Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Natuurlijke shampoo: waarom sulfaten en parabenen vermijden?

We vinden het belangrijk om een gezonde leefstijl na te streven en worden daarom bewuster van wat we op onze huid en in ons haar smeren. De vraag naar een natuurlijke shampoo, oftewel een shampoo zonder sulfaten en parabenen, neemt toe. Maar waarom zouden we deze stoffen vermijden? We leggen het je uit.

Lees verder onder de afbeelding

Natuurlijke shampoo: waarom sulfaten en parabenen vermijden?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is een natuurlijke shampoo?
  • Waarom shampoo zonder sulfaten en parabenen?
  • Waarom sulfaten en parabenen vermijden?
  • Welke stoffen kun je beter ook vermijden?
  • De ingrediënten in natuurlijke shampoos
  • Tot slot

Wat is een natuurlijke shampoo?

In tegenstelling tot reguliere shampoo bevat een natuurlijke shampoo geen agressieve chemicaliën. In plaats daarvan zijn de ingrediënten natuurlijk waardoor ze het haar op een milde manier verzorgen en reinigen. Natuurlijke shampoos beschermen het haar, zonder het te beschadigen. Bovendien is een natuurlijke shampoo beter voor het milieu, omdat de gebruikte stoffen biologisch afbreekbaar zijn.

Bij het uitzoeken van een natuurlijke shampoo kies je voor:

  • Sulfaatvrije shampoo, zoals shampoo zonder SLS en SLES
  • Shampoo zonder parabenen
  • Shampoo zonder siliconen
  • Parfumvrije shampoo
  • Shampoo zonder microplastics

Ben jij benieuwd hoe snel haar groeit? Lees dan ons blog met alle feiten en fabels over haargroei.

Hoe zit het met biologische shampoo?

De ingrediënten van een biologische shampoo zijn op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd zonder synthetische pesticiden. Bovendien zijn ze afbreekbaar waardoor ze niet schadelijk zijn voor het milieu. Verzorgingsproducten kunnen 100 procent natuurlijk zijn, maar nooit 100 procent biologisch.

Bepaalde ingrediënten zijn simpelweg niet biologisch van aard zoals water. Daarnaast hoeft een biologische shampoo niet 100 procent natuurlijk te zijn. Een keurmerk geeft aan welke richtlijnen het product voldoet.

Meer weten over de relatie tussen biotine en haar? Dit lees je in ons eerder geschreven blog.

Waarom shampoo zonder sulfaten en parabenen?

Sulfaten en parabenen zijn ingrediënten in shampoos waar veel om te doen is. Maar wat zijn deze stoffen precies en wat is hun functie in verzorgingsproducten?

Sulfaten

Sulfaten reinigen en ontdoen de hoofdhuid en het haar van vuil, vet en huidschilfers. Deze stoffen zorgen voor het schuimende effect van shampoos. De meest bekende sulfaten zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES) waarbij SLES een iets mildere variant van SLS is. Op de verpakking van een product herken je sulfaten door te letten op stoffen die eindigen op 'sulfate'.

Parabenen

Parabenen zijn conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat bacteriën en schimmels niet kunnen groeien in producten en deze daardoor langer houdbaar blijven. Op het etiket herken je parabanen makkelijk doordat deze stoffen op 'parabeen’ eindigen. Europese producten mogen alleen de volgende parabenen bevatten:

  • Methylparabeen
  • Ethylparabeen
  • Propylparabeen
  • Butylparabeen

Waarom sulfaten en parabenen vermijden?

Hoewel sulfaten een zeer goede reinigende werking hebben, gebeurt dit op een vrij harde manier. Ze zorgen er namelijk voor dat ook de natuurlijke oliën (talg) van je hoofdhuid worden verwijderd. Talg vormt echter een beschermlaag en houdt de hoofdhuid gezond.

Door veelvuldig gebruik van sulfaten raakt de balans verstoord. Hierdoor krijg je niet alleen last van een droge en geïrriteerde hoofdhuid, maar ook dof en droog haar. Vooral de meer agressieve SLS heeft dit effect bij herhaaldelijk gebruik.1

De veiligheid van parabenen staat al jaren ter discussie. Wanneer ze in combinatie met vele andere cosmetische producten en in grote hoeveelheden worden gebruikt, lijken ze effect op het oestrogeen hormoon te hebben.2

Het RIVM heeft hier uitvoerig onderzoek naar gedaan en stelt dat in afzonderlijke producten zo weinig parabeen zit dat het niet schadelijk is voor onze gezondheid. Ook wanneer meerdere producten met dezelfde soort parabeen gebruikt worden. Voor producten met verschillende soorten parabenen zijn de gezondheidsrisico’s nog onduidelijk.3  

Voor butylparabeen is echter aangetoond dat het een hormoonverstorende stof is. Op dit moment zijn Europese wetenschappers bezig om te onderzoeken of dit ook voor de andere parabenen van toepassing is.3

Bekijk ook onze blog met 10x de beste voeding bij een hormonale disbalans.

Welke stoffen kun je beter ook vermijden?

