Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Koud of warm water drinken: wat is beter voor je?

Iedereen heeft drinkwater nodig, maar wat betreft de temperatuur ervan zijn de meningen verdeeld. Zo geeft de een voorkeur aan een glas ijskoud water, en zweert een ander bij de voordelen van warm water drinken. Wat zijn deze vermeende voordelen, en wat zegt de wetenschap hierover?

Lees verder onder de afbeelding

Koud of warm water drinken: wat is beter voor je?

Onderwerpen in dit artikel

  • Waar komt het idee van warm water drinken vandaan?
  • Koud vs. warm water drinken: wat is het verschil?
  • Voordelen van warm  water drinken
  • Warm water drinken: nadelen of risico’s?
  • Tot slot: is warm water drinken beter dan koud water?

Waar komt het idee van warm water drinken vandaan?

De meesten van ons beginnen de ochtend met een kop warme koffie of thee, om ons lichaam op te warmen voor een nieuwe dag. Maar als het op water drinken aankomt, geven we vaak de voorkeur aan ijskoud. Volgens de Ayurveda, een eeuwenoude gezondheidsleer uit India, doen we dat laatste helemaal verkeerd.

In de Ayurvedische filosofie is water drinken niet alleen een manier om te hydrateren, maar zou het ook helpen bij het behouden van de balans van lichaamsenergieën (dosha’s) en het ondersteunen van natuurlijke lichaamsprocessen. Ook in de traditionele Chinese geneeskunde gelooft men in de voordelen van warm water drinken. Het zou de “interne warmte” van het lichaam ondersteunen en op die manier helpen ziektes tegen te gaan.

Koud vs. warm water drinken: wat is het verschil?

Verschillende temperaturen hebben verschillende effecten op ons lichaam. Zo zorgt kou ervoor dat de bloedvaten vernauwen en warmte juist tot verwijding van de bloedvaten leidt. Deze lichamelijke reacties maken het aannemelijk dat ons lichaam ook anders reageert op koud of warm water drinken. Daardoor denken veel mensen dat koud water drinken slecht voor je is, omdat er tijdelijk minder bloed naar de spijsvertering kan stromen en deze kan vertragen. Daarnaast zou je lichaam extra energie moeten inzetten om het koude water op te warmen tot de temperatuur van je lichaam. Hoewel er momenteel geen wetenschappelijk bewijs is dat koud water daadwerkelijk slecht is, zijn er kleine aanwijzingen dat het niet altijd de beste keuze is.

Een recente studie suggereert bijvoorbeeld dat koud water de maagbewegingen kan vertragen, al werd dit onderzoek uitgevoerd met slechts 11 deelnemers.1 Daarnaast wees een kleine, gedateerde studie uit 1978 erop dat koud water de slijmvorming in je neus kan beïnvloeden, wat onwenselijk is bij neusverstoppingen.2

vrouw-snuit-neus

Een andere studie liet zien dat koude dranken tijdens inspanning in de hitte mogelijk de lichamelijke belasting verminderen en het uithoudingsvermogen verbeteren. De reactie op koude dranken/koud water zou dus kunnen afhangen van de situatie en zelfs per persoon kunnen verschillen.3

Het drinken van warm water wordt daarentegen vaak geassocieerd met ontspanning en comfort. Het zou beter aansluiten op de lichaamstemperatuur, waardoor het minder energie vergt om te verwerken. Daarnaast zou het beter zijn voor de spijsvertering door het stimuleren van de bloedsomloop. Of het werkelijk zoveel verschil maakt of je warm of koud water drinkt, is nog onderwerp van discussie – en verschilt misschien van persoon tot persoon.

Voordelen van warm water drinken

Helpt mogelijk de spijsvertering te ondersteunen

Het ondersteunen van de spijsvertering is een van de meest genoemde mogelijke voordelen van warm water drinken. De theorie is dat warm water zou helpen om moeilijk verteerbare voeding op te lossen, waardoor het sneller door de darm kan bewegen en zo een soepele stoelgang kan ondersteunen. Daarnaast geloven sommige mensen dat warm water helpt bij het oplossen van vetten en oliën in maaltijden. Hoewel deze voordelen vooralsnog geen wetenschappelijke ondersteuning krijgen, liet een studie uit 2016 wel positieve effecten zien van warm water drinken op de darmbewegingen en gasvorming na een operatie.4

Verlichting bij een verstopte neus

Grijp je bij een verstopte neus ook naar warme dranken zoals een kop warm water, thee of bouillon? De verlichting die we erdoor ervaren is waarschijnlijk niet alleen anekdotisch. De eerdergenoemde studie die negatieve effecten van koud water drinken op slijmvorming waarnam, ontdekte dat het drinken van warm water het neusslijmvlies dunner maakte en de afvoer ervan versnelde.2 Hoewel de studie beperkt en gedateerd is, sluit dit wel aan bij wat veel mensen ervaren wanneer ze warme dranken gebruiken om een verstopte neus te verlichten.

