Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
De eerste asperges, zoete zomertomaten en komkommers waar daadwerkelijk smaak aan zit. Allemaal voorbeelden van groenten van het seizoen; geoogst en gegeten op hun hoogtepunt qua smaak en voedingswaarde. Lees snel verder wanneer welke groenten in het seizoen zijn en welke voordelen het eten van seizoensgroenten heeft.
Lees verder onder de afbeelding
Elk gewas heeft een groeicyclus. Zodra een plant volgroeid is, wordt hij geoogst. Seizoensgroenten zijn groenten die in een bepaald seizoen groeien en geoogst worden. Warmte minnende groenten zoals paprika, aubergine en tomaat zijn echte zomergroenten die veel zonlicht nodig hebben. Boerenkool, winterpostelein en spruitjes kennen we natuurlijk als typische wintergroenten.
Buiten het seizoen om eten is daarom een logistieke rompslomp wat tot verlies van smaak en voedingstoffen kan leiden. Wanneer de productie wél lokaal plaatsvindt moet er vaak een verwarmde kas aan te pas komen.
Vandaag de dag gaat seizoensgebonden eten dan ook over meer dan alleen smaak en voedingswaarde. Het gaat onder meer over duurzaamheid en doen wat het beste is om onze natuurlijke hulpbronnen te behouden en niet uit te putten.
In ons eerder geschreven blog lees je meer over wat duurzaam eten precies is.
Groenten van het seizoen zijn vaak voedzamer dan groenten die niet in het seizoen zijn. Dit komt doordat ze meer tijd hebben gehad om te groeien en omdat ze geoogst zijn op het moment dat de voedingswaarde het hoogst is. De nutriënten-dichtheid van veel groenten en fruit begint vaak af te nemen vanaf het moment dat ze worden geoogst.
Geïmporteerde gewassen kunnen wel vijf dagen onderweg zijn, één tot drie dagen in het supermarktschap liggen voordat ze worden gekocht. Daarna ligt het vervolgens tot zeven dagen in onze koelkast voordat we ze eten.
Daarnaast kan er door een toenemende vraag sprake zijn van een afnemende mineralendichtheid bij supermarktgroenten.1 Andere experts schatten dat je acht sinaasappels moet eten om dezelfde voedingswaarde te krijgen die je grootmoeder had door er één te eten.2
En tot slot verliezen sperziebonen en erwten tussen de 15 en 77 procent van hun voedingswaarde tegen de tijd dat we ze eten. Zelfs broccoli kan bijna 60 procent van zijn flavonoïden verliezen. Deze afname heeft onder meer te maken met de verarming van de landbouwgrond, maar dus ook met de tijd die tussen het oogsten en eten zit.
Hierover lees je meer in ons blog over de afname van vruchtbare grond en welke invloed dat heeft op onze voedselproductie.
Groenten van het seizoen zijn vaak veel smakelijker dan groenten die niet in het seizoen zijn. Dit komt omdat ze de volledige groeitijd doormaken en op de juiste tijd geoogst zijn. Daarnaast hebben lokale groenten een korte transporttijd.
Groenten van het seizoen zijn vaak goedkoper dan groenten die niet in het seizoen zijn. Dit heeft voor een groot deel te maken met vraag en aanbod, en deels met transportkosten. Wanneer iets in seizoen is, dan is het aanbod automatisch ook groter, wat ervoor zorgt dat de prijs voordeliger is dan in andere seizoenen. Wanneer je ook nog lokaal geproduceerde groenten en fruit koopt dan scheelt dat natuurlijk ook in transportkosten.
Door (lokale) seizoensgroenten te eten zorg je ervoor dat er minder transport en energie nodig is om de groenten op jouw bord te krijgen.
Benieuwd waarom je beter geen zomerfruit in de winter kunt eten? Lees dan ons blog over seizoensfruit.
Benieuwd welke groenten in Nederland per maand in seizoen zijn? Voor het gemak hebben we een seizoensgroenten kalender gemaakt. Zo zie je per maand welke groenten in het seizoen zijn.
