Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Het eiwit lactoferrine is sinds een paar jaar geen onbekende meer als ondersteunend supplement. Belangrijke onderzoeksresultaten maken dit ijzerbindend eiwit een lichtpuntje in een meerjarige periode van duisternis. In dit blog vertellen we je waar je op moet letten wanneer je lactoferrine wilt kopen.
Lees verder onder de afbeelding
Om je uit te leggen wat lactoferrine is zullen we eerst de etymologie (herkomst van het woord) van lactoferrine beschrijven. Het eiwit dankt namelijk haar naam aan de bron waarin het voor het eerst werd aangetoond, koemelk. Lacto refereert hier naar koemelk en ferrine naar het ijzerbindend vermogen.
Ondanks dat dit eiwit dus haar naam dankt aan de bron waar het voor het eerst werd aangetroffen, maakt ons lichaam het eiwit ook zelf aan. Zo is het onder andere aanwezig in onze witte bloedcellen, traanvocht en zweet. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat intensieve lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op zijn aanwezigheid.1 De meeste productie van het eiwit vindt echter plaats net na de geboorte.2
Moedermelk kennen we als de melk die de moeder aanmaakt de eerste paar dagen na de bevalling, oftewel colostrum. Deze moedermelk – die in de baby een gulzige afnemer kent – is een belangrijke voedingsstof voor pasgeborenen.
In deze moedermelk is namelijk de nuttige stof secretoir immunoglobuline A (sIgA) aanwezig. Dit is een antistof die te werk gaat in het darmkanaal van de baby.3 De hoeveelheden die we als baby van dit krachvoer binnenkrijgen zullen echter nooit meer geëvenaard worden.
Ondanks dat ons lichaam dus zelf dit eiwit aanmaakt kan de behoefte in sommige gevallen hoger zijn.
De opname van lactoferrine in onze cellen vindt plaats door middel van de lactoferrinereceptor. Studies tonen aan dat deze ontvangers zich in onze hersenen en darmen bevinden.4 Na opname vindt er interactie plaats waarbij het eiwit zijn naam als ijzerbinder eer aan doet. Het vangt namelijk de vrije ijzerdeeltjes weg. In onze uitleg over de herkomst van het woord lactoferrine kwam dit ijzerbindende vermogen al even ter sprake.
Naast het belang van ijzer voor de werking van ons lichaam, dient het als voedingsbron voor ongenode gasten. Waar we ijzer maar wat graag verwelkomen in een gevarieerd voedingspatroon, sluiten we liever de deur voor die laatstgenoemde ongenode gasten van ons gestel. Deze zijn namelijk niet alleen afhankelijk van ijzer om zich vermenigvuldigen. Het sporenmineraal bewapent ze ook in de strijd die ze willen voeren met ons immuunsysteem.5
Wanneer we dit ijzer onderscheppen bestaat de kans dat de niet genode gasten zonder hun voornaamste voedingsbron komen te zitten. En hier verschijnt lactoferrine ten tonele. De ijzerbindende eigenschap van het eiwit ligt namelijk in het verlengde van zijn werking. Door het afvangen van vrij ijzerdeeltjes ontneemt lactoferrine de oppositie hun bouwstof.6
Lactoferrine heeft een krachtige samenwerking met het belangrijke sporenelement zink. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat ontoereikende zinkwaarden verband houden met een verminderde afweer.7 Naast zijn werking als antioxidant heeft zink namelijk een positieve invloed op het immuunsysteem.* Het sporenelement is bovendien een waardig partner voor de ijzerbinder, door de ondersteuning bij de opbouw van lichaamseiwit.*
Om deze reden zijn Lactoferrine en Zink-Methionine & Koper goed naast elkaar te gebruiken. Dit supplement bevat de best opneembare vorm van zink (methionine) en het biologische beschikbare kopergluconaat, ter ondersteuning van het ijzertransport.* Zink en koper hebben daarnaast een stimulerende en remmende werking op elkaar. Voor een ideale balans is het dus van belang om deze mineralen naast elkaar te suppleren.
