Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Vegan Parmezaanse kaas of vegan brownies; termen die vijf jaar geleden nog menig wenkbrauw gefronst kregen, maar tegenwoordig zijn vegan recepten geen fronsvoer meer. We raken namelijk steeds bewuster rondom ons eetgedrag.
Meer lezen? Bekijk eens onze gezondheidsdoelen veganisme en vegetarisme.
Lees verder onder de afbeelding
Naar schatting zou 1,5 procent van de Nederlandse populatie elke dag veganistische maaltijden consumeren. Met een bevolking van ruim 17,3 Nederlanders zijn dat dus 259.500 mensen!1 Reden genoeg om ons eens te wagen aan veganistische recepten. Inspiratie nodig? We hebben een top 5 samengesteld van onze favorieten!
Alhoewel de meesten van ons hiermee wel bekend zijn, is het voor sommigen nog onbekend gebied. Want wanneer eet je nu veganistisch of juist vegetarisch? Als vegetariër eet je geen producten van gedode dieren, dus geen roodvlees, kip of vis, maar ook geen producten waar dieren voor gedood zijn, zoals stremsel. Stremsel is namelijk afkomstig uit de maag van een kalfje.
Als veganist eet je helemaal geen producten die te maken hebben met dieren, dus ook geen eieren en honing.2 Ben je benieuwd welke vitamines en mineralen je moet suppleren als vegetariër of veganist? In dit blog hebben we het voor je uitgezocht.
Nu je het verschil tussen veganisme en vegetarisme begrijpt, kunnen we ons nu focussen op heerlijke recepten. Deze inspiratie hebben we zowel opgedaan uit kookboeken als uit foodblogs.
We bijten het spits af met een overheerlijke vegan variant op de o zo bekende kaas die we graag op onze pasta sprenkelen: Parmezaanse kaas!
Maal alle ingrediënten in een kruidenmolen of blender.
Mix alle ingrediënten met een blender tot dat de noten fijngemalen zijn en voeg hierna de kruidenmix toe. Berg ze vervolgens op in een afgesloten bak of flesje en bewaar deze gekoeld.
Ter variatie: je kunt ook de paranoten of amandelen vervangen voor andere noten, zoals walnoten!
Bron: How not to die cookbook
Bij vegan Parmezaanse kaas hoort natuurlijk ook een overheerlijke pasta om de kaas overheen te strooien. Gek op bolognesesaus? Met deze smaakvolle linzen variant breng je zo een stukje Italië in huis.
Giet de tomatenblokjes uit de pot zodat je alleen de vloeistof overhoudt en zet de blokjes aan de kant. De vloeistof verwarm je in een pannetje op medium hoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe aan de tomatenvloeistof en roer totdat de groenten zacht worden (ongeveer 5 minuten). Voeg de kastanjechampignons toe; nadat deze 2 minuten zijn gekookt voeg je de witte miso pasta, voedingsgist, basilicum, oregano, chilivlokken en dadelsuiker toe.
Voeg al roerend 250 ml water toe en daarna de tomatenblokjes en linzen; blijf ongeveer 15 minuten roeren totdat de saus dikker wordt en alle ingrediënten goed zijn gemengd. Mocht je de saus aan de dikke kant vinden dan kun je altijd nog een beetje extra water toevoegen. Laat de saus pruttelen op een laag vuurtje.
Kook ondertussen de volkorenpasta in een grote pan totdat deze beetgaar is. Serveer de pasta samen met de linzensaus en de vegan Parmezaanse kaas.
Bron: How not to die cookbook, Nutritionfacts
Om in de Italiaanse sfeer te blijven; vegan pizza.
Giet het lauwe water in een kom en los hierin het zout op. Doe de bloem en het gist bij het lauwe water en mix het circa 2 minuten met deeghaken. Voeg hierna een eetlepel van de olijfolie toe en kneed het deeg gedurende 4 minuten verder met de mixer of hand. Verdeel het deeg in vier stukken en bol het deeg op door de zijkanten naar anderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en deze handelingen te herhalen.
