Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
In de ochtend of in de avond? Op een lege maag of bij de maaltijd? Wanneer je supplementen het beste kan innemen verschilt per nutriënt. Hierbij speelt ons bioritme een grote rol. In dit blog zetten we de belangrijkste supplementen en het beste tijdstip van inname op een rij.
Lees verder onder de afbeelding
Voedingssupplementen kunnen een mooie aanvulling zijn op een gezond voedingspatroon en actieve leefstijl. Wanneer je supplementen het beste kan innemen verschilt per product. Alle supplementen in één keer slikken is niet zo verstandig als je van de voordelen wilt profiteren. Op het etiket van jouw voedingssupplement vind je de precieze gebruiksadviezen betreft de inname ervan.
Bekijk ook ons blog hoe lees je het etiket van een voedingssupplement.
Het bioritme, ook wel het circadiaans ritme genoemd, speelt een cruciale rol bij het bepalen van het optimale tijdstip voor het innemen van voedingssupplementen. Dit is een 24-uurs ritme dat wordt aangestuurd door onze biologische klok, waarbij overdag andere processen centraal staan dan 's nachts. Dit ritme beïnvloedt ons slaap-waakritme, onze spijsvertering, de afgifte van hormonen en andere belangrijke processen in ons lichaam.1 Door voedingsstoffen op het juiste moment van de dag in te nemen, wordt de opname en effectiviteit ervan verbeterd, wat de specifieke behoeften van dat moment ondersteunt.2
Overdag zijn activerende voedingsstoffen belangrijk om ons energiek en scherp te houden, zodat we optimaal kunnen presteren op werk of school. In de avond hebben we daarentegen voedingsstoffen nodig die rust en herstel bevorderen, waardoor we na een drukke dag makkelijk in slaap kunnen vallen en ons lichaam en geest 's nachts in herstelmodus kunnen gaan.
We geven hieronder een overzicht van de nutriënten die je het beste in de ochtend kunt innemen.
De B-vitaminen en vitamine C zijn wateroplosbare vitamines. Deze vitamines bevinden zich in het vocht van voedingsmiddelen en bewegen vrij in het weefselvocht van ons lichaam. Het lichaam kan deze vitamines – met uitzondering van vitamine B12 – niet opslaan, en een overschot wordt via de urine uitgescheiden. Omdat het lichaam deze vitamines niet zelf kan aanmaken, is onze inname afhankelijk van voeding. Regelmatige inname is vereist omdat de reserves sneller uitgeput raken en de behoefte aan deze vitamines groot is.
Wateroplosbare vitamines spelen een essentiële rol bij het vrijmaken van energie uit voeding waardoor ze ons energieniveau ondersteunen. Ideaal voor alle activiteiten die bij jou op de planning staan. Daarnaast ondersteunt een groot gedeelte ook de geestelijke inspanningen.3 Dat komt goed van pas wanneer we geconcentreerd aan het werk zijn.
Hoewel je deze vitamines het beste kunt innemen met alleen een glas water, kan inname op een lege maag soms ongemakkelijk zijn. Daarom wordt aangeraden om deze nutriënten bij het ontbijt in te nemen. Bovendien helpt vitamine C bij de opname van ijzer uit voeding.4
Lees ook ons blog over de verschillen tussen wateroplosbare en vetoplosbare vitamines.
Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en belangrijk voor opbouw en herstel van lichaamscellen. Een afzonderlijk aminozuursupplement zoals tryptofaan of taurine kun je het beste op een lege maag innemen, bij voorkeur een half uur voor het ontbijt. Hiermee voorkom je competitie met aminozuren uit voeding, wat de opname beïnvloedt. Sommige aminozuren – zoals tryptofaan en L-theanine – worden ook 's avonds ingenomen.
Probiotica wordt bij voorkeur op een lege maag ingenomen, een half uur voor het ontbijt.5 Zo ondervinden de bacteriën zo min mogelijk hinder van maagzuur en gal, en is de overlevingskans groter om de darmen levend te bereiken. Wanneer je probiotica naast antibiotica inneemt, is het verstandig om de probiotica twee uur na inname van het geneesmiddel te gebruiken.
Waar je sommige supplementen beter in de ochtend kunt innemen, zijn andere meer geschikt voor de avond.
Vitamine A, D, E en K zijn vetoplosbare vitamines die je vindt in vetrijke voedingsmiddelen zoals vette vis, vlees, eieren en noten. Deze worden het beste opgenomen tijdens een vetrijke maaltijd. Het lichaam kan deze vitamines in beperkte mate zelf aanmaken en opslaan in vetweefsel en de lever.
Vetoplosbare vitamines zijn essentieel voor de aanmaak van weefsels en cellen en dragen bij aan het herstellend vermogen van het lichaam tijdens de nacht. Vitamine A is goed voor de huid, het immuunsysteem en de ogen. Vitamine D en K zijn belangrijk voor de botgezondheid, terwijl vitamine E als antioxidant de cellen beschermt.6
Visolie en andere vetzuren dien je altijd bij een maaltijd in te nemen, bij voorkeur tijdens de avondmaaltijd. Dit komt omdat de avondmaaltijd meestal meer vet bevat, wat de opname van deze vetzuren ondersteunt. Inname op een nuchtere maag kan oprispingen veroorzaken en leidt tot een minder goede vertering van de vetzuren. Bovendien lijkt visolie de aanmaak van melatonine te bevorderen, wat de slaapkwaliteit ten goede komt.7
Kruiden met een rustgevende werking – zoals passiebloem – zijn ideaal om ’s avonds in te nemen. Ze kunnen namelijk de slaapbereidheid bevorderen.8 Ook kruiden die de leverfunctie ondersteunen – zoals mariadistel – worden bij voorkeur ’s avonds in genomen.9 De lever is een belangrijk ontgiftingsorgaan dat vooral in de nacht actief is.
Een enkelvoudig mineraalsupplement zoals calcium of magnesium kun je beter niet bij de maaltijd innemen. Dit komt doordat antinutriënten in granen, bonen, zaden, noten, thee en koffie zich in de darmen binden aan mineralen zoals calcium, ijzer en zink waardoor de opname wordt belemmerd. Daarnaast kunnen basische mineralen de werking van maagzuur verminderen en de spijsvertering vertragen.
Bij het gelijktijdig innemen van mineralensupplementen is het belangrijk om op de balans te letten, aangezien mineralen met elkaar concurreren voor opname in het lichaam. Lees hier meer over in het blog over supplementen combineren.
Het beste tijdstip van de inname van de meest bekende mineralen:
Wil je meer weten over de houdbaarheid van supplementen? Lees dan onze tips voor optimaal bewaren.
Voor optimale opname en werking van supplementen is het belangrijk om ze op het juiste moment van de dag in te nemen. Hierbij moet je rekening houden met je bioritme en je persoonlijke gezondheidsdoelen. Door je supplementen elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen, verklein je de kans dat je ze vergeet. Zo optimaliseer je jouw suppletieroutine en bied je de beste ondersteuning voor je gezondheid.