Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
"Druk, druk, druk’’, wie is het niet? Je moet op tijd weg, maar je auto start niet. Je mist de trein. Je staat bij de kassa en je hebt geen saldo met pinnen. Een ruzie met je beste vriendin maalt nog door je hoofd, terwijl je ondertussen die deadline moet halen vandaag. Je to-do-lijst groeit… Hoe om te gaan met al die stress?
Lees verder onder de afbeelding
Als je het té druk hebt, ligt stress op de loer. Stress hebben lijkt het meest gebruikte werkwoord van deze tijd! Een instant oplossing zoals één pil tegen alle vormen van stress zou ideaal zijn. Slecht nieuws: zo werkt het helaas niet. Wat dan wel? We geven je 10 tips hoe je zelf kunt leren omgaan met stress.
Hoe zit het ook alweer? Stress betekent letterlijk onder druk zetten. Dat is wat er gebeurt wanneer je stressgevoelens ervaart. Zodra een situatie dreigend voelt, zet ons brein twee systemen in actie.
Ten eerste wordt je lichaam klaargestoomd voor actie. Deze ‘vecht- of vluchtreactie’ laat je spieren aanspannen, je hart bonzen in je keel en hierdoor gaat je hartslag omhoog. Je begint te zweten. Je bent superalert!
Daarna komt er in je lijf cortisol vrij. Door dit typerende stresshormoon zet je stofwisseling een tandje bij. Simpelweg om te zorgen dat er meer energie is om de stressor (de bedreigende situatie die je stress geeft) aan te kunnen. Je kunt ‘rennen voor je leven’ als dat moet. Lang geleden was dat misschien nodig voor een leeuw die jou zag als zijn avondmaal, maar nu reageert je brein vergelijkbaar bij de confrontatie met die groep mensen in de zaal wachtend op jouw veelbelovende speech…
Een deadline, belangrijk gesprek of spannende momenten vragen nét wat meer energie, focus en kracht. De turbo moet er even op. Laat dat nou precies zijn wat je goed kunt als je stress ervaart. Deze incidentele stress-opwekkers kunnen in je voordeel werken! Een mooi vergelijk zijn je spieren.
Je skeletspieren kunnen ontwikkelen en groeien door regelmatig een pittige krachttraining te doen. Dit geldt ook voor je stressspier. Geef deze spier regelmatig een flinke optater door stressoren aan te pakken in plaats van uit de weg te gaan. Daag jezelf met gepaste regelmaat uit en je kweekt stressbestendigheid.1 Maar pas op voor de valkuil: chronische stress! Net als in de sportschool kun je jezelf ook met stress over-trainen. En dan word je niet sterker, maar zwakker.
Chronische stress; een killer voor je gezondheid. Te lang een hoge werkdruk is één van de meest voorkomende oorzaken van stress.3 Maar ook geldzorgen, te hoge sportprestaties, ziekte of continue relatieproblemen zijn stressoren die ons brein en lijf kunnen uitputten. Je hoofd en lichaam weten niet meer wat de ontspanning is. Stress-triggers die op de loer liggen, vind je vaak in de alledaagse hectiek. Een greep uit de overvolle hoed van stressklachten:
Stress is universeel. Iedereen heeft het, had het en zal ooit stress hebben. Maar je beleving is uniek en persoonlijk. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Daarom geven we je alvast 10 praktische tips om te leren omgaan met stress.
Stress is niet altijd te vermijden, helaas. Maar op tijd ontspannen zorgt voor herstel, balans en voorkomt uiteindelijk klachten. Zie stress hebben niet als druk, maar als uitdaging: omdenken dus! Leren omgaan met stress is net als tandenpoetsen; je moet het iedere dag herhalen. Oefening baart kunst!