Bedek een bakplaat met bakpapier en bestrijk deze met een eetlepel olijfolie. Bestrijk vervolgens de bollen met de laatste eetlepel olijfolie en dek ze af met vershoudfolie. Hierna laat je de bollen 3 uur rijzen op kamertemperatuur of totdat het volume van het deeg is verdubbeld.
Wanneer de bereiding van het deeg is afgerond kun je beginnen met de toppings!
Verwarm de oven op 250 graden. Borstel de champignons schoon en snijd ze vervolgens in dunne plakjes. Verhit een koekenpan met een klein beetje olijfolie en bak de champignons totdat ze een goudbruine kleur krijgen. Hierna kun je ze het beste deppen met keukenpapier, om het overtollige vocht te verwijderen. Anders wordt je pizza namelijk vochtig.
Maak een feestje van je pizza! Verdeel de saus, beleg de bodem met de kaas en als laatste de gebakken champignons. Bak de pizza af in circa 10-15 minuten totdat deze goudbruin is. Buon Appetito!
Bron: Eef kookt zo en Allerhande
Zo, we nemen een stap terug uit de Italiaanse – tevens hartige keuken – en gaan over op watertandende recepten voor de zoetekauw. Want wat is er lekkerder na kruidig eten dan een overheerlijke zoete snack? Wij weten het antwoord: brownies!
Mix de walnoten en dadels fijn tot kleine stukjes. Voeg hierna de amandelpasta toe en mix het goed door elkaar. Als laatste doe je de cacaopoeder erbij en vermaal je het nogmaals tot een glad beslag.
Verplaats het mengsel in een bakblik met een doorsnee van 20 cm en verdeel de substantie geleidelijk. Hierna kun je het beslag besprenkelen met de stukjes pecannoot. Bewaar de brownie in de koelkast voor minimaal 1 uur voordat je serveert!
Bron: How not to die cookbook, Nutritionfacts
Behoefte aan iets fruitigs in plaats van chocola? Dat kunnen we natuurlijk heel goed begrijpen en daarom hebben we dit heerlijke recept met blauwe bessen gevonden. Kruimelig en fruitig, een betere combinatie bestaat niet!
Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. In de tussentijd doe je de havermout, speltbloem, kokosbloemsuiker, bakpoeder en kaneel in de keukenmachine en mix je het fijn. Snijd daarna de boter in stukjes, voeg het toe aan het mengsel en mix het tot een kruimelig deeg. Let er alleen wel op dat je het niet langer dan 30 minuten mixt, anders verlies je het kruimelige effect.
Schep 2/3 van het mengsel op een bord; dit is namelijk de kruimellaag die je achteraf gaat gebruiken. Bedek de taartvorm met een doorsnee van 26 cm met bakpapier en vul deze op met het overige deeg. Druk het goed aan met je handen en bak het af in 10 minuten.
Voeg de blauwe bessen samen met één eetlepel water, het chiazaad en de kokosbloesemsuiker in een pannetje en kook deze op een middelhoog vuur. Laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen met deksel tot het mengsel dikker is geworden. Roer deze goed door en prak de blauwe bessen fijn.
Verdeel het blauwe bessenmengsel over de voorgebakken bodem, waarna je de taart aftopt met het overgehouden kruimeldeeg. Als laatste bak je de complete taart af in 35-40 minuten, totdat de kruimellaag lichtbruin wordt.
We snappen dat je niet kan wachten om de taart meteen aan te snijden, maar wacht hier een halfuurtje mee!
Bron: Zonderzooi
Het maken van veganistische recepten brengt meer dan alleen een feestje voor onze smaakpapillen. Iedere dag dat je besluit om geen dierlijke producten te eten, is een dag dichterbij een betere wereld. Sta jij al te popelen om in de keuken te duiken om deze recepten uit te proberen? Wij wel, we hebben onze kookschort namelijk al om!