Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Niet kunnen poepen? Tips om je stoelgang te bevorderen

Soms verloopt ons toiletbezoek niet zo soepel als we zouden willen. Je hebt het gevoel dat je een grote boodschap moet doen, maar het wil gewoon niet lukken. Erg frustrerend! Gelukkig zijn er manieren om hier iets aan te doen. Lees verder voor tips om je stoelgang op gang te brengen.

Lees verder onder de afbeelding

Niet kunnen poepen? Tips om je stoelgang te bevorderen

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is een moeilijke stoelgang?
  • Gevolgen slechte stoelgang
  • Tips om je stoelgang te verbeteren
  • Tot slot: happy pooping!

Wat is een moeilijke stoelgang?

Een regelmatige stoelgang is van cruciaal belang voor een goede gezondheid, maar voor veel mensen verloopt dit niet altijd soepel. We spreken van een moeilijke stoelgang als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt, moeite hebt met ontlasten of ongemak ervaart. Hoewel over het algemeen wordt aanbevolen om minstens één keer per dag naar het toilet te gaan, is het belangrijk te beseffen dat ieders lichaam anders is. Een minder frequente stoelgang, zoals om de dag of zelfs eens in de paar dagen, wordt nog steeds als normaal beschouwd, zolang je geen ongemak of andere symptomen ervaart. De ontlasting moet zacht en gevormd zijn en gemakkelijk passeren.1

Gevolgen slechte stoelgang

Een moeilijke stoelgang kan gepaard gaan met symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en een gevoel niet leeg te zijn na het poepen. Ontlasting is de manier waarop het lichaam afvalstoffen kwijtraakt die geen enkel nut hebben in het lichaam. Het lichaam heeft geen andere manier om zich te ontdoen van deze afvalstoffen, dus het is essentieel om regelmatig te ontlasten om te overleven.

Poep bestaat voor ongeveer driekwart uit water. De rest is een combinatie van bacteriën, vetten, onverteerde vezels, slijm, zouten en bilirubine, een bruinrode substantie die het resultaat is van de afbraak van afvalstoffen uit de lever en het beenmerg.

Als je dagenlang niet poept, kan de ontlasting zich in de darmen ophopen. Dit kan na verloop van tijd een risico vormen voor de gezondheid, met mogelijke schade aan de organen. Regelmatig poepen is dus belangrijk voor een gezond lichaam. Daarnaast voel je je de hele dag een stuk comfortabeler en energieker wanneer je lichaam de afvalstoffen kwijt is.

Wil jij weten of jij een gezonde ontlasting hebt? Bekijk dan ons blogs over de verschillende types ontlasting en de kleur van je ontlasting.

Tips om je stoelgang te verbeteren

Wat kun je doen om je stoelgang te bevorderen? Wij verzamelden deze tips:

Verhoog je vezelinname

Vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkoren producten, havermout, peulvruchten, noten en zaden stimuleren de darmen en dragen bij aan het normaal functioneren van de stoelgang. Voedingsvezels kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: oplosbare vezels en onoplosbare vezels. Beide hebben hun eigen functie en zijn van belang.

Oplosbare vezels kunnen in de dikke darm afgebroken worden door bacteriën. Hierbij komen stoffen vrij die energie leveren voor (goede) darmbacteriën en onze darmcellen. Ook komen er gassen vrij die de ontlasting luchtig en soepel houden. Onoplosbare vezels werken als een soort spons. Doordat ze vocht opnemen neemt het volume van de ontlasting toe, en blijft de ontlasting soepel en zacht. Per dag wordt geadviseerd om 30 à 40 gram voedingsvezels te eten, het liefst een combinatie van oplosbare en onoplosbare.

Bekijk ook onze top-15 voeding met veel vezels.

Blijf gehydrateerd

Als je vezelrijk eet, is het ook belangrijk dat je voldoende drinkt. Oplosbare vezels hebben namelijk vocht nodig om hun werk te doen. Wanneer je alleen vezels eet zonder voldoende water te drinken, kun je juist verstopping veroorzaken. Voldoende water drinken en het eten van vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals groenten en fruit, kunnen hierbij helpen.

Daarnaast hebben sommige dranken een extra effect op de stoelgang. Heldere vruchtensappen hebben een licht laxerend effect. Denk hierbij aan appelsap, perensap en pruimensap.2 Ook warme dranken, zoals koffie en thee, helpen bij het op gang brengen van de stoelgang. Dit effect is met name in de ochtend goed merkbaar en wordt nog eens extra versterkt wanneer de drank cafeïne bevat. Cafeïne verhoogt namelijk de samentrekkingen van de spieren in je darmen. Ga alleen niet als een gek vruchtensap en koffie drinken. De fructose en cafeïne in deze producten hebben bij overmatig gebruik ook nadelige effecten op het lichaam.