Seizoensgroenten januari | ||
---|---|---|
Aardpeer | Knolselderij | Spruitjes |
Aardappel | Pastinaak | Uien |
Bloemkool | Pompoen | Veldsla |
Boerenkool | Prei | Witlof |
Champignons | Rode biet | Winterpostelein |
Koolsoorten | Schorseneren | Winterwortel |
Seizoensgroenten februari | ||
---|---|---|
Aardpeer | Pastinaak | Veldsla |
Aardappel | Pompoen | Witlof |
Boerenkool | Prei | Winterpostelein |
Champignons | Rode biet | Winterwortel |
Koolsoorten | Schorseneren | |
Knolselderij | Uien |
Seizoensgroenten maart | ||
---|---|---|
Aardpeer | Pompoen | Veldsla |
Aardappel | Prei | Witlof |
Champignons | Raapstelen | Winterpostelein |
Koolsoorten | Rode biet | Winterwortel |
Knolselderij | Schorseneren | |
Pastinaak | Uien |
Seizoensgroenten april | ||
---|---|---|
Asperges (groen en wit) | Rode kool | |
Prei | Spinazie | |
Raapjes | Witlof | |
Raapstelen | Witte kool | |
Rabarber | Winterwortel | |
Rode biet |
Seizoensgroenten mei | ||
---|---|---|
Andijvie | Prei | |
Asperges (groen en wit) | Raapjes | |
Kropsla | Raapstelen | |
Paksoi | Rabarber | |
Peultjes | Rucola | |
Postelein | Spinazie |
Seizoensgroenten juni | ||
---|---|---|
Aardappelen (nieuwe oogst) | IJsbergsla | Radicchio |
Andijvie | Kropsla | Rode biet |
Asperges (groen en wit) | Paksoi | Rode kool |
Bloemkool | Peultjes | Rucola |
Bosui | Postelein | Spinazie |
Broccoli | Prei | Spitskool |
Chinese kool | Raapjes | Tuinbonen |
Doperwten | Rabarber | Venkel |
Seizoensgroenten juli | ||
---|---|---|
Aardappelen (nieuwe oogst) | Kropsla | Rucola |
Bleekselderij | Paksoi | Sperziebonen |
Bloemkool | Peultjes | Spinazie |
Bosui | Postelein | Spitskool |
Broccoli | Prei | Tuinbonen |
Chinese kool | Raapjes | Uien |
Doperwten | Radicchio | Venkel |
IJsbergsla | Rode biet | Wortelen |
Koolrabi | Rode kool |
Seizoensgroenten augustus | ||
---|---|---|
Aardappelen (nieuwe oogst) | Maïs | Rucola |
Bleekselderij | Paksoi | Snijbonen |
Bloemkool | Peultjes | Sperziebonen |
Bosui | Pompoen | Spinazie |
Broccoli | Postelein | Spitskool |
Champignons | Prei | Tuinbonen |
Chinese kool | Raapjes | Uien |
IJsbergsla | Radicchio | Venkel |
Koolrabi | Rode biet | Witte kool |
Kropsla | Rode kool | Wortelen |
Seizoensgroenten september | ||
---|---|---|
Aardappelen (nieuwe oogst) | Kropsla | Rucola |
Andijvie | Maïs | Savooiekool |
Bleekselderij | Paksoi | Snijbonen |
Bloemkool | Pompoen | Sperziebonen |
Boerenkool | Postelein | Spitskool |
Bosui | Prei | Spruitjes |
Broccoli | Raapjes | Uien |
Champignons | Radicchio | Venkel |
Chinese kool | Rammenas | Witte kool |
IJsbergsla | Rettich | Wortelen |
Knolselderij | Rode biet | |
Koolrabi | Rode kool |
Seizoensgroenten oktober | ||
---|---|---|
Aardappelen | Kropsla | Rucola |
Aardpeer | Paksoi | Savooiekool |
Andijvie | Pastinaak | Spitskool |
Bleekselderij | Pompoen | Spruitjes |
Bloemkool | Postelein | Uien |
Boerenkool | Prei | Venkel |
Champignons | Raapjes | Winterpostelein |
Chinese kool | Radicchio | Witlof |
IJsbergsla | Rammenas | Witte kool |
Knolselderij | Rettich | Wortelen |
Koolraap | Rode biet | |
Koolrabi | Rode kool |
Seizoensgroenten november | ||
---|---|---|
Aardpeer | Raapjes | Spruitjes |
Andijvie | Radicchio | Uien |
Bloemkool | Rammenas | Venkel |
Boerenkool | Rettich | Winterpostelein |
Champignons | Rode biet | Witlof |
Knolselderij | Rode kool | Witte kool |
Koolraap | Savooiekool | Winterwortel |
Pastinaak | Schorseneren | |
Prei | Spitskool |
Seizoensgroenten december | ||
---|---|---|
Aardpeer | Prei | Spruitjes |
Bloemkool | Radicchio | Uien |
Boerenkool | Rammenas | Veldsla |
Champignons | Rettich | Winterpostelein |
Knolselderij | Rode kool | Witlof |
Koolraap | Savooiekool | Witte kool |
Pastinaak | Schorseneren | Winterwortel |
Pompoen | Spitskool |
Groenten van het seizoen zijn voedzamer, smakelijker, goedkoper én beter voor het milieu. Ze zijn een essentieel onderdeel van een gezond eetpatroon en bieden talloze voordelen voor je gezondheid en welzijn. Je eet namelijk lokaal geproduceerde voedingsmiddelen eten die zijn geoogst op het moment dat ze het meest voedzaam en smakelijk zijn. Dit betekent dat je kunt genieten van voedzame en smakelijke maaltijden terwijl je bijdraagt aan een duurzamere en gezondere wereld.