Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Je hebt trek in een snack, maar wilt ook graag gezond eten. De supermarkten liggen vol met zogenoemde ‘gezonde’ tussendoortjes, zoals graanrepen en mueslibars, maar vaak blijken het stiekeme suikerbommen te zijn. Wat is dan een beter alternatief? Wij helpen je op weg om de écht gezonde tussendoortjes te vinden en herkennen, zodat je met een gerust hart kunt snacken!
Lees verder onder de afbeelding
Snacken, oftewel kleine porties tussen de maaltijden door eten, heeft vaak een ongezond imago – en dat is niet zo gek. Veel tussendoortjes uit de supermarkt zitten vol zout, suiker of verzadigd vet en bevatten vaak meer calorieën dan je denkt. Labels zoals ‘biologisch’ of ‘natuurlijk’ klinken misschien gezond, maar dat zegt helaas niks over hoe voedzaam een product echt is.
Wat maakt een snack gezond? Een gezond tussendoortje is rijk aan essentiële voedingsstoffen en zo natuurlijk mogelijk, zonder kunstmatige toevoegingen, suiker of teveel zout. Suikers uit fruit en groenten zijn een uitzondering, omdat ze ook vezels en water bevatten. Dit helpt om schommelingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen. Een goede snack bevat een mix van eiwitten, vezels en gezonde vetten. Let ook op de calorieën: sommige tussendoortjes bevatten zoveel dat ze bijna een maaltijd zijn! Het ideale tussendoortje bevat tussen de 100 en 150 calorieën.
Je lichaam heeft in principe geen tussendoortjes nodig; drie goed gebalanceerde maaltijden (ontbijt, lunch en diner) zijn vaak voldoende. Toch kan je maag in de namiddag of late avond gaan knorren. Dat is precies het moment waarop die zak chips extra verleidelijk wordt!
Een gezond tussendoortje kan helpen je bloedsuikerspiegel op peil te houden en het hongergevoel te verminderen, waardoor je voorkomt dat je gaat overeten of ongezonde keuzes maakt. Hoewel onderzoeken naar de rol van snacken bij gewichtsverlies verdeeld zijn, blijkt wel dat het eten van tussendoortjes geassocieerd kan worden met een afname van vetmassa.1 Dit komt doordat je lichaam minder vet opslaat als je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Voedzame tussendoortjes vullen net zo goed als ongezonde snacks, maar zijn rijker aan voedingsstoffen. Ze bevatten meestal weinig calorieën, maar veel essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en vezels. Zo kun je bijvoorbeeld ook een deel van je dagelijkse portie groente of fruit binnenkrijgen via tussendoortjes.
Het is niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden in het brede aanbod. Daarom zijn hier de drie belangrijkste tips voor het kiezen van gezonde tussendoortjes:
Koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot een sterke trek. Een gezond tussendoortje kan best koolhydraten bevatten, maar geef de voorkeur aan langzame koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor fruit, groente, havermout en volkorenproducten. Deze laten de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen dan bewerkte opties zoals chips, witbrood en snoep. Daarnaast bevatten ze veel vezels die kunnen helpen om koolhydraten langzamer op te nemen.2
In de meeste van de gevallen geldt: hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter. Als je de helft van de ingrediënten niet herkent, is het waarschijnlijk geen gezonde keuze. Kies zoveel mogelijk voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen. Let op verborgen suikers die vaak onder andere namen worden toegevoegd. Vermijd ingrediënten die eindigen op -ose of -siroop, zoals fructose, dextrose en glucosestroop.
Combineer koolhydraten met eiwitten of gezonde vetten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en langer verzadigd te blijven. Eiwitten en vetten worden langzamer verteerd, wat helpt om het hongergevoel te verminderen. Voeg bijvoorbeeld wat pindakaas toe aan je smoothie of garneer je soep met zaden en pitten.
Lees ook onze andere tips voor een stabiele bloedsuikerwaarde.
Inspiratie nodig voor zowel zoete als hartige trek? Hier zijn 12 gezonde snacks waar je lichaam blij van wordt:
Zorg dat tussendoortjes een aanvulling op je dieet zijn, en ze niet de hoofdmaaltijden vervangen. Probeer daarnaast voor de gezondheid van je tanden niet vaker dan zeven keer per dag iets te eten of drinken, waarbij je drie maaltijden en drie tot vier gezonde snacks aanhoudt. Bewust snacken met de juiste voeding in plaats van junk food kan voor je lichaam en energieniveau een wereld van verschil maken, maar af en toe een ongezonde snack kan natuurlijk ook prima. Balance is key!