Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Eten tijdens de borstvoeding: alle do’s en don’ts

Wanneer je borstvoeding geeft zijn de voedingskeuzes die je maakt van invloed op je gezondheid en die van je baby. Het maken van gezonde keuzes helpt de kwaliteit van je moedermelk te optimaliseren en zorgt ervoor dat je baby de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. In dit artikel bespreken we enkele do's en don'ts met betrekking tot eten tijdens borstvoeding.

Lees verder onder de afbeelding

Eten tijdens de borstvoeding: alle do’s en don’ts

Onderwerpen in dit artikel

  • Het belang van gezond eten tijdens de borstvoedingsperiode
  • Do’s: wat te eten tijdens borstvoeding
  • Don’ts: wat eet of drink je liever niet tijdens de borstvoeding?
  • Tot slot

Het belang van gezond eten tijdens de borstvoedingsperiode

Het geven van borstvoeding vraagt veel van je lichaam, en daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een gezond dieet tijdens deze periode helpt niet alleen om jouw energieniveaus op peil te houden, maar heeft ook een directe invloed op de voedingswaarde van de moedermelk.

Naast het bevorderen van je eigen gezondheid, is een gezond dieet essentieel om ervoor te zorgen dat je baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer je geen voedzaam dieet volgt, kan dit zowel de kwaliteit van de moedermelk als jouw eigen gezondheid beïnvloeden. Net als tijdens de zwangerschap, zal je lichaam tijdens het geven van borstvoeding prioriteit geven aan de voedingsbehoeften van de baby boven die van jou. Dit betekent dat wanneer je niet genoeg van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt, je baby deze zal gebruiken ten koste van jouw eigen reserves.1

Bekijk ook ons blog over de voordelen van borstvoeding geven voor moeder en kind.

Do’s: wat te eten tijdens borstvoeding

  • Eet een uitgebalanceerd en volwaardig dieet: het is belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je voldoende groenten, fruit, volle granen, complete eiwitten en gezonde vetten consumeert. Dit zal ervoor zorgen dat je voldoende energie hebt en dat je moedermelk alle benodigde voedingsstoffen bevat.
  • Blijf gehydrateerd: drink voldoende water of bijvoorbeeld thee om gehydrateerd te blijven. Borstvoeding vraagt naast voedingsstoffen ook veel water, het is dus belangrijk om je vochtinname op peil te houden.2
  • Verhoog je inname van calorieën: het geven van borstvoeding vereist extra energie – ongeveer 500 kcal per dag – dus zorg ervoor dat je voldoende calorieën binnenkrijgt om het energieniveau te behouden. Je kunt gezonde snacks zoals noten, zaden en gedroogd fruit toevoegen aan je dieet om je calorie-inname te verhogen.
  • Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren: voedingsmiddelen zoals kleine vette vissoorten (zalm, sardines), chiazaden en walnoten bevatten Omega-3 vetzuren. Deze zijn onder andere belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je baby.

Voedingsmiddelen die de melkproductie kunnen stimuleren

Een leuke bijkomstigheid van sommige voedingsmiddelen, is dat ze de melkproductie kunnen stimuleren. Het stimuleren van de productie van moedermelk is belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby voldoende voeding krijgt tijdens de borstvoedingsperiode. We benoemen een aantal voedingsmiddelen die de melkproductie kunnen helpen stimuleren:3,4

  • Havermout – havermout is een goede bron van complexe koolhydraten en vezels zoals bètaglucaan. Het bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid ijzer, wat gunstig kan zijn voor de melkproductie.
  • Fenegriek – fenegriekzaad wordt vaak gebruikt als een kruidensupplement om de melkproductie te verhogen. Het kan worden ingenomen als thee, capsules of in gerechten.
  • Lijnzaad – lijnzaad is rijk aan omega-3 vetzuren en fyto-oestrogenen, beide kunnen de melkproductie bevorderen.
  • Venkel – venkelzaad en venkelthee worden traditioneel gebruikt om de melktoevoer te stimuleren.
  • Donkergroene bladgroenten – groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli zijn rijk aan nutriënten zoals calcium, ijzer en vitamines die kunnen bijdragen aan een gezonde melkproductie.
  • Wortelen – wortelen zijn een goede bron van bètacaroteen, wat omgezet wordt in vitamine A, een belangrijke voedingsstof voor de moedermelk.
  • Amandelen – amandelen zijn een gezonde bron van eiwitten en gezonde vetten, wat gunstig kan zijn voor de melkproductie.
  • Zoete aardappelen – zoete aardappelen bevatten complexe koolhydraten, bètacaroteen, vitamine C en kalium. Deze nutriënten kunnen bijdragen aan een gezonde lactatie.
  • Ananas – ananas staat bekend om het bevorderen van de aanmaak van het enzym bromelaïne, dat kan helpen bij het verhogen van de melkproductie.

