Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Aardbeien in de zomer, appels in de herfst en stoofperen in de winter. Fruit van het seizoen is het allerlekkerst! Hoewel tegenwoordig de meeste fruitsoorten het hele jaar door verkrijgbaar zijn, heeft dit gevolgen voor de smaak, kwaliteit en het milieu. Ontdek welke fruitsoorten in welk seizoen groeien, wat seizoensfruit precies is en waarom je beter geen zomerfruit in de winter kunt eten.
Lees verder onder de afbeelding
Seizoensfruit is fruit dat groeit in een bepaald seizoen en wordt geoogst op het moment dat het op het toppunt van rijpheid is. De seizoenen brengen specifieke weersomstandigheden met zich mee, waardoor bepaalde fruitsoorten alleen in dat seizoen kunnen groeien. Zo zijn citrusvruchten bijvoorbeeld typisch winterfruit en bessen juist zomerfruit.
Seizoensfruit wordt geoogst en is beschikbaar gedurende specifieke maanden, waarbij de beschikbaarheid kan variëren afhankelijk van factoren zoals klimaat, weersomstandigheden, en de regio van teelt.
Seizoensgebonden eten lijkt veel op hoe onze voorouders zouden eten. Fruit kweken in verwarmde kassen of importeren vanuit het buitenland was simpelweg geen optie. Ze waren afhankelijk van seizoensgebonden voedselbronnen, gebruikten land om te groeien wat ze nodig hadden, plukten de vruchten op precies het juiste moment en aten de voeding wat op dat moment beschikbaar was.
In de winter was het voor veel samenlevingen moeilijker om vers fruit te verkrijgen, vooral in koudere klimaten waar fruitbomen in de winter niet vruchtbaar zijn. Mensen waren dan vaak aangewezen op voedsel dat bewaard kon worden, zoals gedroogd fruit.
Tegenwoordig hebben we manieren gevonden om ook fruit te telen wanneer het niet in het seizoen is, waardoor je zomerfruit ook in de winter kunt eten. Desondanks kun je beter kiezen voor fruit in het seizoen, om de volgende redenen:
De kwaliteit, versheid en smaak van seizoensfruit is beter dan die van fruit buiten het seizoen. Koop je aardbeien in de zomermaanden, dan zal je merken dat ze veel meer smaak hebben dan wanneer je aardbeien in de wintermaanden koopt. Niet alleen de smaak, maar ook de voedingswaarde van fruitsoorten is het hoogst als de vruchten rijp zijn wanneer ze worden geplukt. Bovendien neemt na de oogst het vitaminegehalte snel af.1
Wil je meer weten over waar vitamine c in zit? Lees ons blog Waar zit vitamine C in? De 10 rijkste fruitsoorten
Seizoensfruit heeft vaak een kortere transport- en opslagtijd. Lokaal geteelde fruitsoorten liggen vaak al een dag later in de winkel en behouden zo de meeste vitamines en mineralen, zodat je optimaal van de gezondheidsvoordelen ervan kunt profiteren. Daarnaast bevordert het consumeren van seizoensfruit een gevarieerd dieet. Door niet het hele jaar dezelfde fruitsoorten te eten, krijg je belangrijke vitamines en mineralen binnen die anders mogelijk ontbreken in je voeding.
Wil je meer weten over de samenstelling van fruit? Lees ons blog Koolhydraten in fruit: de 10 bekendste soorten
Een andere reden waardoor seizoensfruit gezonder is, is omdat er minder pesticiden nodig zijn om het fruit te telen dan wanneer fruitsoorten buiten hun natuurlijke seizoen wordt geteeld.
Het kiezen voor seizoensfruit draagt bij aan het behouden van natuurlijke hulpbronnen. Het verbouwen van zomerfruit in de winter (en visa versa) kan alleen door kunstmatige weersomstandigheden te creëren. De energie en de grote hoeveelheden water die hiervoor nodig zijn, hebben een negatieve impact op het milieu.
