Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hulpstoffen in supplementen: alles wat je moet weten

Op het etiket van voedingssupplementen kom je naast de werkzame of actieve stoffen vaak ook andere ingrediënten tegen. Dit zijn hulpstoffen die belangrijk zijn voor de kwaliteit en houdbaarheid van het product. In dit blog vertellen we je alle ins en outs over deze hulpstoffen in supplementen.

Lees verder onder de afbeelding

Hulpstoffen in supplementen: alles wat je moet weten

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat zijn hulpstoffen in supplementen?
  • De veiligheid van hulpstoffen
  • Welke hulpstoffen in supplementen?
  • 10 veelvoorkomende hulpstoffen
  • Tot slot: hulpstoffen in supplementen van Vitakruid

Wat zijn hulpstoffen in supplementen?

Voedingssupplementen bestaan in allerlei soorten en maten zoals tabletten, capsules, druppels en softgels. Deze bevatten naast werkzame of actieve stoffen vaak ook hulpstoffen. Met hulpstoffen bedoelen we stoffen zoals vul-, bind-, en antiklontermiddelen die vanwege bepaalde eigenschappen worden toegevoegd aan het product.

De hoeveelheid hulpstoffen is afhankelijk van de toedieningsvorm van het supplement. Zo zitten er vaak meer hulpstoffen in tabletten dan capsules en vind je in supplementen in poeder- of vloeibarevorm vaak helemaal geen hulpstoffen.

De functies van hulpstoffen

Hulpstoffen vervullen verschillende functies waaronder:

  • Het vormgeven aan werkzame stoffen waardoor het mogelijk is om deze in te nemen.
  • Het waarborgen van de kwaliteit van het supplement zoals het zorgen voor stabiliteit van werkzame stoffen.
  • Het verlengen van de houdbaarheid van een product door bederf te voorkomen.
  • Het verbeteren van de smaak en het uiterlijk van het supplement.
  • Het bevorderen van een makkelijke inname van het supplement.
  • Het ondersteunen van het productieproces.
  • Het vergroten van de biologische beschikbaarheid van werkzame stoffen.

Bekijk ook ons blog welke supplementen je wel en niet kunt combineren.

De veiligheid van hulpstoffen

De hulpstoffen die aan onze supplementen worden toegevoegd zijn grondig getest en goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Deze stoffen voldoen aan de strikte regelgeving en normen die zijn vastgesteld door de EFSA. Al de hulpstoffen die we gebruiken zijn dus veilig bevonden voor inname. Voor deze stoffen is bovendien een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) opgesteld, oftewel de maximale hoeveelheid die je per dag veilig kan innemen. Zelfs als je meerdere supplementen zou combineren zit je hier ver onder.

Welke hulpstoffen in supplementen?

Hulpstoffen in supplementen hebben zekere eigenschappen en vallen daardoor in bepaalde categorieën. We bespreken hier een aantal van.

Anti-klontermiddelen

De fijne deeltjes van een poeder kunnen gaan samenklonteren wanneer het in contact komt met vocht. Om dit te voorkomen worden antiklontermiddelen gebruikt. Deze middelen zorgen ervoor dat de poeder met alle actieve stoffen gelijkmatig verdeeld wordt over de tabletten of capsules. Bovendien voorkomt een antiklontermiddel dat het product aan de machines blijft plakken en deze daardoor vastlopen.

Voorbeelden: siliciumdioxide, microkristallijne cellulose en magnesiumzouten van natuurlijke vetzuren.

Bindmiddelen

Bindmiddelen zorgen ervoor dat de ingrediënten in een supplement bij elkaar kunnen blijven en deze niet uiteenvalt. Het heeft daarom meerdere voordelen:

  • Door het geven van structuur en consistentie is het vormen van tabletten en capsules makkelijker.
  • Stoffen kunnen hierdoor worden opgelost in water of andere vloeistoffen wat opname in het lichaam kan verbeteren.
  • Het ondersteunt de stabiliteit van de ingrediënten waardoor vocht, licht en warmte hier minder invloed op hebben.

Voorbeelden: maltodextrine, microkristallijne cellulose, glycerol en Arabische gom.

Capsules en coatings

De actieve ingrediënten van een supplement hebben een omhulsel of jasje nodig dat deze bestanddelen beschermt. Een capsule kan gemaakt worden van gelatine (van dierlijke oorsprong) of hydroxypropylmethylcellulose, afgekort tot HPMC (van plantaardige oorsprong).

Een coating op capsules of tabletten beschermt het supplement tegen vocht en temperatuur, maskeert een vieze smaak van actieve ingrediënten, zorgt ervoor dat een supplement makkelijker is om door te slikken en dat het er aantrekkelijk uitziet.

Voorbeelden van coatings: (vis)gelatine, plantaardige cellulose (HPMC), bijenwas en carnaubawas (glansmiddelen).

Conserveermiddelen

Conserveermiddelen worden toegevoegd om de houdbaarheid van een product te verlengen door het remmen van de groei van bacteriën, gisten en schimmels. Er zijn natuurlijke en kunstmatige bronnen van conserveringsmiddelen.

Voorbeelden: antioxidanten zoals vitamine E, maltodextrine en natriumbenzoaat.

Lees ook onze tips voor het optimaal bewaren van supplementen.

