Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Dry January: wat doet een maand geen alcohol met je lichaam?

In december is de verleiding voor een feestelijk bubbeltje erg groot en laten we de teugels snel te veel vieren. 1 januari voelen we de kater en gaat de knop weer om. De goede voornemens worden er weer bij gepakt. Steeds meer mensen doen dan ook mee aan Dry January. Maar wat doet een maand geen alcohol met je lichaam en hoe houd je dit makkelijk vol?

Lees verder onder de afbeelding

Dry January: wat doet een maand geen alcohol met je lichaam?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is Dry January?
  • De effecten van alcohol op lichaam en geest
  • Wat zijn de voordelen van een maand geen alcohol?
  • 9 tips om Dry January vol te houden
  • Tot slot: ga jij de uitdaging aan?

Wat is Dry January?

Het regelmatig drinken van alcohol is tegenwoordig heel normaal, ongeveer 80% van de Nederlanders doet dat.1 Voor velen is het een gewoonte geworden, het hoort erbij wordt er gezegd. Mensen drinken niet alleen alcohol op een feestje maar ook bij het thuiskomen van werk, tijdens het koken, bij het eten of als slaapmutsje in de avond.

Doe je mee aan Dry January dan drink je 1 maand geen alcohol, in de maand januari welteverstaan. Het is een initiatief dat uit Engeland is overgewaaid en is bedoeld om bewustwording te creëren rondom alcoholgebruik, stil te staan bij wat alcohol met je doet en gewoontes te doorbreken.

Dry January effecten

Dry January kan ook een positieve invloed hebben op de keuzes die je maakt na januari. Volgens onderzoek van de University of Sussex drinken de deelnemers van Dry January na een half jaar nog steeds minder alcohol dan ervoor in vergelijking met mensen die niet actief deelnamen.2 Mensen hadden ook meer controle over hun drinkgedrag. Het registreren en actief meedoen met Dry January geeft de grootste kans om de uitdaging succesvol te voltooien.3

De effecten van alcohol op lichaam en geest

Alcohol is een giftige stof die het lichaam moet verwerken. Dit gaat gepaard met allerlei lichamelijke en mentale verschijnselen. Het effect van alcohol merk je al vrij snel. Je hartslag en ademhaling versnellen, je voelt je meer ontspannen en hebt minder remmingen en schaamte maar daarbij vertraagt je reactiesnelheid en ben je minder besluitvaardig. Deze effecten worden veroorzaakt door een verandering in de neurotransmitterhuishouding.

De kater komt een dag later

Je lichaam heeft zo'n anderhalf uur nodig om een glas alcohol af te breken maar bij sommigen kan dit ook korter of langer duren. Vooral je lever speelt hier een grote rol in. Is de lever overbelast dan wordt alcohol onvoldoende afgebroken waardoor afvalstoffen in het lichaam ophopen. Dit zorgt voor de welbekende 'kater' waarbij je de volgende dag last krijgt van onder andere vermoeidheid, misselijkheid, uitdroging en hoofdpijn.4

man-grijpt-naar-hoofd

Ook kunnen sommigen overvallen worden met gevoelens van angst, paniek, onrust en somberheid.5 Het lichaam wil zijn natuurlijke evenwicht van neurotransmitters in het brein weer herstellen waarbij onder andere het GABA-niveau sterk daalt.6 Dit is een neurotransmitter met een kalmerend effect heeft op het zenuwstelsel.

Lees ook ons ander blog met 5 tips die helpen tegen een kater.

Gezondheidsrisico's van alcohol

Op lange termijn is de inname van alcohol hét recept voor verschillende gezondheidsrisico's. Het kan schade brengen aan de slokdarm, maag, darmen, hersenen, lever en longen. Ook heb je meer kans op buikvet en overgewicht wat een nadelige invloed heeft op hart- en bloedvaten en de bloedsuikerregulatie.7,8

Wat zijn de voordelen van een maand geen alcohol?

Door een maand geen alcohol te drinken kun je ervaren wat stoppen met alcohol met je doet en welke voordelen het heeft.

De voordelen die deelnemers hebben ervaren en in onderzoek zijn gemeten zijn als volgt: 3,9

  • Verbetering in fysieke en mentale welzijn. Deelnemers zeggen meer energie te hebben, alerter te zijn en fysiek en mentaal beter in hun vel te zitten.
  • Goed voor de lever. De lever gaat herstellen en het vet in de lever vermindert.
  • Gunstige invloed op cholesterol en de bloedsuikerregulatie. Het verbetert de cholesterol- en bloedsuikerwaarden.
  • Gewichtsverlies en afname van buikvet. Je krijgt minder calorieën en suikers binnen, kunt verleidingen beter weerstaan en maakt betere keuzes wanneer je niet onder invloed bent.
  • Een mooiere huid. Alcohol heeft een uitdrogend effect op de huid waardoor deze doffer wordt.
  • Een betere slaapkwaliteit. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je slechter slaapt. Een goede nachtrust is belangrijk voor hoe jij je overdag voelt en hoe goed je kunt functioneren. Het precieze effect van alcohol op onze slaap lees je in ons eerder verschenen blog.

Ons blog stoppen met alcohol gaat dieper in op de voordelen voor je lichaam en geest.