Naast sulfaten en parabenen zijn er nog andere stoffen die je beter kunt vermijden in shampoo. We bespreken de belangrijkste drie: parfum, siliconen en microplastics.

Waarom parfumvrije shampoo?

Parfum is een toevoeging aan veel persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo, deodorant en bodylotion. Het zorgt voor een aangename geur en kan een gevoel van welzijn geven. Maar wat veel mensen niet weten, is dat parfum vaak ftalaten bevat.

Ftalaten zijn weekmakers die ervoor zorgen dat de geur in een product stabiel blijft. Ze worden ook vaak als bindmiddel gebruikt. Ftalaten zijn echter ook schadelijk voor de gezondheid. Ze kunnen namelijk bij veelvuldig gebruik de hormoonbalans verstoren.4 Wanneer een product normaal gebruikt wordt is het echter niet schadelijk.

Fabrikanten zijn echter niet verplicht om de ingrediënten van een parfum bekend te maken, aangezien dit wordt beschouwd als een geheim recept. Daardoor blijft onduidelijk welke specifieke chemicaliën erin verwerkt zijn.

Benieuwd welke chemische stoffen je product bevat? Dit lees je op waarzitwat.nl.

Waarom siliconenvrije shampoo?

Siliconen zijn synthetische stoffen die vaak worden gebruikt in shampoo en conditioner. Ze maken het haar glad en makkelijk doorkambaar, waardoor het er gezond en verzorgd uitziet. Hoewel dit positief klinkt, zijn ze niet goed voor je haar op de lange termijn.

Siliconen vormen een laagje om de haarschubben heen. Dit laagje maakt het haar glad, maar het sluit ook de haarschubben af. Daardoor kunnen verzorgende ingrediënten uit shampoo niet goed in het haar dringen. Het haar zal na verloop van tijd vet, slap en zwaar worden waardoor je volume afneemt.

Waarom shampoo zonder microplastics?

Microplastics zijn kleine stukje plastic in shampoo die worden gemaakt van synthetische polymeren. Deze polymeren zijn afkomstig uit aardolie of aardgas en zorgen ervoor dat de shampoo goed uitspoelt. Via het doucheputje komen ze in de natuur terecht waar ze niet afgebroken kunnen worden.5

De ingrediënten in natuurlijke shampoos

Een natuurlijke shampoo bevat (vaak) biologische en plantaardige stoffen. De ingrediënten voeden en verzorgen zonder dat ze daarbij de natuurlijke balans van de hoofdhuid verstoren. Ideaal dus bij een droge hoofdhuid!

Voorbeelden van natuurlijke ingrediënten zijn:

  • Plantaardige oliën als jojoba olie, argan olie, olijfolie, avocado olie, kokosolie en amandelolie bevatten vetzuren die de hoofdhuid hydrateren.
  • Aloë vera heeft vochtinbrengende en verzachtende eigenschappen.
  • Shea butter is een voedende en hydraterende vetstof.
  • Kruiden en planten zoals kamille, rozemarijn, brandnetel, groene thee en kliswortel hebben gunstige eigenschappen voor haar en hoofdhuid.
  • Biologische honing geeft het haar glans en is uitermate geschikt voor droog haar.
  • Essentiele oliën zoals pepermunt, tea tree, lavendel, bergamot en citroen dienen als natuurlijke geur voor shampoo, maar hebben ook ieder hun eigen positieve eigenschappen voor haar en de hoofdhuid.

Hoewel natuurlijke shampoos milde ingrediënten bevatten, kan het voorkomen dat het bij jou klachten geeft als je gevoelig bent voor een specifieke stof.

Wil jij weten hoe je een natuurlijke zonnebrand herkent? Lees dan onze blog over zonnebrand zonder troep en bescherming van binnenuit.

Tot slot

Naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon is het gebruik van natuurlijke verzorgingsproducten een mooie aanvulling op een gezonde leefstijl. Zo biedt een natuurlijke shampoo een milde reiniging en verzorging van het haar, wat de gezondheid van de hoofdhuid ten goede komt. Wanneer je overstapt op een natuurlijke shampoo is het wel even wennen. Geef je hoofdhuid en haar daarom de tijd!

Advies nodig over je haar?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Jongh, C. M., de, Verberk, M. M., Withagen, C. E. T. et al. (2006). Stratum corneum cytokines and skin irritation response to sodium lauryl sulfate. Contact […], 54(6), 325-333.
  2. Matwiejczuk, N., Galicka, A., & Brzóska, M. M. (2020). Review of the safety of application of cosmetic products containing parabens. Journal of Applied Toxicology, 40(1), 176-210.
  3. RIVM. Nieuws: gebruik meerdere producten met zelfde parabeen veilig; wel vraagtekens bij butylparabeen. Geraadpleegd op 10-11-2023.
  4. Waar zit wat in. Stoffen: weekmakers. Geraadpleegd op 10-11-2023.
  5. Yang, W., Jannatun, N., Zeng, Y., et al. (2022). Impacts of microplastics on immunity. Frontiers in Toxicology, 4, 956885.