Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Microplastics hebben een weg gevonden in ons voedsel, water, lucht, en zelfs onze lichamen. Daarom vragen wij ons af: is het recente EU-verbod op microplastics wel genoeg om ons te redden van dit groeiende milieuprobleem? En wat kun je zelf nog doen tegen deze stille bedreiging?
Lees verder onder de afbeelding
Sinds de uitvinding van kunststoffen in de vroege 20e eeuw, is plastic een groot onderdeel geworden van ons leven. Maar er is een keerzijde: naarmate plastic producten afbreken, ontstaan microplastics die onopgemerkt ons milieu binnendringen. Daarnaast worden ze bewust toegevoegd aan allerlei producten. Deze minuscule deeltjes, vaak niet groter dan een zandkorrel, wekken nu wereldwijd zorgen op over hun mogelijke impact op al het leven op aarde.
Door het jarenlange gebruik ervan zonder besef van eventuele gevolgen, zijn microplastics inmiddels overal om ons heen – in de lucht die we inademen, het water dat we drinken, en in de voeding die we eten. Maar daar is het niet bij gebleven, blijkt uit recente studies, want intussen hebben de deeltjes hun weg gevonden naar de menselijke bloedsomloop.1 Deze realisatie is zowel alarmerend als een wake-up call voor ons allemaal.
De Europese Unie is inmiddels bezig met het implementeren van maatregelen waarmee uiteindelijk het bewust toevoegen van microplastics aan producten verboden wordt. Hoewel Europa daarmee een stap vooruit zet, blijft de vraag: is dit genoeg? De uitdaging is immens, en het volledig aanpakken van microplastics vereist mogelijk meer dan alleen regelgeving.
Naast dat ze door afbreken van plastic afval in ons milieu terechtkomen, gebruiken fabrikanten microplastics als toevoeging in allerlei producten. Zo zorgt het in tandpasta voor een goede scrubwerking en geeft het zonnebrandcrème waterresistente eigenschappen. Het zijn dus niet alleen waterflessen die een risico vormen, maar ook minder voor de hand liggende bronnen, zoals:
Wil je weten of een product bewust toegevoegde microplastics bevat, let dan op termen zoals polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleentereftalaat (PET), en polymethylmethacrylaat (PMMA).
Beat the Microbead, een initiatief dat zich richt op het verminderen van microplastics, deelt hier een uitgebreidere lijst. Ook kun je met de app van Beat the Microbead of hun website jouw product controleren op microplastics. Handig!
Hoewel onderzoeken naar de precieze impact van microplastics nog in volle gang is, maken wetenschappers zich zorgen:2
Maar ook over de impact op het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel bestaan zorgen.2 Kortom, het onderwerp microplastics raakt ons allemaal persoonlijk en roept terecht zorgen op over onze gezondheid. Verdere wetenschappelijke studies en preventieve maatregelen in ons dagelijkse leven zijn daarom heel belangrijk.
Sinds kort is er een EU wetgeving van kracht waarmee het door fabrikanten toevoegen van microplastics verboden wordt. Het microplastics verbod wordt in fases ingevoerd:
Dat het toevoegen van microplastics verboden wordt, is een hoopvolle stap. Maar we kunnen ons afvragen of het genoeg is. Onze wereld zit immers al vol met microplastics en er is de afgelopen jaren alleen maar meer bijgekomen.3 Het voelt dan misschien een beetje alsof we proberen een oceaan leeg te scheppen met een theelepeltje.
Hoewel het verbod op microplastics in zekere zin zeker helpt, begint hier pas het echte werk. Om echt een betekenisvol verschil te maken, zullen we ons gezamenlijk moeten inspannen om verder te gaan dan alleen regelgeving.
Microplastics helemaal vermijden is een uitdaging, aangezien ze al wijdverspreid zijn in onze omgeving. Toch zijn er manieren waarop ook jij zorgt voor minder blootstelling en bijdraagt aan het verminderen van de verspreiding:
Hoe ontkomen we aan microplastics? Ze zijn verstopt in de producten die we dagelijks gebruiken en de omgeving waarin we leven, terwijl we ons nog nauwelijks realiseren wat dit betekent voor onze gezondheid en de toekomst van onze planeet. Het is duidelijk dat deze strijd een gedeelde verantwoordelijkheid vereist.
Het EU-verbod op microplastics is daarin een belangrijke stap voorwaarts. Maar om het te winnen van deze kleine, bijna onzichtbare deeltjes, zullen we allemaal bewustere keuzes moeten maken in onze dagelijkse gewoonten.