Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Natuurlijke deodorant: is het beter voor je?

Een vieze geur die onder je oksels vandaan komt kan je erg onzeker maken. Veel meer mensen gebruiken tegenwoordig natuurlijke deodorant om dit vervelende luchtje te verbloemen. Maar wat is natuurlijke deo precies? En is het echt beter voor je dan conventionele deodorant? We zochten het voor je uit.

Lees verder onder de afbeelding

Natuurlijke deodorant: is het beter voor je?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is natuurlijke deodorant?
  • Hoe werkt deodorant?
  • Waarom is zweten goed?
  • Aluminium in deodorant
  • Andere stoffen in deodorant om te vermijden
  • Is natuurlijke deodorant wel effectief?
  • Tot slot: zo maak je zelf natuurlijke deo

Wat is natuurlijke deodorant?

Een deodorant die natuurlijk is, bevat geen synthetische en chemische toevoegingen zoals alluminiumzouten, parabenen, alcohol en parfum. Het bestaat daarentegen uit natuurlijke ingrediënten die de zeer gevoelige huid onder de oksels op een milde manier verzorgen en beschermen, zonder de huid af te sluiten en te irriteren.

Natuurlijke deo's zijn in verschillende varianten verkrijgbaar zoals poeder, crème, spray of in de vorm van een stick of roller. De verpakkingen zijn vaak plasticvrij, de sprays bevatten geen drijfgas en de producten zijn vaak plantaardig waardoor het milieuvriendelijker is. Zo is een natuurlijke deodorant ook een duurzame keuze.

Welke stoffen in natuurlijke deo

In een natuurlijke deodorant vind je natuurlijke ingrediënten waaronder:

  • Verzorgende oliën zoals kokosolie, zonnebloemolie, amandelolie of olijfolie.
  • Shea butter; een vetstof die de huid voedt en hydrateert.
  • Minerale zouten die een antibacteriële werking hebben zoals magnesiumhydroxide, natrium bicarbonaat (baking soda) en zink ricinoleaat. Deze stoffen kunnen ook vocht en ongewenste geuren absorberen.
  • Maïszetmeel of maïzena heeft een absorberend effect en kan als bindmiddel worden gebruikt.
  • Essentiële oliën zoals citroen, lavendel en bergamot die zorgen voor een aangename en frisse geur.
  • Plantextracten zoals salie extract. Salie heeft een remmend effect op bepaalde bacteriën en de onaangename geur die deze kunnen veroorzaken.1
  • Vitamine E (tocoferol) wordt toegevoegd als antioxidant zodat het product langer houdbaar blijft.
Natuurlijke deo

Hoewel het gebruik van een natuurlijke deodorant milde ingrediënten bevat, kan het bij gevoeligheid voor een specifieke stof toch klachten geven. Kies dan een andere natuurlijke deo.

Bekijk ook ons ander blog over natuurlijke shampoo.

Hoe werkt deodorant?

De werking van conventionele of anti-transpirant deodorant verschilt in bepaalde opzichten van een deodorant die natuurlijk is. We bespreken hieronder hoe beide varianten werken.

Conventionele of anti-transpirant deodorant

De meeste conventionele deodorants bevatten chemische stoffen die de volgende twee functies hebben:

  1. Het elimineren van een onaangename zweetgeur. Dit wordt gedaan met chemische antimicrobiële stoffen die de bacteriegroei remmen. Zweet zelf heeft namelijk geen geur maar de bacteriën op de huid waarmee het in contact komt zorgt voor het onaangename luchtje. Bovendien wordt parfum toegevoegd voor een lekkere geur.
  2. Het verminderen van de zweetuitscheiding. Aluminiumzouten vernauwen de bloedvaten in de huid en blokkeren de zweetklieren door een dun laagje gel hieroverheen te leggen. Hierdoor zweet je minder, vandaar de naam anti-transpirant.

Natuurlijke deodorant

Een deo die natuurlijk is, zorgt er niet voor dat je minder gaat zweten maar beschermt tegen de ongewenste geur die ontstaat tijdens het zweten. Het bevat minerale zouten die de bacteriën uitschakelen en vocht en ongewenste geuren absorberen. De toevoeging van essentiële oliën geeft een frisse geur.

Waarom is zweten goed?