Vind je het nou moeilijk om genoeg water per dag binnen te krijgen? Lees dan ons blog over voldoende water drinken voor tips!

Beweeg!

Lichaamsbeweging heeft een scala aan gezondheidsvoordelen! Je voelt je fitter, energieker, gezonder en, jawel, het draagt bij aan de darmbeweging! Activiteiten zoals wandelen, joggen en fietsen verhogen je metabolisme, wat de voortstuwende beweging van de darm stimuleert. Hoe meer je beweegt, hoe actiever je darmen zijn. Als je dus nauwelijks beweegt blijft er meer ontlasting in je darmen achter, waardoor verstopping kan ontstaan. Probeer daarom te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging.

Voeg gedroogd fruit, yoghurt en avocado toe aan je dieet

Gedroogde pruimen staan er bekend om! Gedroogde vruchten worden vaak gebruikt als middeltje om verstopping te verlichten. Maar ook andere voedingsmiddelen kunnen een soortgelijk effect hebben. Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt en zuurkool, bevatten gunstige bacteriën die je darmflora kunnen verbeteren. Dit maakt ze gunstig voor zowel de darmgezondheid als de stoelgang.3 Bovendien kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan onverzadigde vetten, zoals avocado, olijven en vette vis, de stoelgang bevorderen. Deze vetten smeren de darmwanden, waardoor de ontlasting gemakkelijker door het spijsverteringskanaal kan bewegen.

Zorg voor goede toiletgewoontes

Heb je moeite met ontlasten? Dit kan te maken hebben met jouw houding. Zitten op een toilet veroorzaakt een onnatuurlijke buiging in je darmen, waardoor je meer druk moet uitoefenen om naar het toilet te kunnen gaan. De beste manier om te ontlasten is door in een hurkhouding te zitten. Op deze manier maken je darmen geen rare kronkels en kan je ontlasting op een natuurlijke manier je lichaam verlaten. Door simpel een krukje onder je voeten te zetten als je op de wc zit, help je je lichaam een handje.1

Daarnaast is het niet verstandig om je ontlasting op te houden wanneer je aandrang voelt. Als je je ontlasting langdurig ophoudt, blijft het langer in je darmen en wordt droger en harder.1 Dit leidt tot een harde en pijnlijke ontlasting. Hierdoor ga je nog minder graag naar het toilet en kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Kortom, stel een toiletbezoek niet uit, zelfs niet als je het druk hebt. Het invoeren van een vast moment om naar de WC te gaan kan hierbij helpen, bijvoorbeeld standaard elke ochtend na het ontbijt. Hiermee train je je darmen en komt het niet zo snel op een ongelegen moment.

Ontspan

Ervaar je een langere periode veel stress of onrust? Dan kan dit op den duur de werking van je darmen verminderen. Stress heeft een negatief effect op je darmflora. Je darmen en hersenen staan dag en nacht met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar.4 Zorg dus voor voldoende ontspanningsmomentjes in de dag voor een fijnere stoelgang.

Tot slot: happy pooping!

Tips voor een regelmatige stoelgang verbeteren niet alleen je gezondheid, maar kunnen je ook zelfs een gelukkig gevoel geven! Een stoelgang lijkt de nervus vagus te stimuleren, waardoor een soort euforisch gevoel ontstaat en endorfines vrijkomen.5 Bovendien wordt het merendeel van het lichaam's serotonine – ook wel bekend als het 'gelukshormoon' – geproduceerd in de darmen. Dat is een leuk bijkomend voordeel.

Meer advies nodig over een gezonde leefstijl?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Maag Lever Darm Stichting. (2018). Verstopping.
  2. Voedingscentrum. Encyclopedie: […]. Geraadpleegd op 3 april 2024.
  3. Dimidi, E., Scott, S. M., & Whelan, K. (2020). Probiotics […]: mechanisms of action, evidence for effectiveness and utilisation by patients and healthcare professionals. Proceedings of the Nutrition Society, 79(1), 147-157. 
  4. Cryan, J. F., O'Riordan, K. J., Cowan, C., Sandhu, K. V., Bastiaanssen, T., Boehme, M., Codagnone, M. G., Cussotto, S., Fulling, C., Golubeva, A. V., Guzzetta, K. E., Jaggar, M., Long-Smith, C. M., Lyte, J. M., Martin, J. A., Molinero-Perez, A., Moloney, G., Morelli, E., Morillas, E., O'Connor, R., … Dinan, T. G. (2019). The Microbiota-Gut-Brain Axis. Physiological reviews, 99(4), 1877–2013.
  5. Williams, E., Chang, R. B., Strochlic, D. E., Umans, B. D., Lowell, B. B., & Liberles, S. D. (2016). Sensory Neurons that Detect Stretch and Nutrients in the Digestive System. Cell (Cambridge), 166(1), 209–221.