Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Is zwarte peper gezond? Alles over deze specerij

In de voedzame keuken mag zwarte peper zeker niet ontbreken! De meest gebruikte specerij ter wereld heeft naast zijn pittige karakter een portie gezondheidsbevorderende eigenschappen waar je u tegen zegt. We vertellen je in dit artikel graag waarom zwarte peper gezond is.

Lees verder onder de afbeelding

Is zwarte peper gezond? Alles over deze specerij

Onderwerpen in dit artikel

  • Het specerij zwarte peper: peperduur
  • Piperine in peper
  • Wat doet zwarte peper in ons lichaam
  • Conclusie

Wist je dat peper zijn oorsprong vindt in bessen die groeien aan de Piper nigrum? Peperbolletjes zijn de gedroogde bessen van deze tropische peperplant. De peperkorrels worden zwart en gerimpeld als ze na het oogsten gedroogd zijn door de zon. De scherpe smaak is typerend voor deze zwarte aromaknaller. Naast de zwarte variant komen ook witte, groene en rode peper van dezelfde plant. Alleen verschilt, naast de smaak, het tijdstip van oogsten en de verwerking daarna van elkaar.

Het specerij zwarte peper: peperduur

In het middeleeuwse Europa was peper meer waard dan goud. Hier vindt de uitdrukking peperduur zijn oorsprong. Arabische kooplieden hielden de herkomst van het zwarte goud dan ook angstvallig geheim voor de Europese handelslieden en zoektochten naar dit scherpe specerij leidden zelfs tot ontdekking van nieuwe werelddelen. Met deze informatie in het achterhoofd kijk je met een andere blik naar het zout- en peperstel op tafel…

Piperine in peper

Zijn pittige, hete karakter heeft de peper te danken aan het stofje piperine. Piperine is een alkaloïde (werkzame stof voor planten die werkt als beschermingsmechanisme) dat het hoofdbestanddeel vormt van de korrels van zwarte peper. In de korrels zit vijf tot negen procent piperine.1 Het is diezelfde piperine die het neusslijmvlies prikkelt, waardoor een niesreflex kan ontstaan.

In de Ayurveda (kennis van een lang en gelukkig leven) wordt zwarte peper al eeuwen gebruikt in allerhande mengsels. Piperine helpt het lichaam namelijk om andere stoffen makkelijker op te nemen. Dit proces werkt als volgt: normaal gesproken neemt het lichaam voedingsstoffen op als moleculen. De opname van deze moleculen gaat specifiek via de celwand van de darmcellen. Lees hier meer over hoe zwarte peper helpt bij de opname van kruiden.

Niet alle voedingsstoffen zijn in hun moleculaire vorm even groot. De grotere jongens hebben bij het opnamemoment meer moeite om door de darmwandcellen te komen. Voeg je peper toe aan je dagelijkse kost dan help je de opneembaarheid een handje. Het bestanddeel piperine in zwarte peper ontspant de cellen, zodat de grotere moleculen met meer gemak in de bloedsomloop terecht komen.2

 
Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Wat doet zwarte peper in ons lichaam

Zoals we je eerder vertelden zit peper vol met piperine, een stof die verantwoordelijk is voor de typische scherpe smaak van deze specerij. Naast de aromatische functie treedt piperine ook op als antioxidant en ruimt het vele ongunstige indringers op in het lichaam.

Daarnaast zwengelt dit bestanddeel je spijsvertering aan. Verrijk je je gerecht met zwarte peper dan bevordert dit bij iedere hap de aanmaak van speeksel in je mond. Hierdoor komen enzymen vrij die je voedsel afbreken. Dit proces wordt versterkt doordat peper de productie van maagzuur verhoogt. Wederom een betere afbraak van voedingsstoffen die daardoor makkelijker op de juiste plek terechtkomen in het lichaam. Zo vergroot je de biologisch beschikbaarheid van je voeding met elke hap!Dit positieve effect op de spijsvertering komt niet na één keer flink aan de molen draaien boven je avondmaal. Minimaal twee weken dagelijks zwarte peper toevoegen geeft het gewenste resultaat. Laat jouw spijsvertering regelmatig te wensen over? Onderzoek toont aan dat zwarte peper de spijsverteringsenzymen van de pancreas (alvleesklier) stimuleert.1

Is zwarte peper gezond? Alles over deze specerij

Zwarte peper niezen

Denk je bij het woord peper al snel aan een flinke niesbui? Dat klopt! Naast piperine zit er ook etherische olie in de peperkorrel. Deze olie is verantwoordelijk voor het aroma dat het slijmvlies in de neus prikkelt. Verder zit er in de piepkleine peperkorrel ook nog zetmeel, vette olie, eiwitten, mineralen en enzymen.

Conclusie

Zwarte peper – de gedroogde korrel van de Piper nigrum – is een veelal onderschat gewoontedier in ons keukenkastje geworden. Naast dat dit zwarte goud als antioxidant zijn werk doet, is het een weldadige aanvulling voor je spijsvertering en zorgt het voor een betere opname van andere voedingsstoffen. Een onmisbare schakel in een gebalanceerd voedingspatroon dus. Is zwarte peper gezond? Jazeker! Een gepeperde uitspraak die een snufje peper voortaan een andere wending geeft.

Advies nodig over zwarte peper?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
  1. Srinivasan K. (2007). Black pepper and its pungent principle-piperine: A review of diverse physiological effects. CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION. Volume: 47, Pages: 735-748
  2. Dutta, S. Bhattacharjee, P. (2014). Enzyme-assisted supercritical carbon dioxide extraction of black pepper oleoresin for enhanced yield of piperine-rich extract. The Society for Biotechnology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25617183/
  3. Verhoeven, G. (2018). Waarom peper zo gezond is. https://gezondnu.nl/gezondheid/waarom-peper-zo-gezond-is