Side note: als je stopt met alcohol drinken, kun je in het begin door gewenning klachten ervaren zoals onrust, prikkelbaarheid en slecht slapen.

vrouw-die-slaapt

Is met alcohol minderen ook effectief?

Hoewel minderen met alcohol ook voordelen heeft, laat onderzoek zien dat een maand helemaal geen alcohol drinken in verband wordt gebracht met grotere verbeteringen in welzijn, omgaan met druk en verleiding, en de daadwerkelijke alcoholinname in vergelijking met mensen die gedeeltelijk stopten.2,3,10 Door helemaal te stoppen kom je echt los van de gewoonte om alcohol te drinken.

9 tips om Dry January vol te houden

We geven je 9 tips om Dry January vol te houden en door te komen:

  1. Het begint bij bewustwording. Schrijf voor jezelf op waarom je alcohol drinkt en wat het je oplevert. Zijn er bepaalde momenten waarop je wel of juist niet drinkt en waarom? Waar komt de behoefte aan alcohol vandaan? Dit kan inzichten geven en helpen je gedrag en keuzes aan te passen.
  2. Een goede voorbereiding is essentieel. Wanneer je van jezelf weet dat je moeite hebt met nee zeggen tegen alcohol, is het goed om van tevoren al te bedenken hoe je hierop gaat reageren. Maak hierbij een als-dan-plan: 'als ik naar een feestje ga drink ik spa blauw met citroen' of 'als ik thuiskom van het werk, drink ik een kopje thee'. Ontdek je valkuilen en speel hierop in.
  3. Weet wat je ermee wilt bereiken. Bepaal voor jezelf een doelstelling en schrijf dit op. Wees hierbij specifiek en realistisch. Denk bijvoorbeeld aan 'je energieker voelen om 5 kilometer te kunnen hardlopen'. Zorg ervoor dat je deze doelstelling in het zicht houdt zodat het je helpt herinneren waarvoor je het doet.
  4. Licht je omgeving op tijd in wat je plannen zijn. Vertel er ook bij waarom je het doet. Zo weten familie en vrienden dat ze je geen alcohol hoeven aan te bieden en hoef jij de verleiding niet steeds te weerstaan. Heeft je omgeving hier weinig begrip voor dan kun je de bal terugkaatsen en vragen waarom zij wel alcohol drinken.
  5. Doe de challenge samen. Dan kun je steun aan elkaar hebben en sta je er niet alleen voor. Samen sta je sterker!
  6. Maak alternatieven aantrekkelijk. Alcoholvrij is niet saai. Upgrade je water met vers fruit, citroen, gember, komkommer en kruiden zoals munt en rozemarijn, of maak je eigen mocktail met alcoholvrije alternatieven. Zo maak je er met al die mooie kleuren en verschillende smaken een ware traktatie van.
  7. Vier (kleine) overwinningen en beloon jezelf. Maak van Dry January een feestje door jezelf te belonen voor (kleine) overwinningen die je hebt behaald. Trakteer jezelf op iets wat je graag doet zoals een schilderworkshop of het kopen en lezen van een goed boek.
  8. Zoek de gezelligheid in het samen zijn en doe leuke dingen zoals bord- en kaartspellen spelen, karaoke of bowlen. Ook zonder alcohol kun je een leuke tijd hebben.

Lees ook onze 5 tips voor bij het detoxen van alcohol.

Tot slot: ga jij de uitdaging aan?

Dry January is hét moment om bewust te worden van je alcoholconsumptie en deze onder de loep te nemen. Hoewel januari dé maand is van goede voornemens, kun je in feite op elk moment van het jaar een maand geen alcohol drinken en kijken of dit naar meer smaakt. Met onze tips kom je de maand in ieder geval gezond en gezellig door! Ga jij de uitdaging aan?

Meer advies nodig over stoppen met alcohol?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Trimbos. Kennis: cijfers alcohol. Geraadpleegd op 10-12-2024.
  2. Alcohol Change. Publication: dry january evaluation 2019.
  3. Visser, R. O. de, & Piper, R. (2020). Short-and longer-term benefits of temporary alcohol abstinence during ‘Dry January’are not also observed among adult drinkers in the general population: prospective cohort study. Alcohol and [...], 55(4), 433-438.
  4. Laar, M.W. van, (2017). Nationale Drugs Monitor Jaarbericht 2017, Utrecht: Trimbos-instituut.
  5. Kim, A. J., Merlo, A., Mackus, M., et al. (2023). [...], anxiety, and stress among hangover-sensitive and hangover-resistant drinkers. Journal of Clinical Medicine, 12(8), 2766.
  6. Swift, R., & Davidson, D. (1998). Alcohol hangover: mechanisms and mediators. Alcohol Health and Research World, 22(1), 54.
  7. Voedingscentrum. Vraag en antwoord gezonde voedings en voedingsstoffen: is het goed voor mijn hart om dagelijks rode wijn te drinken. Geraadpleegd op 10-12-2024.
  8. Voedingscentrum. Encyclopedie: alcohol. Geraadpleegd op 10-12-2024.
  9. Alcohol Change. Publication: dry january evaluation 2018.
  10. Visser, R. O. de, & Nicholls, J. (2020). Temporary abstinence during Dry January: predictors of success; impact on well-being and self-efficacy. Psychology & Health, 35(11), 1293-1305.