Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Nachtzweten: zo kom jij droog en koel de nacht door

In de sauna of tijdens het sporten is het gegarandeerd zweten geblazen. Maar wanneer je midden in de nacht badend in het zweet wakker wordt is het een ander verhaal. Een enkele keer nachtzweten gebeurt ons allemaal wel eens, maar het kan jouw nachtrust ernstig verstoren wanneer het vaker voorkomt. Benieuwd naar de oorzaken van zwetend wakker worden en wat je ertegen kunt doen? Lees dan snel verder.

Lees verder onder de afbeelding

Nachtzweten: zo kom jij droog en koel de nacht door

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is nachtzweten?
  • Wat veroorzaakt nachtzweten?
  • 11 tips bij nachtzweten
  • Tot slot

Wat is nachtzweten?

Nachtzweten is het overmatig zweten tijdens de slaap. Zweten is de voornaamste manier waarop ons lichaam warmte kwijt raakt en zo de lichaamstemperatuur reguleert. Wanneer we het warm hebben, produceert ons lichaam zweet door middel van zweetklieren in onze huid. Op het moment dat het zweet verdampt heeft dit een verkoelende werking op ons lichaam, wat een normale lichaamstemperatuur helpt behouden. Zweten kan ook optreden als reactie op fysieke activiteiten, stress, angst of ziekte.

Wat veroorzaakt nachtzweten?

Het lichaamssysteem voor temperatuurregulatie is complex en wordt beïnvloed door meerdere factoren. In sommige gevallen is het dus moeilijk om precies te achterhalen waarom jij badend in het zweet wakker wordt. De volgende factoren kunnen van invloed zijn:

Je slaapomgeving

De omstandigheden in je kamer, de kwaliteit van je matras en de keuze van je pyjama bepalen of je 's nachts gaat zweten. Kies voor luchtige, ademende materialen zoals katoen of bamboe en vermijd strakzittende kleding en synthetische stoffen die vocht vasthouden en niet ademen.

Je avondroutine

Externe factoren kunnen van invloed zijn op nachtelijk zweten. Denk hierbij aan:

  • Alcohol en koffie na 15u ’s middags
  • Een zware, pittige maaltijd kort voor het slapengaan
  • Laat op de avond nog (intensief) sporten

Hormonale schommelingen of veranderingen

Schommelingen of veranderingen binnen je hormoonspiegel kunnen 's nachts zweten veroorzaken. Een bekend voorbeeld hiervan is de overgang waarbij vrouwen zweetaanvallen kunnen ervaren. Nachtelijk zweten bij mannen kan veroorzaakt worden door een laag testosterongehalte.

Stress en angst

Stress en angst veroorzaken een overactivering van je zenuwstelsel waardoor het lichaam overmatig zweet. Dit gebeurt vooral 's nachts, wanneer het lichaam probeert te herstellen en te ontspannen.

Wanneer stress of angst aan de basis van jouw nachtelijk zweten ligt zul je mogelijk ook andere symptomen ervaren zoals:

  • Veel piekeren en je zorgen maken
  • Je vindt het moeilijk om aan iets anders te denken dan aan deze gevoelens
  • Je slaapt slecht of hebt regelmatig nachtmerries
  • Je ervaart regelmatig spierspanning zonder dat je gesport hebt
  • Je voelt je prikkelbaar of hebt stemmingswisselingen

Bijwerkingen van medicatie

Bepaalde medicijnen hebben nachtelijk zweten als bijwerking. Ben je onlangs met een nieuw medicijn begonnen en heb je last van nachtelijk zweten? Neem dan contact op met je behandelend arts om dit te bespreken.

Enkele veel voorkomende medicijnen waarvan bekend is dat ze soms nachtelijk zweten veroorzaken, zijn onder andere:1,2

  • Antidepressiva
  • Hormoontherapie
  • Pijnstillers, zoals aspirine en paracetamol
  • Medicijnen die helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren
  • Steroïden, waaronder prednison en cortison

Nachtzweten kan, naast bovenstaande oorzaken, een symptoom zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Als het nachtelijk zweten regelmatig of ernstig is, dan is het raadzaam om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak vast te stellen.