Zou kunnen bijdragen aan gewichtsverlies

Op blogs en social media gaat het vaak over de voordelen van warm water drinken bij afvallen, waarbij het vooral zou helpen de spijsvertering te bevorderen en de stofwisseling tijdelijk te verhogen. Hoewel dit niet is bewezen, zag een kleine studie uit 2003 wel een tijdelijke stijging van de stofwisseling na het drinken van 500 ml warm water. Ongeveer 40% van dit effect werd toegeschreven aan de temperatuur ervan.5 We hopen dan ook op toekomstige onderzoeken die deze bevindingen kunnen bevestigen.

vrouw-schenkt-thee-in

Geeft een gevoel van ontspanning bij stress

Het idee dat warmte een gevoel van ontspanning kan geven, is iets dat in onze samenleving al goed ingeburgerd is. In lijn met deze overtuiging zou het drinken van warm water ook een kalmerend effect kunnen hebben bij stress en angst. Een oudere studie, die keek naar de effecten van warme dranken zoals thee en koffie, ondersteunde dit gedeeltelijk. Zo zou een deel van het effect te maken hebben met cafeïne, maar speelde de warmte toch ook een rol bij het verbeteren van de gemoedstoestand van de deelnemers.6 Een andere studie uit 2014 suggereerde bovendien dat hydratatie een verband heeft met je humeur en hoe rustig je je voelt, al maakte deze studie geen onderscheid tussen warm of koud water.7

Warm water drinken: nadelen of risico’s?

In principe kun je warm water veilig drinken, zolang je goed op de temperatuur let! Water drinken dat te heet is kan namelijk je mond, keel of slokdarm verbranden. Ligt de temperatuur dicht bij het kookpunt, dan kan het water zelfs ernstige verwondingen veroorzaken. Daarnaast uitte de World Health Organization (WHO) een paar jaar geleden haar zorgen over mogelijke gezondheidsrisico’s die verband houden met het drinken van hete dranken vanaf 65 graden Celcius.8 Wil je het zekere voor het onzekere nemen, gebruik dan een keukenthermometer en houd je warme dranken onder deze temperatuur.

Tot slot: is warm water drinken beter dan koud water?

Ondanks overtuigingen uit kleine studies en anekdotisch bewijs, blijft de vraag of warm water drinken echt beter is dan koud water. Zo ervaren veel mensen warme dranken als rustgevend en zou het voordelen kunnen hebben voor de spijsvertering en het verlichten van stress. Aan de andere kant wordt juist koud water gewaardeerd om zijn verfrissende werking, vooral na het sporten of tijdens warme dagen.

Behoor je tot de groep mensen die gevoelig reageert op koud water, dan is lauw water drinken natuurlijk ook een prima alternatief. Het belangrijkste is dat je genoeg water drinkt en goed gehydrateerd blijft. En als jij voordelen ervaart bij warm water drinken, is er in elk geval geen reden om daarmee te stoppen – zolang de temperatuur onder de 65 graden blijft.

Meer advies nodig over gezonde voeding?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur
Referenties
  1. Fujihira, K., Hamada, Y., Yanaoka, T., Yamamoto, R., Suzuki, K., & Miyashita, M. (2020). The effects of water temperature on gastric motility and energy intake in healthy young men. European Journal of Nutrition, 59(1), 103–109.
  2. Saketkhoo, K., Januszkiewicz, A., & Sackner, M. A. (1978). Effects of drinking hot water, cold water, and chicken soup on nasal mucus velocity and nasal airflow resistance. Chest, 74(4), 408–410.
  3. Lee, J. K., Shirreffs, S. M., & Maughan, R. J. (2008). Cold drink ingestion improves exercise endurance capacity in the heat. Medicine and Science in Sports and Exercise, 40(9), 1637–1644.
  4. Çalişkan, N., Bulut, H., & Konan, A. (2016). The Effect of Warm Water Intake on Bowel Movements in the Early Postoperative Stage of Patients Having […]: A Randomized Controlled Trial. Gastroenterology nursing: the official journal of the Society of Gastroenterology Nurses and Associates, 39(5), 340–347.
  5. Boschmann, M., Steiniger, J., Hille, U., Tank, J., Adams, F., Sharma, A. M., Klaus, S., Luft, F. C., & Jordan, J. (2003). Water-induced thermogenesis. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 88(12), 6015–6019.
  6. Quinlan, P., Lane, J., & Aspinall, L. (1997). Effects of hot tea, coffee and water ingestion on physiological responses and mood: The role of caffeine, water and beverage type. Psychopharmacology, 134(2), 164–173.
  7. Pross, N., Demazières, A., Girard, N., Barnouin, R., Metzger, D., Klein, A., Perrier, E., & Guelinckx, I. (2014). Effects of changes in water intake on mood of high and low drinkers. PloS one, 9(4), e94754.
  8. WHO. (2016). IARC Monographs evaluate drinking coffee, maté, and very hot beverages. Wold Health Organization: International Agency for Research […]– Press release n. 244.