Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Zo’n ongecontroleerde (vr)eetbui waarbij je iedere paar minuten met je neus de koelkast in duikt. Het overkomt ons allemaal weleens. Je hebt de ene snack nog niet achter de kiezen en de volgende heeft alweer je gedachten gestolen. Of van die dagen dat je juist totaal geen eetlust hebt, zo’n knoop in je maag.
Meer info? Bekijk ook eens ons gezondheidsdoel Stress.
Lees verder onder de afbeelding
Gebeurt dit zo nu en dan, geen paniek. Maar is dit voor jou dagelijkse kost? Grote kans dat stress en vermoeidheid jouw eetpatroon in hun greep houden. Hoe zit dat en wat kun je er tegen doen?
De hormonen ghreline en leptine regelen onze eetlust. Ghreline veroorzaakt het hongergevoel en leptine het vol gevoel. Onder perfecte omstandigheden zijn deze twee hormonen in balans met elkaar waardoor je op tijd eet én op tijd stopt met eten. Onder andere je slaapduur beïnvloedt de aanmaak van ghreline en leptine. Een korte nacht verstoort de balans tussen de twee waardoor je ghreline-niveau omhoog schiet.1 Het gevolg? Een onstilbare honger en ongeremde vreetbuien.
Naast dat je hongerhormonen lijden onder je slaaptekort heeft ook je bloedglucose het zwaar te verduren. Slaaptekort kan namelijk zorgen voor bloedglucose schommelingen wat een onbedwingbare trek en negatieve emoties met zich meebrengt.2 En zeg eens eerlijk: wat je op zo’n moment naar binnen werkt, zal ook niet de gezondste optie zijn? Het belang van een goed slaappatroon is dus niet iets wat je moet onderschatten.
Ervaar jij vrijwel dagelijks stress? Dan kunnen we stellen dat er sprake is van aanhoudende stress. Bijvoorbeeld door deadlines, sociale druk of overlast van je buren. Aanhoudende stress leidt tot hogere niveaus van ghreline en een grotere behoefte aan suiker, zo bleek uit een recente studie met muizen.3 Maar ook een eerdere studie met 230 werkende vrouwen toonde een mogelijk verband aan tussen een stress en emotioneel eten. Ook bleken zij verminderd in staat om grip te krijgen op hun eetpatroon.
Het kan moeilijk zijn om zonder begeleiding grip te krijgen op je stress door het ontstaan van een vicieuze cirkel. Door je stress eet je ongezonde voeding dat op zijn beurt weer problemen als vermoeidheid en stemmingswisselingen veroorzaakt. Lukt het je niet om de cirkel zelfstandig te doorbreken? Schakel dan hulp in.
Heb jij het gevoel dat je de grip op je eetpatroon kwijt bent door stress of vermoeidheid? Ga aan de slag met de volgende adviezen.
Stress en vermoeidheid hebben dus wel degelijk invloed op je eetpatroon. Word bewust van de oorzaak en ga hiermee aan de slag. Zo werk jij binnenkort stukken minder onbedoelde calorieën naar binnen. En dit is goed nieuws voor je gezondheid én het lampje in je koelkast!
Lukt het je niet om zelfstandig de vicieuze cirkel te doorbreken? Weet dat dit niet jouw schuld is! Want ook dit is een gevolg van je stress of slaaptekort. Schakel de hulp in van een specialist, een huisarts kan je verwijzen. Of vraag het aan een van onze orthomoleculaire specialisten en ontvang gratis uitgebreid advies.