Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Dagelijks gebruiken veel mensen om verschillende redenen een magnesium supplement. Het mineraal ondersteunt ons lichaam bij veel processen, maar kent het ook een keerzijde? Lees hier of magnesium bijwerkingen kan geven, en zo ja: wat doe je dan?
Lees verder onder de afbeelding
Het magnesiumgehalte in onze voedselbronnen neemt af en de bewustwording rondom gezondheid en voeding neemt toe.1 We verbazen ons er dan ook niet over dat steeds meer mensen alternatieven naast voeding zoeken ter ondersteuning. Het mineraal vervult met haar metabolische functie immers een onmisbare rol in ons lichaam.1 Zo is magnesium goed voor gemoedstoestand, het celdelingsproces, het geheugen, de leerprestatie en het concentratievermogen.*
De opname van het magnesium vindt plaats in je dunne darm. Hoe goed deze opname verloopt hangt onder andere af van de vorm en kwaliteit van je bron. Zo neem je ‘slechts’ 20 tot 60 procent van het mineraal op uit voeding.2 Het betekent dus niet dat je per definitie gebakken zit met magnesiumrijke voedingsmiddelen.
Met name sporters zijn gebaat bij extra inname van magnesium, hun behoefte ligt zo’n 30 tot 40 procent hoger dan bij een inactief persoon. Dit heeft te maken met het zweetverlies en een hoger verbruik in de spieren.3 Maar ook ouderen en mensen met een hectisch leven kennen vaak een hogere behoefte en dienen te letten op ontoereikende niveaus.4,5
Met zoveel supplementgebruikers is het wel zo fijn om te weten of bijvoorbeeld magnesium citraat bijwerkingen geeft. Het korte antwoord daarop is: ja, magnesium kán bijwerkingen geven, maar niet zomaar! We leggen het je graag uit.
Een therapeutische inname van magnesium is veilig en bijwerkingen zijn dan ook bijna nooit reden tot paniek. Toch moet je goed letten op je inname en of de hoeveelheid wel aansluit op je behoefte. Een te hoge inname van magnesium citraat kan namelijk waterige ontlasting als bijwerking hebben.
Deze ongewenste vorm van je uitwerpselen zorgt er voor dat het overtollige magnesium razendsnel je lichaam verlaat, met een (te) laag gehalte als mogelijk resultaat.6,7
Allereerst door goed te kijken naar je voeding. Eet je wel genoeg magnesiumrijke producten? Gezonde voeding vormt immers altijd de basis voor een gezonde leefstijl.
Maar, we weten inmiddels ook dat voeding niet altijd voor toereikende niveaus zorgt. Een supplement biedt dan een prachtige uitkomst. Bij een normale inname van aanvullend magnesium hoef je geen bijwerkingen te verwachten. Mits je zorgt voor een dosering die aansluit op jouw individuele behoefte.
Overweeg ook altijd een aminogecheleerde vorm, zoals magnesium tauraat, malaat, bisglycinaat. De chelaatvorm van aminozuren vormen een soort beschermende laag waardoor magnesium als volledig element je darmen bereikt waar het goed wordt opgenomen.8,9 Je zou kunnen zeggen dat de gecheleerde vormen wat liever voor maag en darmen zijn.
Therapeutische innames van magnesium in vormen als tauraat, malaat, bisglycinaat gaan in principe zonder bijwerkingen. Let echter wel op je dosering, is deze te hoog? Dan kan een vorm als magnesium citraat wel degelijk ongewenste werkingen veroorzaken. Onthoud daarom goed onze adviezen uit dit blog om magnesium bijwerkingen te voorkomen.