11 tips bij nachtelijk zweten

1. Houd de slaapkamer koel en geventileerd

Een warme slaapkamer verergert nachtzweten. Zorg ervoor dat je slaapkamer goed geventileerd is en dat de temperatuur comfortabel en koel is. Gebruik indien nodig een ventilator of airconditioner om de luchtstroom te bevorderen.

2. Gebruik beddengoed van natuurlijke materialen

Katoenen lakens en ademende materialen zoals linnen en bamboe helpen om vocht af te voeren en jou koeler te houden tijdens het slapen. Vermijd synthetische materialen omdat deze de warmte en het vocht vasthouden.

3. Draag luchtige nachtkleding

Geschikte nachtkleding draagt bij aan het voorkomen van nachtzweten. Kies voor lichte, ademende materialen, zoals katoen, linnen of bamboe. Vermijd tot slot strakzittende kleding of synthetische stoffen die vocht vasthouden en niet ademen.

4. Vermijd zware maaltijden voor het slapengaan

Het consumeren van zware, vette of pittige maaltijden kort voor het slapengaan verstoort de spijsvertering en veroorzaakt nachtelijk zweten. Probeer lichtere maaltijden te eten en eet bij voorkeur ten minste twee uur voordat je gaat slapen.

5. Beperk je cafeïne-inname

Cafeïne heeft de eigenschap om je lichaamstemperatuur te verhogen en het zenuwstelsel te stimuleren, wat nachtzweten kan veroorzaken. Probeer jouw inname van cafeïne-houdende dranken, zoals koffie, thee en frisdrank, te verminderen, vooral in de avonduren.

6. Matig je alcoholgebruik

Alcohol veroorzaakt nachtzweten doordat het de bloedvaten verwijdt en de lichaamstemperatuur verhoogt. Probeer alcoholgebruik te beperken of vermijd het volledig om nachtzweten te voorkomen.

7. Blijf gehydrateerd

Voldoende water drinken helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren en nachtzweten te verminderen. Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende water drinkt en drink voor het slapengaan en bij het opstaan een glas water met wat Keltisch zeezout.

8. Probeer je stressniveau te verlagen

Stress en angst veroorzaken of verergeren nachtelijk zweten. Het beoefenen van ontspanningstechnieken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga, helpen om stress te verminderen.

9. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van hormonen en het verminderen van stress, wat op zijn beurt weer helpt bij het verminderen van nachtzweten. Zorg ervoor dat je niet te laat op de avond intensief traint, aangezien dit je lichaamstemperatuur verhoogt en mogelijk nachtzweten veroorzaakt.

10. Pas je dieet aan

Bepaalde voedingsmiddelen, zoals pittig eten en producten met veel suiker, kunnen nachtzweten veroorzaken. Probeer je dieet aan te passen door deze voedingsmiddelen te vermijden en consumeer in plaats daarvan gezonde, volwaardige maaltijden.

11. Identificeer je triggers

Probeer te achterhalen of er specifieke triggers zijn die ervoor zorgen dat jij ’s nachts badend in het zweet wakker wordt. Dit kan bijvoorbeeld bepaalde voeding, alcohol of medicijnen zijn. Door deze triggers te vermijden, voorkom je mogelijk nachtzweten.

Tot slot

Of het nu te wijten is aan externe factoren zoals de omgevingstemperatuur of onderliggende gezondheidsproblemen, het aanpakken van nachtzweten is essentieel voor een goede nachtrust.
Het belangrijkste is om je bewust te zijn van jouw lichaam en te luisteren naar de signalen die het jou geeft. Nachten vol klamme lakens, doorweekte pyjama's en een uitgeput gevoel kunnen een teken zijn dat er iets aan de hand is. Het is dan ook belangrijk om dit niet te negeren en de nodige stappen te ondernemen om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Laat nachtelijk zweten je slaap niet belemmeren, maar neem actie en voel je weer optimaal uitgerust en energiek!

Advies nodig over nachtzweten?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Jr, W. P. C., & Fealey, R. D. (2008). […]. […] Safety, 31(2), 109-126.
  2. Cheshire, W. P., & Fealey, R. D. (2008). […]: incidence, prevention and management. […] Safety, 31, 109-126.