Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Kun je te veel water drinken?

Wat doet water drinken met je lichaam? We weten bijvoorbeeld dat een tekort aan water uitdroging tot gevolg kan hebben, maar over te veel water drinken is minder bekend … wat denk jij, kan dit kwaad? 

Lees verder onder de afbeelding

Kun je te veel water drinken?

Onderwerpen in dit artikel

  • Te veel water drinken
  • Hoeveel water mag je per dag drinken?
  • Wat gebeurt er als je teveel water drinkt?
  • Wat doet water drinken met je lichaam?
  • Tot slot

Hyponatriëmie betekent watervergiftiging of overhydratatie. Het ontstaat wanneer er te veel water in je lichaam aanwezig is. En dat is allesbehalve ongevaarlijk. Overhydratatie kan misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken, maar ook zeer ernstige gevolgen hebben zoals een toeval of een coma. Dit komt gelukkig niet vaak voor. Kan je teveel water drinken? Weet jij wat er gebeurt in je lichaam wanneer je te veel water drinkt? En hoeveel water per dag is maximaal toegestaan? Wij zochten het voor je uit. 

Te veel water drinken

Een watervergiftiging ontstaat door een ontregelde waterbalans in het lichaam. Wanneer er te weinig vocht het lichaam verlaat of te veel water het lichaam binnenkomt, raakt de verhouding tussen water en natrium in het bloed verstoord.

Om deze verhouding te herstellen, wordt overtollig water uit het bloed onze cellen in getrokken. Het gevolg is dat cellen opzwellen. Deze zwelling is vooral gevaarlijk in de hersenen, omdat daar te weinig ruimte is voor deze groeiende cellen.2 

Hoeveel water mag je per dag drinken?

Het is dus ontzettend belangrijk dat de verhouding tussen water en natrium in het lichaam op orde is. Hoeveel water je elke dag mag drinken verschilt per persoon en per situatie. De omgevingstemperatuur, je lichaamsbouw en lichamelijk activiteiten spelen daarbij een grote rol. 

Zo heeft iemand die een marathon loopt een hogere behoefte aan vocht. Tegelijkertijd verliest een duursporter veel natrium via zweet. Om uitdroging te voorkomen, drinken deze sporters daarom doorgaans veel water. Slim, maar een goede balans tussen water en natrium moet je in de gaten houden om hyponatriëmie te voorkomen. 

Wanneer drink je teveel water? Over het algemeen geldt dat meer dan 1,5 liter per dag drinken niet nodig is.3 Drink je veel meer of heel veel in korte tijd, dan zal je lichaam problemen krijgen met het verwerken van al dat vocht. Ben je benieuwd waarom 1,5 liter per dag het advies is? Dit beschreven we in het blog Hoeveel water per dag moet je drinken? 

 

Kun je te veel water drinken?
 

Wat gebeurt er als je teveel water drinkt?

Wanneer je teveel water drinkt, kunnen je nieren de verhouding tussen vocht en natrium in het bloed niet op orde houden.4 Om jou daarop te wijzen ontstaan verschillende klachten. De eerste symptomen van overhydratatie zijn misselijkheid en overgeven. 

Het lichaam zorgt er zo voor dat het een deel van het water kwijt raakt. Andere symptomen van een wateroverschot zijn kloppende hoofdpijn, verwarring en slaperigheid. Dit ontstaat wanneer groeiende cellen tegen de schedel aan drukken. 

Bij langdurige of ernstige watervergiftiging worden de klachten steeds ernstiger. Door de zwelling in de hersenen verslechteren cognitieve functies. Wanneer niet ingegrepen wordt, heeft het overschot aan water ernstige gevolgen zoals een toeval, coma, ademstilstand, hernia van de hersenstam en zelfs overlijden.

Wat doet water drinken met je lichaam?

Hoe weet je nu of je te veel water hebt gedronken? Dat is te merken aan de volgende 10 tekenen:

  1. Je urine heeft een heldere kleur
    Wanneer je urine niet lichtgeel of theekleurig maar juist helder is, betekent dit dat je in korte tijd te veel water hebt gedronken. 