Zweten is een normale reactie van het lichaam op een warme omgeving, inspanning, stress en/of emoties. Het is allesbehalve aantrekkelijk, denk aan natte zweetplekken en vieze geurtjes, maar het heeft een essentiële functie.

Het reguleert de temperatuur van ons lichaam en gaat oververhitting tegen. Als de inwendige temperatuur toeneemt, stuurt de hypothalamus (het regelcentrum van de hersenen) signalen naar de zweetklieren in de huid om vocht uit te scheiden. Bij verdamping van het vocht wordt warmte afgevoerd. Zo koelt het lichaam weer af en blijft de lichaamstemperatuur op peil waardoor het lichaam goed blijft functioneren.

Bovendien is zweten een manier voor het lichaam om gifstoffen op te ruimen. Vooral onze lever en nieren zijn hiervoor verantwoordelijk, maar ook via zweet kunnen kleine hoeveelheden zware metalen worden afgevoerd.2

Lees ook ons blog met 8 tips die helpen tegen overmatig zweten.

Aluminium in deodorant

Al jaren worden aluminiumzouten in deodorant in een kwaad daglicht geplaatst. Dit zou namelijk schadelijk zijn voor onze gezondheid, met name voor het borstweefsel. Wetenschappelijke studies hebben hier tot dusver onvoldoende bewijs voor gevonden.3 Langdurige blootstelling aan hoge concentraties van aluminium kan een nadelig invloed hebben op het zenuwstelsel en DNA, en kan oestrogeenreceptoren verstoren.4,5

Onderzoek van het RIVM concludeert dat het gebruik van cosmeticaproducten met aluminium zoals deodorant ons op een laag niveau blootstelt en dat het nauwelijks via de huid wordt doorgelaten.6 Normaal gebruik wordt dan ook als veilig beschouwd.3

Wel kan deodorant met aluminium ons huidmicrobioom onder de oksels verstoren en kan het mogelijk een rol spelen in resistentie van bepaalde bacteriën tegen antibiotica.7,8,9 Een verstoord huidmicrobioom kan zorgen voor allerlei huidproblemen zoals roodheid, irritatie en jeuk.10

Meer over de functies van onze huid, vind je in ons eerder verschenen blog.

Andere stoffen in deodorant om te vermijden

Naast aluminium zijn er ook andere stoffen in conventionele deodorant die je liever wilt vermijden.

Parabenen

Parabenen zijn conserveringsmiddelen die de houdbaarheid van een product verlengen door de groei van bacteriën en schimmels te remmen. Over de veiligheid heerst nog onduidelijkheid. Voor butylparabeen is aangetoond dat het een hormoonverstorend effect heeft maar voor andere parabenen (methyl-, ethyl- en propylparabeen) loopt het onderzoek nog.11

Triclosan

Triclosan wordt ook als conserveringsmiddel gebruikt en doodt de bacteriën die zorgen voor vervelende geurtjes. Langdurig gebruik kan mogelijk voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen bijvoorbeeld op hormonaal vlak maar meer onderzoek is nodig om hier definitieve uitspraken over te kunnen doen.12

Parfum

Parfum wordt toegevoegd aan cosmeticaproducten voor een aangename geur. Om de geurstoffen stabiel te houden, bevat parfum vaak ftalaten, ook wel weekmakers. Bij veelvuldig gebruik kan dit de hormoonbalans verstoren.13

Alcohol

Alcohol doodt bacteriën maar kan ook de huid droog en gevoelig maken. Het kan namelijk de vettige beschermlaag van de huid aantasten waardoor de huid meer doorlaatbaar wordt voor andere stoffen die de huid kunnen irriteren.14

Side note: niet elke vorm van alcohol zorgt voor uitdroging van de huid. Stearyl alcohol, cetyl alcohol, cetearyl alcohol, lanolin alcohol en octyldodecanol zorgen juist voor het behoud van vocht in de huid.

Bekijk ook onze 5 tips voor een droge huid.

Drijfgassen

Drijfgassen zoals butaan en propaan zitten in spuitbussen zodat het product uit de fles kan worden geperst. Tijdens het sprayen ontstaan aerosolen, ook wel vloeistofdruppels die chemische stoffen bevatten die zich in het product bevinden. Dit kan irritatie geven aan de huid en luchtwegen.15

Lees ook ons ander blog over chemische stoffen in maandverband en tampons.