Kleur- en smaakstoffen

Kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd om een supplement aantrekkelijk te maken. Zo worden kleurstoffen gebruikt om het uiterlijk te verbeteren en smaakstoffen om de smaak te optimaliseren. Smaakstoffen vind je vooral in zuig- en kauwtabletten, en in supplementen in vloeibare vorm.

Voorbeelden: suiker, aspartaam, sucralose, fructose, xylitol, stevia, sorbitol, mannitol, natuurlijke fruit aroma's en ijzeroxide (natuurlijk kleurpigment).

Stabilisatoren

Stabilisatoren zijn belangrijk om de stabiliteit van het product te garanderen zodat eigenschappen zoals kleur en textuur behouden blijven. Ook houdt het onstabiele mengsels intact van stoffen die van nature niet met elkaar mengen zoals water en vet.

Voorbeelden: glycerol, pectine en Arabische gom.

Vulmiddelen

Vulmiddelen voegen massa toe om een product meer volume te geven. Hierdoor heeft het supplement een normale afmeting, ook bij lage doseringen, zonder de dosering van het actieve ingrediënt te moeten verhogen.

Voorbeelden: siliciumdioxide, cellulose, maltodextrine, mannitol, calciumcarbonaat en magnesiumzouten van natuurlijke vetzuren.

10 veelvoorkomende hulpstoffen

We hebben 10 veelvoorkomende hulpstoffen voor je op een rij gezet.

1. Siliciumdioxide is een antiklontermiddel dat afkomstig is uit zand en gesteente. Het zorgt ervoor dat het de actieve stoffen van een supplement niet aantast waardoor de werkzaamheid van het product behouden blijft. Je vindt siliciumdioxide ook in voedingsmiddelen zoals kaas, kruiden, zoetjes en zout.

2. Magnesiumzouten van natuurlijke vetzuren (voorheen magnesiumstearaat) is het magnesiumzout van stearinezuur en kan als antiklonter-, vul- of glansmiddel worden gebruikt. Stearinezuur is een verzadigd vet afkomstig uit dierlijke en plantaardige bronnen zoals vlees, vis, zuivel, eieren en plantaardige oliën.

3. Natriumbenzoaat is het natriumzout van benzoëzuur en is een conserveermiddel die je van nature vindt in fruit zoals bessen. Daarnaast kan het in synthetische vorm gebruikt worden in producten om bederf te voorkomen.

4. Maltodextrine wordt vaak als vul-, bind- of conserveringsmiddel gebruikt en heeft een mild zoete smaak. Het is een koolhydraat dat het lichaam omzet in glucose. Deze omzetting gebeurt vrij snel maar vanwege de kleine hoeveelheid in een supplement is het effect op de bloedsuikerspiegel verwaarloosbaar. Maltodextrine kan gehaald worden uit het zetmeel van mais, rijst, tarwe of aardappel.

5. Zoetstoffen zoals xylitol, sorbitol en mannitol zijn natuurlijke suikeralcoholen of polyolen die als smaakstof worden ingezet. Bovendien zijn deze zoetstoffen belangrijk voor de consistentie en stabiliteit van het product. Mannitol wordt ook als vulmiddel gebruikt. Bij een hoge inname van polyolen kunnen maag- en darmklachten ontstaan zoals buikpijn en winderigheid.

6. Sucralose is een zoetstof die ontstaat door suiker te bewerken. De smaak komt overeen met suiker maar bevat geen calorieën. Sucralose kan goed oplossen in water en blijft lang houdbaar. Bij overmatig gebruik kunnen maag- en darmklachten ontstaan.

7. Stevia (steviolglycosiden) is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van het blad van de plant Stevia rebaudiana. Naast een zoete smaak heeft het ook een wat bittere nasmaak en wordt daarom vaak gecombineerd met suiker of andere zoetstoffen.

8. Smaakstoffen zoals natuurlijke aroma's zijn stoffen die een smaak aan een product kunnen geven. Dit wordt toegevoegd om de therapietrouwheid van producten te verhogen bij producten waarbij smaak een rol speelt. Denk aan poederproducten, smelttabletten en kauwtabletten.

9. Glycerine of glycerol is een bevochtigingsmiddel dat ook als bindmiddel en stabilisator kan dienen. Het voorkomt dat een product uitdroogt, heeft een verstevigende werking en andere stoffen kunnen er goed in oplossen. Glycerol is afkomstig uit plantaardige oliën en dierlijke vetten, en heeft een vrij zoete smaak.

10. Cellulose is een vezel afkomstig uit planten of hout en kan gebruikt worden als vul- of antiklontermiddel. Het lichaam kan cellulose niet verteren waardoor het grotendeels onveranderd het lichaam verlaat met de ontlasting. Microkristallijne cellulose en HPMC worden gemaakt uit cellulose.

Tot slot: hulpstoffen in supplementen van Vitakruid

De producten van Vitakruid bevatten hulpstoffen die zorgvuldig geselecteerd zijn om de effectiviteit en kwaliteit van onze supplementen te garanderen. Bij Vitakruid zijn we streng in onze keuze voor hulpstoffen en voegen we deze alleen toe waar nodig voor het tot stand brengen en verbeteren van de formule van het product. Voor degenen die toch liever geen hulpstoffen via supplementen willen binnenkrijgen, hebben we binnen ons assortiment voor bijna alle producten ook een alternatief in een vloeibare- of poedervorm.  

Mocht je hier verder nog vragen over hebben dan staan onze adviseurs voor je klaar om deze te beantwoorden.

Meer advies nodig over supplementen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur