Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Kan je met water drinken afvallen?

Het is een bekend advies als je wilt afvallen: drink veel water. Voldoende water drinken is van belang voor een goede gezondheid en het speelt een belangrijk rol bij verschillende lichaamsprocessen. Maar kan je met water drinken ook afvallen? Ontdek het hier.

Lees verder onder de afbeelding

Kan je met water drinken afvallen?

Onderwerpen in dit artikel

  • Het belang van water drinken als je wilt afvallen
  • 1. Water zorgt voor minder hongergevoel
  • 2. Water bevat geen calorieën
  • 3. Water ondersteunt de stofwisseling en vetverbranding
  • 4. Water geeft een energieboost
  • 5. Water helpt bij het afvoeren van afvalstoffen
  • Helpt water met citroen bij het afvallen?
  • Tot slot

Hoeveel calorieën je per dag nodig hebt kun je berekenen met onze calorie calculator! Deze houdt rekening met persoonlijke eigenschappen en doelen, zoals afvallen. Gebruik de uitkomst als leidraad, exact meten is namelijk erg moeilijk.

Het belang van water drinken als je wilt afvallen

Water is een van de belangrijkste elementen voor ons lichaam, dat gemiddeld voor 60% uit water bestaat. Het grootste deel van het water in ons lichaam bevindt zich in onze cellen. De rest is te vinden in ons bloed en tussen onze cellen.

Als je voldoende water drinkt, helpt dit je lichaam gehydrateerd te houden en optimaal te functioneren. Ook zou het op deze manieren kunnen helpen om gewicht te verliezen:

1. Water zorgt voor minder hongergevoel

Onderzoek toont aan dat het drinken van water vóór een maaltijd de eetlust onderdrukt en zo de calorie-inname vermindert. Deelnemers die de opdracht kregen om 30 minuten voor een maaltijd een halve liter water te drinken, vielen 1,3 kg meer af dan de controlegroep.1 Voedsel met een hoog watergehalte, zoals soep, zou hetzelfde effect hebben.2

Water drinken tijdens het eten lijkt dit effect niet te hebben, of er zelfs voor te zorgen dat je meer eet.2,3 Mogelijk komt dit doordat mensen van soep verwachten dat het vult, maar van water niet. Ook zou het regelmatig afwisselen van eten en water drinken voor meer variatie in smaak kunnen zorgen, wat verzadiging vermindert.

Daarnaast zijn we niet altijd even goed in het herkennen van de signalen van ons lichaam, en is het soms lastig om dorst en honger van elkaar te onderscheiden. Het is dus verstandig eerst iets te drinken en te kijken of het gevoel van honger verdwijnt.

2. Water bevat geen calorieën 

Met frisdrank, vruchtensap en andere suikerrijke dranken kun je ongemerkt een hoop suiker en calorieën binnenkrijgen. Door deze dranken te vervangen door dranken als water, thee of koffie (zonder melk of suiker), kun je dus eenvoudig calorieën besparen.

Daarnaast zorgen suikerrijke drankjes ook voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Vervolgens maakt je lichaam insuline aan om je bloedsuiker te laten dalen. Water bevat geen suiker en zorgt dan ook niet voor deze schommelingen in je bloedsuiker.

3. Water ondersteunt de stofwisseling en vetverbranding

Om de stofwisseling en vetverbranding optimaal te laten verlopen, is water onmisbaar. Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, gebruikt ons lichaam water bij het verbranden van vet. Daarnaast helpt water bij het transport van de vrijgekomen vetzuren door het bloed naar de cellen, waar ze als energiebron worden gebruikt.4 Daarom is de aanwezigheid van voldoende water belangrijk om de verbranding efficiënt te laten verlopen.

Bovendien zijn er zelfs aanwijzingen dat water ervoor zorgt dat je lichaam iets meer energie gaat verbranden. Deels komt dit waarschijnlijk doordat je lichaam koud water eerst nog op moet warmen, wat energie kost.5,6

4. Water geeft een energieboost

Zowel je spieren als je hersenen hebben voldoende vocht nodig om optimaal te functioneren. Je bloed bevat veel water, en is belangrijk om zuurstof, hormonen en voedingsstoffen door je lichaam te transporteren. Wanneer je uitdroogt zit er minder water in je bloed, waardoor de hoeveelheid bloed en je bloeddruk afnemen. Zonder water is je lichaam simpelweg niet in staat om deze vitale voedingsstoffen naar de juiste plekken te vervoeren.