  2. Je moet vaak plassen 
    Een prima gemiddelde om te plassen is zes tot acht keer per dag. Wanneer je regelmatig cafeïne of alcohol drinkt, mag dit oplopen tot een keer of 10. Moet je echter vaker plassen? Dan krijg je waarschijnlijk te veel vocht binnen.

  3. Je drinkt continu water, ook als je geen dorst hebt
    Het is belangrijk om water te drinken wanneer je dorst hebt. Dorst is de reactie van het lichaam op een tekort aan water en dit moet het leidende signaal zijn om te gaan drinken. Als je de hele dag door water drinkt, is de kans daarom aanwezig dat je een te grote hoeveelheid binnenkrijgt. 

  4. Je bent misselijk of moet braken
    Wanneer je te veel water drinkt, kunnen de nieren de vochtbalans in het bloed niet op orde houden. Je lichaam reageert door overtollig vocht te verwijderen. Dit leidt tot misselijkheid, braken en diarree.  

  5. Je hebt de hele dag kloppende hoofdpijn
    Overtollig water in het lichaam zorgt ervoor dat cellen opzwellen in de hersenen en tegen de schedel drukken. Deze druk veroorzaakt een kloppende hoofdpijn en kan zelfs leiden tot hersenbeschadiging en moeite met ademhalen. Let op: hoofdpijn kan ook een teken van uitdroging zijn.

  6. Zwelling van handen, voeten en lippen. 
    Als je te veel drinkt, kunnen je handen, voeten en lippen op gaan zwellen. Dat komt door een overmaat aan water in de cellen. Ook kunnen er verkleuringen ontstaan.

  7. Je hebt zwakke spieren die gemakkelijk verkrampen
    Natrium ondersteunt de werking van je spieren.5 Wanneer het natriumgehalte daalt door het overschot aan water, ontstaan spierspasmen en spierkrampen.

  8. Je bent vermoeid na het drinken van water
    Om een overschot aan water te verwerken, zullen de nieren heel hard moeten werken. Dat zal tijdelijk probleemloos gaan, maar na langere tijd geeft dit je lichaam stress. Voel je je dus vermoeid na het drinken van water? Dan zijn je nieren wellicht overbelast.

  9. Een trage of onregelmatige hartslag
    Een goede natriumbalans is nodig om een normale hartfunctie te behouden. Het is een belangrijk mineraal voor het regelen van uw hartslag. Wanneer er relatief weinig natrium in het lichaam aanwezig is, zal je hartslag vertragen of onregelmatig worden.

  10. Je bent verslaafd aan je waterfles
    Ook als je maar even je huis verlaat heb je een fles met water in je tas. Uit angst om te weinig vocht binnen te krijgen, zijn jij en je waterfles onafscheidelijk. Wanneer je de hele dag door water drinkt, is dit ook een teken dat je mogelijk te veel vocht binnenkrijgt. 

Tot slot

Te veel water drinken met overhydratatie als gevolg, komt gelukkig niet vaak voor. Als je drinkt wanneer je dorst hebt, houdt je lichaam de verhouding tussen vocht en natrium goed in balans. Drink je toch méér, dan heeft je lichaam allerlei manieren om je te laten weten dat er een overschot is. Alleen in extreme omstandigheden kan het gebeuren dat een gevaarlijke onbalans ontstaat tussen de hoeveelheid vocht en natrium in je lichaam. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals een toeval of een coma. Luister dus goed naar je lichaam en drink niet meer dan nodig. Dan hoef jij je nergens zorgen over te maken.

Advies nodig over teveel water?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Rondon-Berrios, Helbert, Emmanuel I. Agaba, and Antonios H. Tzamaloukas. (2014). [...]: pathophysiology, classification, manifestations and management. International urology and nephrology 46(11), 2153-2165.
  2. Hoorn, Ewout J., and Robert Zietse. (2008). [...] revisited: translating physiology to practice. Nephron Physiology 108(3), 46-59.
  3. M. de Jong, F. (2009). Ons Voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. Fontaine Uitgevers. Derde druk.
  4. Sahay, Manisha, and Rakesh Sahay. (2014). [...]: a practical approach. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, 18(6), 760.
  5. Adrogué, Horacio J., and Nicolaos E. Madias. (2000). [...]. New England Journal of [...], 342 (21),1581-1589.