Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Houdbaarheidsdatum supplementen: tips voor optimaal bewaren

Wat betekent de houdbaarheidsdatum voor supplementen? Kunnen ze na de vervaldatum nog veilig ingenomen worden of moet je ze direct weggooien? In dit blog leggen we meer uit over de houdbaarheid van supplementen en delen we tips over hoe je ze het beste kunt bewaren.

Lees verder onder de afbeelding

Houdbaarheidsdatum supplementen: tips voor optimaal bewaren

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is de houdbaarheidsdatum?
  • Kun je supplementen veilig consumeren na de vervaldatum?
  • Bewaaradvies voor supplementen
  • De beste bewaarplek voor je supplementen
  • Tot slot

Wat is de houdbaarheidsdatum?

De houdbaarheidsdatum van supplementen, ook wel aangeduid als ‘THT’ (ten minste houdbaar tot), is de datum waarop de fabrikant garandeert dat het supplement – onder de juiste opslagomstandigheden – zijn optimale kwaliteit, potentie en effectiviteit behoudt. Na deze datum kan de kwaliteit, smaak, geur en effectiviteit van het supplement geleidelijk achteruitgaan. Dit betekent echter niet dat het supplement na de THT bedorven is. Blootstelling aan factoren zoals licht, lucht, warmte en vocht kunnen dit proces versnellen.

Producenten van voedingssupplementen zijn volgens de wet verplicht om een houdbaarheidsdatum te vermelden op het etiket. De THT (ten minste houdbaar tot) is aangegeven als een maand en jaar (zie figuur 1). Een THT van 05-2026 betekent bijvoorbeeld dat het supplement tot mei 2026 zijn optimale kwaliteit behoudt.

Lees ook ons blog over hoe je het etiket van een voedingssupplement leest.

Figuur 1: THT op etiket BeautyComplex.

Kun je supplementen veilig consumeren na de vervaldatum?

Stel je hebt een supplement staan, maar de houdbaarheidsdatum is verlopen. Kun je deze nog gebruiken of moet je het weggooien? De houdbaarheidsdatum is niet de exacte datum waarop het supplement bederft of niet meer bruikbaar is, maar eerder een garantie van de fabrikant dat het product tot die datum zijn gewenste eigenschappen behoudt.

Voedingssupplementen waarvan de THT verlopen is, zijn in de meeste gevallen nog veilig om enkele maanden of zelfs een paar jaar te gebruiken. Dit meldt ook het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG).1 Aminozuren kunnen bijvoorbeeld tot 1 à 2 jaar na de verloopdatum nog geconsumeerd worden, terwijl kruidenpreparaten zelfs nog werkzaam zijn tot wel 3 à 4 jaar na de THT-datum. Het is echter beter om je potje leeg te maken vóór het verlopen van de datum. Hiermee weet je zeker dat je goed zit!

LET OP! Probiotica (levende bacteriën) en vloeibare supplementen zoals visolie (oxidatie van omega 3) kunnen beter niet meer ingenomen worden na de houdbaarheidsdatum. Ook bij een verandering van geur* of structuur is het beter om supplementen weg te gooien. Better safe than sorry!

*Supplementen met kruiden kunnen van zichzelf een geur hebben die niet door iedereen als prettig wordt ervaren.

Bewaaradvies voor supplementen

Om ervoor te zorgen dat supplementen hun werkzaamheid en veiligheid behouden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Supplementen kunnen worden aangetast door vocht, warmte en direct zonlicht.

  • Vocht kan reageren met de ingrediënten in supplementen, waardoor chemische veranderingen, oxidatie en klontvorming optreden.
  • Warmte versnelt chemische reacties, wat de afbraak van het product bevordert en de stabiliteit aantast.
  • Zonlicht bevordert de oxidatie en afbraak van voedingsstoffen.

Producenten van voedingssupplementen zijn wettelijk verplicht om een bewaaradvies op het etiket neer te zetten (zie figuur 2). Dit bewaaradvies geeft aan onder welke omstandigheden de supplementen optimaal bewaard kunnen worden.

Figuur 2: bewaaradvies op etiket BeautyComplex.