Deo onder oksel vrouw

Is natuurlijke deodorant wel effectief?

Ja, een natuurlijke deodorant is effectief in het bestrijden van bacteriën op de okselhuid en het absorberen van vocht en ongewenste geurtjes, maar de exacte werking kan per persoon verschillen. Iedereen heeft een uniek samengesteld microbioom van de okselhuid inclusief een persoonlijke geur en een bepaalde gevoeligheid. Het is daarom vaak even uitproberen welke natuurlijke deo voor jou het beste werkt.

Daarbij is het voor een optimale werking belangrijk dat je de deodorant op een schone en droge huid aanbrengt. Hierdoor wordt het product beter door de huid vastgehouden en worden de werkzame stoffen niet verhinderd in hun werking.

Tot slot: zo maak je zelf natuurlijke deo

Een deodorant die natuurlijk is en milde ingrediënten bevat, is beter voor je huid en voor het milieu. Wanneer je een gevoelige huid hebt, is het belangrijk deze goed te beschermen.

Je kunt ook heel gemakkelijk zelf deodorant maken. Meng bijvoorbeeld 3 eetlepels gesmolten kokosolie met 3 eetlepels baking soda (of magnesiumhydroxide poeder) en 4 eetlepels maïzena. Voeg hier een paar druppels essentiële olie zoals citroen en salie, en vitamine E olie aan toe. Laat het mengsel weer hard worden en bewaar het op een droge en donkere plek. Easy peasy, lemon squeezy!

Meer advies nodig over de huid?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Shahtalebi, M. A., Ghanadian, M., Farzan, A., et al. (2013). Deodorant effects of a sage extract stick: antibacterial activity and sensory evaluation of axillary deodorancy. Journal of Research in Medical Sciences: the official journal of Isfahan University of Medical Sciences, 18(10), 833.
  2. Sheng, J., Qiu, W., Xu, B., Xu, H., & Tang, C. (2016). Monitoring of heavy metal levels in the major rivers and in residents’ blood in Zhenjiang City, China, and assessment of heavy metal elimination via urine and sweat in humans. Environmental Science and Pollution Research, 23, 11034-11045.
  3. Waar zit wat in. Producten: deodorant. Geraadpleegd op 27-09-2024.
  4. Darbre, P. D. (2005). Aluminium, antiperspirants and [...]. Journal of Inorganic Biochemistry, 99(9), 1912-1919.
  5. Klotz, K., Weistenhöfer, W., Neff, F., et al. (2017). The health effects of aluminum exposure. Deutsches Ärzteblatt International, 114(39), 653.
  6. RIVM. Nieuws: Totale bootstelling aan aluminium niet schadelijk voor gezondheid. Geraadpleegd op 27-09-2024.
  7. Callewaert, C., Hutapea, P., Wiele, T. van de, & Boon, N. (2014). Deodorants and antiperspirants affect the axillary bacterial community. Archives of Dermatological Research, 306, 701-710.
  8. Urban, J., Fergus, D. J., Savage, A. M., et al. (2016). The effect of habitual and experimental antiperspirant and deodorant product use on the armpit microbiome. PeerJ, 4, e1605.
  9. Aras, A., Rizvanoglu, S. S., Tanriverdi, E. S., Karaca, B., & Eryilmaz, M. (2023). The effects of antiperspirant aluminum chlorohydrate on the development of antibiotic resistance in Staphylococcus epidermidis. Microorganisms, 11(4), 948.
  10. Moniaga, C. S., Tominaga, M., & Takamori, K. (2022). An altered skin and gut microbiota are involved in the modulation of itch in [...]. Cells, 11(23), 3930.
  11. RIVM. Nieuws: gebruik meerdere producten met zelfde parabeen veilig; wel vraagtekens bij butylparabeen. Geraadpleegd op 27-09-2024.
  12. Chen, X., Mou, L., Qu, J., Wu, L., & Liu, C. (2023). Adverse effects of triclosan exposure on health and potential molecular mechanisms. Science of The Total Environment, 879, 163068.
  13. Waar zit wat in. Stoffen: weekmakers. Geraadpleegd op 27-09-2024.
  14. Waar zit wat in. Stoffen: alcoholen. Geraadpleegd op 27-09-2024.
  15. Waar zit wat in. Stoffen: drijfgassen. Geraadpleegd op 27-09-2024.