Ook het importeren van fruit van buiten het seizoen uit verre landen heeft een negatieve impact. Door de lange weg die het moet afleggen komen er veel broeikasgassen vrij. De meest duurzame keuze is het kiezen van fruitsoorten die lokaal in het seizoen groeien, uit de volle grond of onverwarmde kas. Zo is er weinig energie nodig om ze te verbouwen en vervoeren.2
Door voor lokaal seizoensfruit te kiezen, steun je de lokale landbouw en draag je bij aan de groei van de lokale economie. De landbouw is een essentieel onderdeel van ons voedselsysteem. Door lokaal te kopen, weet je precies waar je eten vandaan komt, zorg je voor werkgelegenheid en help je de biodiversiteit te behouden.
Last but not least, seizoensfruit is niet alleen gezonder, smaakvoller en duurzamer, maar ook goedkoper. Doordat het minder energie kost om het fruit te telen, vertaalt dit zich in goedkopere prijzen. Fijn voor je portemonnee!
Genoeg redenen om voor seizoensfruit te kiezen! Maar hoe weet je nu welk fruit, wanneer in het seizoen is? In de supermarkt kun je vaak alleen het land van herkomst zien en niet of fruit uit de volle grond of onverwarmde kas komt. Zo kan het voorkomen dat wanneer je voor fruit uit Nederland kiest, dit niet de duurzaamste keuze is, omdat het in een verwarmde kas geteeld is.
In Nederland worden voornamelijk appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld. Perziken, nectarines en abrikozen worden ook in Nederland geteeld, maar niet op grote schaal. Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits worden in de winter uit Zuid-Europa gehaald en in de zomer vanuit Zuid-Amerika. In de winter zullen ze daarom smaakvoller zijn. Tropische vruchten zoals bananen en mango’s komen vanuit Midden- of Zuid-Amerika.
Seizoensfruit januari |
Appel |
Peer |
Seizoensfruit februari |
Appel |
Peer |
Seizoensfruit maart |
Appel |
Peer |
Rabarber |
Seizoensfruit april |
Appel |
Peer |
Rabarber |
Seizoensfruit mei |
Aardbei |
Appel |
Peer |
Rabarber |
Seizoensfruit juni |
Aardbei |
Abrikoos |
Blauwe bes |
Framboos |
Kers |
Nectarine |
Perzik |
Rabarber |
Rode bes |
Zwarte bes |
Seizoensfruit juli |
Aardbei |
Abrikoos |
Blauwe bes |
Braam |
Framboos |
Kers |
Nectarine |
Perzik |
Pruim |
Rabarber |
Rode bes |
Zwarte bes |
Seizoensfruit augustus |
Aardbei |
Abrikoos |
Appel |
Blauwe bes |
Braam |
Druif |
Framboos |
Kers |
Nectarine |
Perzik |
Pruim |
Vijg |
Zwarte bes |
Seizoensfruit september |
Appel |
Blauwe bes |
Braam |
Druif |
Framboos |
Nectarine |
Peer |
Perzik |
Pruim |
Vijg |
Seizoensfruit oktober |
Appel |
Braam |
Druif |
Framboos |
Peer |
Seizoensfruit november |
Appel |
Peer |
Seizoensfruit december |
Appel |
Peer |
Wil je weten welke groenten wanneer in het seizoen zijn? Ook over seizoensgroenten hebben wij een blog geschreven!
Een andere fijne optie is om te kiezen voor de diepvriesvariant van fruit dat niet in het seizoen is. Dit is duurzamer dan het fruit dat van ver komt of dat in een kas geteeld wordt. Ook verliest diepvriesfruit over het algemeen geen voedingsstoffen. Sommige fruitsoorten hebben zelfs een hogere voedingswaarde nadat het ingevroren is.3 Of leer zelf hoe je je fruit kunt bewaren. Inblikken, invriezen en drogen zijn geweldige manieren om het hele jaar door van seizoensfruit te genieten!