Het is belangrijk te onthouden dat gezonde voeding slechts een aspect is van de melkproductie. Voldoende rust, regelmatig kolven of voeden en een goed drinkpatroon zijn ook essentieel voor een succesvolle borstvoedingservaring. Raadpleeg bij twijfel of specifieke vragen altijd een lactatiekundige of zorgverlener.

Don’ts: wat eet of drink je liever niet tijdens de borstvoeding?

Koffie en borstvoeding

Ongeveer 1 procent van de cafeïne die je consumeert, wordt overgebracht via de moedermelk.5 Baby’s zijn nog niet goed in staat om cafeïne om te zetten, waardoor het veel langer in hun lijfje aanwezig blijft. Dit kan prikkelbaarheid en slaapproblemen bij je baby veroorzaken. Beperk je inname van koffie, groene of zwarte thee, frisdrank en pure chocolade.

Alcohol en borstvoeding

Alcohol wordt ook doorgegeven via de moedermelk met ongeveer dezelfde concentraties die in jouw bloed worden aangetroffen. Los van het feit dat alcohol ongezond is voor jouw baby, beperkt het ook de melkinname en kan het onrust en slechte slaap veroorzaken.6 Liefst zorg je dat je gekolfd hebt voor je een alcoholisch drankje nuttigt, of wacht minimaal twee uur voordat je weer borstvoeding geeft.

Pittig eten tijdens borstvoeding

Sommige kruiden en specerijen kunnen een onaangename smaak aan de moedermelk geven en buikklachten bij je baby veroorzaken. Probeer sterk gekruide gerechten of pittige eten te vermijden.

Vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen die hoog zijn in toegevoegde suikers, transvetten en kunstmatige ingrediënten kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je moedermelk. Probeer geraffineerde granen, verpakte snacks en fastfood te vermijden.

Wees voorzichtig met allergenen

Sommige baby's kunnen allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen via de moedermelk. Houd je baby in de gaten op tekenen van allergische reacties, zoals huiduitslag.

Tot slot

Tijdens de borstvoedingsperiode is het van cruciaal belang om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen. Hierdoor geef je je baby alle benodigde voedingsstoffen voor een gezonde ontwikkeling. Tegelijkertijd is het belangrijk om bepaalde voeding te vermijden om eventuele negatieve effecten op je baby te voorkomen. Onthoud dat een gezonde levensstijl tijdens deze periode niet alleen jou, maar ook je kleintje ten goede komt. Raadpleeg altijd een zorgverlener of lactatiekundige wanneer je vragen hebt over je dieet tijdens de borstvoedingsperiode.

Advies nodig over eten tijdens de borstvoeding?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Valentine, C. J., & Wagner, C. L. (2013). Nutritional management of the breastfeeding dyad. Pediatric Clinics, 60(1), 261-274.
  2. Bardosono, S., Prasmusinto, D., Hadiati, D. R., Purwaka, B. T., Morin, C., Pohan, R., ... & Guelinckx, I. (2016). Fluid intake of pregnant and breastfeeding women in Indonesia: a cross-sectional survey with a seven-day fluid specific record. Nutrients, 8(11), 651.
  3. Sim, T. F., Hattingh, H. L., Sherriff, J., & Tee, L. B. (2015). […]. International Journal of Environmental Research and Public Health, 12(9), 11050-11071.
  4. Whitehead, A., Beck, E. J., Tosh, S., & Wolever, T. M. (2014). […]. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(6), 1413-1421.
  5. Jeong, G., Park, S. W., Lee, Y. K., Ko, S. Y., & Shin, S. M. (2017). Maternal food restrictions during breastfeeding. Korean Journal of Pediatrics, 60(3), 70.
  6. Fitzpatrick, R. B. (2007). LactMed: Drugs and lactation database. Journal of Electronic Resources in Medical Libraries, 4(1-2), 155-166.