Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Vaak ligt de focus op eiwitten, koolhydraten en vetten als we boodschappen doen. Toch is het best de moeite waard om ook naar je micronutriënten te kijken – krijg jij bijvoorbeeld wel voldoende magnesium binnen? Weet je welke voedingsmiddelen rijk zijn aan magnesium en hoe je lichaam het zo goed mogelijk opneemt? De antwoorden op deze vragen vind je in de tekst hieronder, dus lees snel verder!
Lees verder onder de afbeelding
Magnesium zit van oorsprong in onze bodem en wordt door planten tijdens het groeien opgenomen. Wij mensen oogsten deze planten en zo komt het in de voedselketen terecht. Maar ook water kan van nature magnesium bevatten als het langs rotsen en grondlagen stroomt waar veel mineralen in zitten. Dieren en gewassen die dat water opnemen, krijgen zo ook magnesium binnen. Zo reist het mineraal mee met alles wat groeit en bloeit, en komt het uiteindelijk in bijna al het eten in de supermarkt terecht, al is het soms in de kleinste hoeveelheden.
Magnesium lijkt misschien maar één van de vele mineralen die je binnenkrijgt, maar het komt bijna in alle lichaamscellen voor en werkt achter de schermen mee aan talloze belangrijke processen. Om er maar een paar te noemen:1
Als je niet genoeg magnesium uit eten binnenkrijgt, kunnen deze processen een stuk minder soepel verlopen. Soms is het dus zinvol om even te kijken of je wel genoeg bronnen van dit mineraal in je eetpatroon verwerkt.
Richtlijnen van de Gezondheidsraad geven vaak een handig uitgangspunt voor je dagelijkse magnesiuminname. Voor magnesium geven zij een richtlijn van ongeveer 300 milligram per dag voor vrouwen en 350 milligram voor mannen.2 Je precieze magnesiumbehoefte kan echter afwijken, bijvoorbeeld door je leeftijd of leefstijl. Wil je zeker weten hoe je ervoor staat? Onze magnesium test kan je helpen om te zien of je op de goede weg bent.
Gelukkig wordt de kennisvoorziening steeds beter omtrent gezonde voeding. Toch zal nog niet iedereen precies weten welke voedingsmiddelen rijk zijn aan magnesium. In de supermarkt grijp je vaak naar de dingen die je kent, zonder stil te staan bij welke mineralen er nou werkelijk in zitten. Daardoor kan je inname lager uitvallen dan je denkt.
Zelfs als je voldoende magnesium eet, wordt niet alles altijd goed opgenomen. Bepaalde natuurlijke stoffen die in onze voeding aanwezig zijn, zoals fytaten en – die van nature in volkoren granen en bepaalde groenten zitten – kunnen het opnameproces bijvoorbeeld remmen.3 Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, alcohol of onderliggende aandoeningen de magnesiumbalans in je lichaam verstoren. Hierdoor kan een deel ongebruikt via de afvalstroom worden afgevoerd.4
In de voedselindustrie wordt veel eten bewerkt, denk aan schillen, fijnmalen, langdurig verhitten, pellen, bleken of het verwijderen van vliesjes. Daarbij kan een deel van de voedingsstoffen verdwijnen. Ook als je zelf je maaltijden verhit of als je vaak kiest voor sterk bewerkte producten, kan je magnesiuminname al snel teruglopen.5
Een periode van veel drukte en mentale belasting kan je lichaam extra laten werken. Hierdoor verbruik je meer voedingsstoffen, waaronder magnesium.6 Tegelijkertijd kunnen stresshormonen je eetgedrag beïnvloeden, waardoor je sneller geneigd bent minder voedzame opties te kiezen, waardoor je mineraalvoorraad mogelijk nog verder daalt.7
Met een volle agenda kan het verleidelijk zijn om steeds voor snelle, makkelijke maaltijden te gaan. Het is wellicht handig op korte termijn, maar te weinig variatie betekent ook dat je op den duur bepaalde voedingsstoffen mis loopt.
Met deze lijst wordt meer magnesium eten een eitje:
Voedingsbron | Magnesium per 100 gram (gemiddeld) |
Pompoenpitten (ongezouten) | 270 - 540 mg |
Chiazaad | 335 mg |
Zonnebloempitten (ongezouten) | 325 mg |
Amandelen | 270 mg |
Cashewnoten | 260 mg |
Pure chocola (70 – 85%) | 250 mg |
Pinda’s (ongezouten) | 180 mg |
Zwarte bonen (gedroogd, ongekookt) | 170 mg |
Hazelnoten | 160 mg |
Linzen (gedroogd, ongekookt) | 160 mg |
Kidneybonen (gedroogd, ongekookt) | 140 mg |
Witte bonen (gedroogd, ongekookt) | 140 mg (25 mg, gekookt) |
Havermout | 130 - 180 mg |
Zilvervliesrijst (ongekookt) | 110 mg (45 mg, gekookt) |
Spinazie (gekookt) | 80 mg |
Volkorenbrood | 80 mg |
Garnaal (ongekookt) | 60 mg |
Banaan | 30 mg |
Avocado | 29 mg |
Broccoli (gekookt) | 20 mg |
Houd er rekening mee dat de exacte hoeveelheden altijd kunnen variëren per product, merk, bereidingswijze en zelfs meetmethode. Blijf daarom variëren door verschillende productgroepen te combineren om voldoende inname van magnesium uit eten te garanderen.
Benieuwd of er ook zo iets bestaat als een overschot aan magnesium? Lees het in ons blog: Kun je teveel magnesium innemen?
Magnesium is geen overbodige luxe, maar een essentieel mineraal dat in veel alledaagse voeding zit. Door bewuster te kijken naar wat je eet, hoe je het bereidt en waar je extra magnesiumbronnen kunt toevoegen, kun je vaak al een verschil maken – zonder je hele eetpatroon om te gooien.