Tips voor het bewaren van supplementen

Om aantasting door vocht, warmte en direct zonlicht te voorkomen, is het belangrijk om supplementen op de juiste manier te bewaren. Hier zijn enkele tips:

  • Bewaar ze op een droge, donkere plek. Om supplementen te beschermen kun je ze het beste op een droge, donkere plek bewaren bij een kamertemperatuur tussen de 15 en 25 graden.
  • Bewaar ze in de originele verpakking. De originele verpakking helpt om de voedingssupplementen droog en beschermd te houden. Als de originele verpakking beschadigd is, bewaar ze dan in een goed afsluitbare container.
  • Sluit de verpakking na gebruik. Om blootstelling aan lucht, licht en vocht te minimaliseren, is het belangrijk om de verpakking na gebruik goed te sluiten.
  • Gooi het silicagelzakje niet weg. Silicagelzakjes beschermen dankzij hun hoge vochtabsorptie tegen klontvorming, bacteriële groei, schimmel en oxidatie. Heb jij dit zakje per ongeluk weggegooid? Voeg dan een aantal ongekookte rijstkorrels aan het potje toe.
  • Buiten het bereik van kinderen. Sommige voedingssupplementen zijn niet geschikt voor kinderen. De doseringen zijn over het algemeen hoger dan aanbevolen voor kinderen. Bovendien kunnen sommige supplementen door hun afmetingen zorgen voor verstikkingsgevaar.
  • Gebruik een schone, droge lepel. Gebruik bij supplementen in poedervorm een schone, droge lepel om te voorkomen dat het product wordt aangetast met vocht of bacteriën.
  • Vermijd direct contact met pipet. Raak bij het druppelen niet het pipet aan met je mond, tong of handen om besmetting te voorkomen.

Vloeibare omega 3-supplementen

Omega 3-vetzuren zijn zeer gevoelig voor blootstelling aan licht, lucht en warmte. Supplementen zoals Visolie 1200 TG® Vloeibaar of Multi Nacht Junior moeten na opening in de koelkast bewaard worden, vanwege hun gevoeligheid voor oxidatie en bederf (zie figuur 3).

Figuur 3: bewaaradvies op etiket Visolie 1200 TG® Vloeibaar.

Supplementen met silicium

Producten zoals GlucoSil Gel of SilSolutions® mogen niet in de koelkast bewaard worden of naast een toestel met een sterk elektromagnetisch veld zoals een magnetron of wifi-router (zie figuur 4). Dit kan invloed hebben op de chemische samenstelling en stabiliteit van het product.

Figuur 4: bewaaradvies op etiket SilSolutions®.

De beste bewaarplek voor je supplementen

Het keukenaanrecht en de wastafel in de badkamer zijn populaire plekken om supplementen te bewaren. Ze staan er in het zicht, waardoor je ze niet vergeet. Maar deze plekken zijn niet altijd de beste om supplementen te bewaren. De keuken en badkamer zijn namelijk ruimtes met een hogere luchtvochtigheid, temperatuurschommelingen en blootstelling aan licht.

Ook de koelkast is voor de meeste supplementen – met uitzondering van visolie en andere oliën – geen geschikte bewaarplek. Als je een verpakking opent en deze vervolgens in de koelkast plaatst, kan de warme lucht in de verpakking condenseren en vochtigheid veroorzaken bij het product.

Een betere plek om je supplementen te bewaren is een droge, donkere kast of lade in een kamer met een stabiele kamertemperatuur (15-25°). Denk bijvoorbeeld aan een keukenkastje (niet naast oven/fornuis), nachtkastje, medicijnkast of bureaulade.

Wil jij je supplementen onderweg meenemen in een pillendoos zoals de YOS bottle? Doe dit dan alleen voor kort gebruik. Als je op een lange vakantie gaat, neem dan je supplementen mee in de originele verpakking.

Tot slot

In het geval van supplementen is de term ‘houdbaarheidsdatum’ misschien niet de meest passende. Deze datum geeft namelijk niet volledig weer hoe lang het product daadwerkelijk goed blijft, maar biedt slechts een indicatie tot wanneer het optimaal te gebruiken is. Hoe beter je je producten bewaart, hoe langer je de kwaliteit kunt garanderen. Gebruik net zoals bij voeding altijd je zintuigen om te beoordelen of supplementen nog veilig zijn voor consumptie. Twijfel je of je supplementen nog goed zijn na de vervaldatum? Neem dan contact met ons op.

Advies nodig over de houdbaarheid van supplementen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) (24 december 2020). Supplementen nemen na de houdbaarheidsdatum.