Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Is het gezond om appelazijn te drinken?

Appelazijn drinken is voor veel mensen een vast onderdeel van de dagelijkse routine. Het zou een wondermiddel zijn voor de gezondheid en vitaliteit. Maar hoe gezond en veilig is het echt om elke dag een slok azijn van gefermenteerde appels te nemen?

Lees verder onder de afbeelding

Is het gezond om appelazijn te drinken?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is appelazijn?
  • Waarom drinken mensen appelazijn?
  • Waar is appelazijn goed voor?
  • Kan appelazijn drinken schadelijk zijn?
  • Appelazijn drinken: veilig gebruik
  • Tot slot: met mate en voorzichtigheid

Wat is appelazijn?

Appelazijn ontstaat door een fermentatieproces waarbij appelsap in verschillende stappen wordt omgezet in een zure vloeistof. Eerst worden de suikers in het sap door gisten omgezet in alcohol, waarna bacteriën deze alcohol verder omzetten in azijnzuur. Dit azijnzuur geeft appelazijn zijn karakteristieke scherpe smaak en geur. Naast azijnzuur bevat appelazijn ook andere stoffen die van nature in appels voorkomen, zoals sporenelementen en antioxidanten.

Appelazijn is verkrijgbaar in twee varianten: gefilterd en ongefilterd. De ongefilterde variant bevat de zogenaamde ‘moeder’, een troebel mengsel van enzymen, eiwitten en goede bacteriën die tijdens het fermentatieproces ontstaan. Deze ‘moeder’ wordt vaak beschouwd als het meest waardevolle onderdeel van appelazijn vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen die eraan worden toegeschreven.

Lees ons blog over gefermenteerd voedsel als je ook nieuwsgierig bent naar de voordelen van het eten van zuurkool, yoghurt, augurken en zuurdesembrood.

Waarom drinken mensen appelazijn?

Veel mensen drinken appelazijn als dagelijkse gewoonte, vaak met de hoop op voordelen zoals een verbeterde spijsvertering, gewichtsverlies of een stabielere bloedsuikerspiegel. Sommigen beschouwen het als een natuurlijke manier om het lichaam te ontgiften of om hun algehele welzijn te ondersteunen. Maar hoewel er allerlei claims rondgaan, is het goed om te weten wat wel en niet waar is, en of appelazijn drinken wel zo veilig is.

Waar is appelazijn goed voor?

Appelazijn wordt al eeuwenlang gebruikt en heeft door de jaren heen een stevige reputatie opgebouwd. Wat zijn de meest voorkomende beweringen en wat zegt de wetenschap hierover?

Bloedsuikerspiegel reguleren

Een van de meest genoemde redenen om appelazijn te drinken, is de mogelijke invloed op de bloedsuikerspiegel. Er zijn onderzoeken die suggereren dat appelazijn kan helpen om de insulinegevoeligheid te verbeteren en ervoor zorgt dat glucose langzamer in het bloed wordt opgenomen. Dit kan gunstig zijn voor mensen die hun bloedsuiker stabiel willen houden.1,2,3 De onderzoeken zijn tot nu echter nog klein, en laten vooral op korte termijn effecten zien. Of appelazijn ook op de lange termijn positief kan werken is dus nog onduidelijk.4

Appelazijn is geen vervanging voor medische behandelingen; overleg altijd met een arts voordat je het gebruikt als onderdeel van je gezondheidsstrategie.

Bekijk ook onze tips voor een stabiele bloedsuikerwaarde.

Man neemt slok

Ondersteuning van gewichtsverlies

Veel mensen zweren bij appelazijn als hulpmiddel bij het afvallen. Dit zou kunnen komen door het azijnzuur, dat het gevoel van verzadiging kan vergroten.5 Je hebt daardoor minder snel honger waardoor je uiteindelijk minder calorieën eet. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat appelazijn invloed kan hebben op de vetstofwisseling.2,3  

Ook bij gewichtsverlies is helaas nog geen goed onderzoek beschikbaar naar de effecten op lange termijn, en is appelazijn geen wondermiddel. Mogelijk kan appelazijn ondersteuning bieden bij afvallen, maar gezonde voeding en voldoende beweging blijven natuurlijk essentieel.

Ben jij op zoek naar meer tips en strategieën om af te vallen? Bekijk dan alle blogartikelen over afvallen in onze kennisbank.

Cholesterol en hartgezondheid

Er zijn aanwijzingen dat regelmatig appelazijn drinken kan bijdragen aan het verlagen van het “slechte” LDL-cholesterol en het verhogen van het “goede” HDL-cholesterol.1 Een gezonder cholesterolgehalte kan op zijn beurt een positieve invloed hebben op je hartgezondheid. Dit effect heeft het waarschijnlijk te danken aan de antioxidanten in appelazijn en het effect van azijnzuur op je lever.3 Hoewel het een hoopvol voordeel van appelazijn is, vervangt niets een gezonde leefstijl als geheel.

Lees ook ons blog waarin we onderzoeken of je cholesterol kunt verlagen met voeding.

Kan appelazijn drinken schadelijk zijn?

Ja, hoewel dagelijks appelazijn drinken met mogelijke voordelen komt, zijn er ook zeker risico’s waar je bewust van moet zijn. Vooral wanneer het onverdund of in grote hoeveelheden wordt ingenomen.

Schade aan tandglazuur

Appelazijn drinken en dus ook het gebruik als mondspoeling kan schadelijk zijn voor je tandglazuur. Het zuur kan deze beschermende laag van je tanden aantasten wat leidt tot erosie. Dit maakt je tanden gevoeliger en vatbaarder voor tandbederf.3,6

Beschadiging slokdarm

Hoewel veel mensen appelazijn drinken voor hun spijsvertering, kan het hoge zuurgehalte de slokdarm ook irriteren en zelfs beschadigen, net als het slijmvlies van andere organen. Bovendien kan het mogelijk bijdragen aan een lager kaliumgehalte in het lichaam, wat je weer andere gezondheidsproblemen kan opleveren.3,6

Hand

Huidirritatie bij topisch gebruik

Sommige mensen brengen appelazijn verdund aan op de huid, in de hoop onzuiverheden te verminderen en de pH-waarde in balans te brengen. Hoewel dit klinkt als een nuttige toepassing, is er weinig solide wetenschappelijk bewijs dat deze claims ondersteunt. Bovendien kan verkeerd gebruik van appelazijn de huid juist beschadigen.6

Interactie met medicijnen

Appelazijn kan invloed hebben op de werking van bepaalde medicijnen. Vooral als je medicijnen gebruikt die je bloedsuikerspiegel reguleren of diuretica (plaspillen), kan dit problemen opleveren. Het is daarom verstandig om met je arts te overleggen voordat je appelazijn toevoegt aan je dieet.6,7

Appelazijn drinken: veilig gebruik

De beste manier om appelazijn in je dieet op te nemen is door het te gebruiken in koken, zoals in dressings en marinades. Als je er toch voor kiest om appelazijn drinken, verdun dan altijd maximaal 1-2 eetlepels appelazijn in een groot glas water om je slokdarm en tandglazuur te beschermen, en drink het liefst met een rietje. Begin altijd met een kleine hoeveelheid en let goed op je lichaam om mogelijke bijwerkingen te voorkomen. Vermijd daarnaast langdurig regelmatig gebruik en overleg eventuele interacties met medicijnen met je arts.

Tot slot: met mate en voorzichtigheid

Appelazijn kan een waardevolle aanvulling zijn op je dieet, vooral als je het op een veilige manier gebruikt. Door het toe te voegen aan je kookrecepten kun je profiteren van de smaak en mogelijke voordelen zonder de risico’s van dagelijks appelazijn drinken. Als je ervoor kiest om het toch te doen, doe dit dan met voorzichtigheid en vermijd hoge doseringen om je gezondheid niet onnodig in gevaar te brengen. Vergeet niet om je arts te raadplegen als je medicijnen gebruikt of specifieke gezondheidsproblemen hebt. Met een zorgvuldige aanpak blijft appelazijn een veilige toevoeging aan je routine.

Meer advies nodig over gezonde voeding?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Hadi, A., Pourmasoumi, M., Najafgholizadeh, A., & et al. (2021). The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. BMC Complementary Medicine and Therapies, 21(1), 179.
  2. Kausar, S., Humayun, A., Ahmed, Z., Abbas, M. A., & Tahir, A. (2019). Effect of apple cider vinegar on glycemic control, hyperlipidemia, and control on body weight in […]. International Journal of Medical Research & Health Sciences, 8(5), 59-74.
  3. Perumpuli, P. A. B. N., & Dilrukshi, D. M. N. (2022). Vinegar: A functional ingredient for human health. International Food Research Journal, 29(5), 959-974. Opgehaald van ifrj.upm.edu.my, geraadpleegd op 19 augustus 2024.
  4. Siddiqui, F. J., Assam, P. N., de Souza, N. N., Sultana, R., Dalan, R., & Chan, E. S. Y. (2018). […] control: is vinegar a promising candidate to help achieve targets?. Journal of evidence-based integrative medicine, 23, 2156587217753004.
  5. Abou-Khalil, R., Andary, J., & El-Hayek, E. (2024). Apple cider vinegar for weight management in Lebanese adolescents and young adults with overweight […]: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. BMJ Nutrition, Prevention & Health, e000823.
  6. Gunnars, K. (2024). 6 Health Benefits of Apple Cider Vinegar, Backed by Science. Medically reviewed by Jones, J. MS MPA RDN LD CLT. Opgehaald van Healthline.com, geraadpleegd op 19 augustus 2024.
  7. WebMD. (z.d.) Apple Cider Vinegar – Uses, Side Effects, and More. Opgehaald van webmd.com, geraadpleegd op 19 augustus 2024.