Een welkome toevoeging aan een lactoferrine supplement is bovendien vitamine C. Velen zijn inmiddels bekend met de werking van dit nutriënt voor onze afweer, maar daarnaast is het goed voor het ijzergehalte in ons bloed.* Mede door de werking van vitamine C en zink op cellulair niveau kunnen we de twee betitelen als zielsverwanten. Zink is namelijk goed voor het celdelingsproces en ter bescherming van onze cellen,* vitamine C helpt op haar beurt het natuurlijk immuunsysteem van de lichaamscellen.*
Nu je bekend bent met de (samen)werking van het eiwit is het tijd om uit te leggen waar je op moet letten wanneer je lactoferrine wilt kopen. Lees hieronder verder.
We leggen uit welke 4 punten van belang zijn wanneer je lactoferrine wilt kopen. Deze punten waren bovendien van belang in de ontwikkeling van onze Lactoferrine 150 mg met vitamine C, met onder meer een positieve invloed op het immuunsysteem.*
Eiwitten zijn gevoelig voor warmte. Om deze reden is het dus van belang dat de lactoferrine koud gewonnen wordt. Verhitting zorgt namelijk voor aantasting van de interne structuur, wat de werkzaamheid niet ten goede komt. Om lactoferrine uit koemelk te winnen is zogenoemde koude extractie dus noodzakelijk.8
Onze Lactoferrine 150 mg is koud gewonnen en vervolgens gevriesdroogd. Deze manier van conserveren zorgt voor hoge kwaliteit en langdurige werkzaamheid. Door de lactoferrine na de extractie te filteren garanderen we bovendien een zuiverheid van minimaal 95% lactoferrine.
De koude extractie betekent ook dat onze lactoferrine LPS vrij is. LPS staat voor lipopolysacharide, een stof die van nature in melk voorkomt. Ondanks dat dit – net als lactoferrine – een natuurlijk stof is aanwezig in melk, vermindert het de werking van het eiwit. Wanneer LPS aanwezig is in lactoferrine heeft dit een negatieve invloed op het eiwit. Door de tegenovergestelde werking die ze hebben kunnen ze elkaar namelijk onderdrukken.
We kiezen voor een dosering van 150 mg per capsule. Deze lactoferrine dosering is namelijk het meest gebruikt in wetenschappelijk onderzoek.9 De werking van deze hoeveelheid is dus goed onderbouwd en biedt daarnaast de mogelijkheid om eenvoudig de dosering (naar behoefte) te verhogen, naar bijvoorbeeld 300 mg. Bij het gebruik van deze doseringen is er daarnaast geen sprake van bijwerkingen.
Bovendien is het verpakt in maagresistente capsules wat ervoor zorgt dat ons maagzuur het eiwit niet vroegtijdig afbreekt. We adviseren om de capsule tijdens de maaltijd in te nemen.
Daarnaast hebben we vitamine C aan de formule toegevoegd. In combinatie met vitamine C helpt het supplement namelijk het natuurlijk immuunsysteem van de lichaamscellen.* Vitamine C bevordert daarnaast de opname van ijzer in het bloed.* Ideaal voor een eiwit dat zich maar al te graag aan dit sporenelement bindt.
Lactoferrine is mede door belangrijke onderzoeksresultaten onder wijdverspreide aandacht gekomen. Wanneer je lactoferrine wilt kopen zijn 4 punten van belang, zoals koude winning voor een hoge zuiverheid. Ook is het van belang dat het LPS vrij is, lipopolysachariden verminderen namelijk de werking van de lactoferrine. Maagresistente capsules zorgen daarnaast dat de werkzaamheid behouden blijft en ons het maagzuur het niet afbreekt. Vitamine C is daarnaast van belang voor de ijzeropname en een goede weerstand.*
Hier houden we allemaal rekening mee in de ontwikkeling van onze Lactoferrine 150 mg. Een dosering die bovendien bijval vindt vanuit de wetenschap en naar behoefte – zonder bijwerkingen – te doseren is.