Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Oververmoeid? 5 tips voor meer energie

Het liefst ontwaken we in de ochtend met een grote dosis energie om de dag fit te beginnen en productief te doorlopen. Helaas gebeurt bij veel mensen het tegenovergestelde. Heb je het gevoel dat je op dagelijkse basis niet aan genoeg energie komt en voel je je oververmoeid? Wij geven je 5 praktische tips tegen vermoeidheid zodat jij met bakken energie je dagen doorvliegt.

Lees verder onder de afbeelding

Oververmoeid? 5 tips voor meer energie

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat te doen tegen vermoeidheid?
  • Voeding voor meer energie
  • Beste middel tegen vermoeidheid

De huidige prestatiemaatschappij vraagt veel van ons energieniveau. Daar komt nog eens bij dat we (mede hierdoor) onze gezondheid een beetje verwaarlozen. Grote kans dat jij je hierdoor oververmoeid voelt. Gelukkig is hier iets tegen te doen!

Wat te doen tegen vermoeidheid?

We ervaren allemaal wel eens vermoeidheid, maar soms houdt dit erg lang aan. Als jij oververmoeid bent, kan zelfs de simpelste taak al te veel zijn. Maar er is zeker wat te doen tegen vermoeidheid. De eerste stap is om je huidige leefstijl onder de loep te nemen. Verkeerde voeding, een onregelmatig slaappatroon en stress zijn veelvoorkomende oorzaken van vermoeidheid. Wees eerlijk naar jezelf en kijk waar bij jou de grootste valkuilen zitten wat betreft je energieniveau. Hieronder geven we je alvast vijf tips voor meer energie.

1. Optimaliseer je slaapritme

Het is wellicht een open deur, maar een belangrijk punt voor meer energie is echt voldoende en kwalitatief goede slaap. We weten allemaal dat gemiddeld acht uur per nacht optimaal is en toch zijn er tal van mensen die hun slaappatroon niet op orde hebben. Het is namelijk zo verleidelijk om lekker lang in de avond te blijven Netflixen of scrollen door je socials. Al dat blauwe licht zorgt er niet alleen voor dat je te laat naar bed gaat, maar verstoort ook de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.1

Daarnaast blijkt ook de straling van draadloze apparatuur een negatief effect te hebben op het circadiaanse ritme, ofwel het slaap-waakritme.2 Zet daarom op tijd de apparaten uit en lees in plaats daarvan een boek voordat je gaat slapen. Hierdoor is de kans groot dat je zowel eerder in slaap valt als beter doorslaapt, waardoor je veel minder vermoeid wakker wordt. In een eerder blog beschreven we tips voor een betere slaapkwaliteit.

2. Verlaag je stress

Verhoogde stresslevels zijn ook echt een killer voor je energie. Cortisol werkt het tegenovergestelde van melatonine en zorgt dus voor alertheid. Dit zogenoemde stresshormoon hebben we dus ook zeker nodig, maar het moet niet te veel worden. Continue blootstelling aan stressoren zorgt voor een te hoge cortisolaanmaak en kan zo het slaappatroon en je dagelijkse energieniveaus negatief beïnvloeden. Dit vermindert je algehele welbevinden en kan zorgen voor oververmoeidheid.3,4

Probeer dus niet te veel te stressen, maar las wat vaker een momentje van bewustwording in. We worden vaak geleefd door de waan van de dag. Sta eens wat vaker stil bij wat je aan het doen bent en hoe je je daarbij voelt. Probeer te focussen op de positieve punten in het leven en zorg voor meer ontspanning.

3. Ga de natuur in

Door buiten te zijn boost je het gelukshormoon serotonine en kan je je al snel een stuk beter voelen. Het klinkt misschien gek, maar ga wat vaker naar buiten op je blote voeten. Lekker met je voeten in het gras of zand heeft vele positieve effecten op je gezondheid, waaronder betere slaap en meer vitaliteit.5

Ook zorgt de blootstelling aan de zon voor vitamine D aanmaak in het lichaam. Deze vitamine heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. En hoe sterker je immuunsysteem, hoe fitter jij je voelt!

4. Beweeg meer

Ben je oververmoeid dan is de kans groot dat jij liever op de bank blijft hangen. Hoe begrijpelijk dat ook is, stilzitten kan juist voor meer vermoeidheid zorgen. Niks doen lijkt voor de hand liggend, en hoewel een stapje terug doen zeker belangrijk is bij veel stress, wil je wel fysiek in beweging blijven. Kom dus uit die vicieuze cirkel van het niks doen.

Krachttraining heeft bijvoorbeeld vele gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van vermoeidheid en verbeteren van de slaap.6 Kies wel iets wat je leuk vindt, want met tegenzin jezelf naar de sportschool slepen is ook niet ideaal en hou je waarschijnlijk niet lang vol.