Je lichaam doet er dan ook van alles aan om de hoeveelheid water in je lichaam op peil te houden, bijvoorbeeld door het gevoel van dorst, wat je motiveert om water te drinken. Toch kan een kleine afname, van maar 2%, er al voor zorgen dat je bloeddruk afneemt en sportprestaties verminderen.7

Drink je te weinig, dan kun je je moe en futloos voelen. Dit maakt het lastiger om gemotiveerd te blijven om te bewegen en gezond te eten, terwijl dit juist zo belangrijk is om af te vallen. Zo zal je waarschijnlijk sneller naar ongezonde snacks grijpen wanneer je je moe voelt dan wanneer je vol energie zit.

Wist je dat dorst eigenlijk een teken is dat je lichaam al gedehydrateerd is? Het is een alarmsignaal van je lichaam. Drink voldoende water om dit voor te zijn en je energiek te voelen! Lees ook ons blog over hoeveel water je per dag moet drinken.

5. Water helpt bij het afvoeren van afvalstoffen

Water speelt ook een rol in het ontgiftingssysteem van ons lichaam. Zo kan ons lichaam stoffen die oplossen in water vaak relatief makkelijk uitscheiden. De nieren filteren deze stoffen uit je lichaam zodat je ze vervolgens uit kunt plassen. Bij uitdroging gaan je nieren vocht vasthouden, wat het lastiger maakt om stoffen uit te scheiden.

Helpt water met citroen bij het afvallen?

Vaak wordt gedacht dat citroenwater kan helpen bij het afvallen. Citroensap zou helpen bij de vetafbraak, maar dat is helaas een fabeltje. Er is geen onderzoek dat aantoont dat citroenwater superieur is aan gewoon water als het gaat om gewichtsverlies.

Wel bevat citroensap elektrolyten. Dit zijn mineralen of zouten, zoals natrium, kalium, calcium en magnesium, die water aantrekken. Hierdoor spelen ze een belangrijke rol in onze vochtbalans en in het vasthouden van water. Fijn, want dat zorgt ervoor dat je niet na elk glas water direct hoeft te plassen! Ook water met fruit of een schepje elektrolyten of kokoswater helpen zo bij een goede vochtbalans.

Tot slot

Water is helaas niet het wondermiddel waardoor de kilo’s eraf vliegen. Om écht af te vallen zul je je voeding en leefstijl aan moeten passen. Toch heeft water wel degelijk invloed op het afvalproces. Het helpt om afvalstoffen af te voeren, de stofwisseling te versnellen, het hongergevoel te verminderen en je fitter te voelen. Vind je het lastig om water te drinken? Voeg dan wat fruit, munt of komkommer toe aan je water. Meer vitaminen en mineralen, meer smaak en nog steeds met weinig calorieën!

Hoeveel calorieën heb ik nodig?

Bereken het met de calorie calculator en kies als doel afvallen, spieren opbouwen of gewicht behouden.

Bereken mijn caloriebehoefte

Referenties
  1. Parretti, H. M., Aveyard, P., Blannin, A., Clifford, S. J., Coleman, S. J., Roalfe, A., & Daley, A. J. (2015). Efficacy of water preloading before main meals as a strategy for weight loss in primary care patients with obesity: RCT. Obesity, 23(9), 1785–1791.
  2. Rolls, B. J., Bell, E. A., & Thorwart, M. L. (1999). Water incorporated into a food but not served with a food decreases energy intake in lean women. The American journal of clinical nutrition, 70(4), 448–455.
  3. Cunningham, P. M., Roe, L. S., Keller, K. L., & Rolls, B. J. (2023). Switching between bites of food and sips of water is related to food intake across meals varying in portion size. Appetite, 182, 106443. 
  4. Thornton S. N. (2016). Increased Hydration Can Be Associated with Weight Loss. Frontiers in nutrition, 3, 18.
  5. Boschmann M, Steiniger J, Hille U et al. Water-induced thermogenesis. J Clin Endocrinol Metab2003;  88:  6015–6019.
  6. Stookey, J. D., Constant, F., Popkin, B. M., & Gardner, C. D. (2008). Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity (Silver Spring, Md.), 16(11), 2481–2488.
  7. Cheuvront, S. N., & Kenefick, R. W. (2014). Dehydration: Physiology, Assessment, and Performance Effects. Wiley, 257–285.