5. Zorg voor de juiste voedingsstoffen

Als we al wat vermoeid zijn neigen we sneller naar ongezonde voeding. De snelle koolhydraten en verkeerde vetten zorgen echter juist voor een nóg lager energieniveau. Suikers kunnen je wel even wat meer energie geven, maar de piek in je bloedsuiker wordt al snel gevolgd door een flinke daling, waardoor je je waarschijnlijk nog vermoeider voelt dan ervoor.

Zorg in plaats daarvan voor een voedingspatroon waarbij je niet te veel tussendoortjes neemt. Beperk je tot een aantal volwaardige maaltijden per dag om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Als je daarbij ook zorgt voor zo min mogelijk bewerkte voeding, krijg je ook nog eens meer goede voedingsstoffen binnen.

Voeding voor meer energie

Ons lichaam heeft brandstoffen nodig om energie te produceren en deze halen we uit onze voeding. Voornamelijk koolhydraten worden gebruikt als energiebron, maar ook de macronutriënten eiwitten en vetten zijn belangrijke bouw- en brandstoffen. Het is beter om te kiezen voor complexe koolhydraten in plaats van snelle koolhydraten. Deze verteren langzamer en geven daarom langer energie.

Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade met quinoa, verschillende soorten groenten en gebakken zalm. Daarmee combineer je op een gezonde manier de belangrijke macronutriënten in één maaltijd.

Vitaminen tegen vermoeidheid?

Maar bestaan er dan ook vitaminen tegen vermoeidheid? Micronutriënten zoals vitaminen en mineralen zijn geen brandstoffen op zichzelf, maar kunnen wel het vrijmaken van energie uit voeding ondersteunen. Zo zijn vrijwel alle B-vitaminen betrokken bij de energiestofwisseling, maar ook de mineralen magnesium en ijzer dragen bij aan de energieproductie.7

De B-vitamines zitten in verschillende soorten groenten, noten, graan en vlees. De enige uitzondering is vitamine B12, die uitsluitend in dierlijke producten voorkomt.

Magnesium vinden we terug in verschillende voedingsbronnen, zoals noten, avocado, bananen, groene (blad)groenten en rauwe cacao. IJzerrijke voeding zijn dierlijke producten zoals vlees, vis en kip, maar ook plantaardige producten zoals graanproducten, noten en groenten.

Een kom havermout met banaan, blauwe bessen, rauwe cacao en verschillende noten is een goede energiebom! Maar ook de combinatie van eieren, avocado en rauwe ham zorgt voor een boost.

Beste middel tegen vermoeidheid

Zoals je hebt gelezen in dit artikel zijn er tal van factoren om in acht te nemen wanneer je oververmoeid bent. Om je energieniveau op te krikken dien je eerst naar je leefstijl te kijken en deze te optimaliseren. Eet daarbij gevarieerd en maak gezonde voedingskeuzes. Wat is het beste middel tegen vermoeidheid? Dat hangt helemaal af van de oorzaak waar dit vandaan komt. Onze therapeuten kunnen je helpen om dit verder met jou uit te zoeken.

Advies nodig voor vermoeidheid?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Wahl, S., Engelhardt, M., Schaupp, P., Lappe, C., & Ivanov, I. V. (2019). The inner clock—Blue light sets the human rhythm. Journal of Biophotonics, 12(12), e201900102.
  2. Martel, J., Chang, S. H., Chevalier, G., Ojcius, D. M., & Young, J. D. (2023). Influence of electromagnetic fields on the circadian rhythm: Implications for human health and disease. Biomedical Journal.
  3. Kocalevent, R. D., Hinz, A., Brähler, E., & Klapp, B. F. (2011). Determinants of fatigue and stress. BMC Research Notes, 4(1), 1-5.
  4. Wickramasuriya, D. S., & Faghih, R. T. (2019, July). A cortisol-based energy decoder for investigation of fatigue in hypercortisolism. In 2019 41st Annual International Conference of the IEEE Engineering in Medicine and Biology Society (EMBC) (pp. 11-14). IEEE.
  5. Menigoz, W., Latz, T. T., Ely, R. A., Kamei, C., Melvin, G., & Sinatra, D. (2020). Integrative and lifestyle medicine strategies should include Earthing (grounding): Review of research evidence and clinical observations. Explore, 16(3), 152-160.
  6. O'Connor, P. J., Herring, M. P., & Caravalho, A. (2010). Mental health benefits of strength training in adults. American Journal of Lifestyle Medicine, 4(5), 377-396.
  7. Huskisson, E., Maggini, S., & Ruf, M. (2007). The role of vitamins and minerals in energy metabolism and well-being. Journal of International Medical Research, 35(3), 277-289.