Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Minstens 500 gram groente en fruit per dag, minimaal twee keer per week vette, ongefrituurde vis en elke dag een portie ongezouten noten. Heel kort samengevat is dat ons beeld van een gezond voedingspatroon. En eigenlijk is dat zelfs al een flinke lijst voor de gemiddelde man. Want wees eens eerlijk; lukt het jou om dat altijd binnen te krijgen?
Lees verder onder de afbeelding
De meeste mensen moeten hier schoorvoetend ‘nee’ op antwoorden, blijkt uit diverse onderzoeken. Zo wordt alleen al het relatief minst eisende advies, om minimaal twee keer per week vette vis te eten, massaal in de wind geslagen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar een kleine 20% wereldwijd hieraan voldoet.1
Ook schreven we in een eerder artikel over groente dat men in Nederland gemiddeld een magere 145 gram per dag binnenkrijgt. En dat terwijl wij minstens 500 gram groente per dag aanraden! Dat is overigens niet voor niets: bij lagere hoeveelheden kun je namelijk belangrijke voedingstoffen mislopen die je lichaam toch echt nodig heeft.
Wil je daar meer over weten? Lees dan ons eerdere blog over de afname van de vruchtbare grond en de invloed op onze voeding.
Maar, horen we je denken, het is toch niet gek dat het niet altijd lukt om zo te eten? Dat klopt, we hebben tegenwoordig veel ballen hoog te houden. Zo kan een drukke werkdag vol met besprekingen ervoor zorgen dat je geen tijd hebt voor een gezonde salade. Bovendien kan stress een verhoogde vitaminebehoefte veroorzaken.2 Hoe kun je dan op een eenvoudige manier ervoor zorgen dat je toch altijd de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgt? Juist: met een multivitamine. Twijfel je nog? Lees in dit blog waarom supplementen een toevoeging kunnen zijn.
Een multivitamine combineert de belangrijkste vitaminen, mineralen en spoorelementen die je per dag nodig hebt voor een goede gezondheid. Kleine disclaimer: een multivitamine is geen wondermiddel. Het is een aanvulling op een divers en gebalanceerd voedingspatroon. Maar het is wel dé uitgelezen manier om te voorkomen dat je in een drukke periode teveel voedingsstoffen misloopt.
Het kan dus een toevoeging zijn, maar dit is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de multi en jouw persoonlijke omstandigheden. Met dat laatste doelen we vooral op verschillende doelgroepen: een man heeft bijvoorbeeld behoefte aan andere nutriënten dan een vrouw. Op deze manier kun je heel specifiek inspelen op jouw persoonlijke behoefte om het optimale resultaat te behalen.
Waar we eerder een artikel schreven over de beste multivitamine vrouw, gaan we nu in op de beste multivitamine man.
Maar wat maakt dan het verschil tussen een algemene multi en een speciale multivitamine voor de man? Of in vergelijking met een multi vrouw?
Biologisch zitten mannen anders in elkaar dan vrouwen. Zo hebben mannen gemiddeld meer massa, omdat ze relatief groter en zwaarder zijn. Op zich niks nieuws, maar dit heeft ook een uitwerking op de hoeveelheid nutriënten die een man gemiddeld nodig heeft. Het algemene advies qua calorie-inname is ook een stuk hoger, 2500 calorieën ten opzichte van 2000 voor vrouwen.3 Hier gaan we later uitgebreider op in.
Daarnaast is de kwaliteit van belang. Allereerst is het belangrijk om het etiket van een supplement te kunnen lezen. Zo zie je meteen of er effectieve doseringen zijn gebruikt. Bekijk ons blog over hoe je etiketten van voedingssupplementen leest voor meer info.
Verder zijn er verschillende aandachtspunten die je kunt nagaan bij het aanschaffen van een multivitamine voor de man. Wij zetten de drie belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.
Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien bij multivitamines, is één van de belangrijkste systemen die ten grondslag ligt aan talloze geestelijke en lichamelijke functies.4,5 Dan hebben we het over het circadiaanse ritme, onderdeel van onze biologische klok. Dit houdt direct verband met onder andere hert hartritme, de lichaamstemperatuur en de hormoonafgifte. Verstoringen in dat ritme kunnen daardoor vervelende gevolgen hebben.5
Dat betekent aan de ene kant dat je zelf moet waken voor een goed dag- en nachtritme, maar aan de andere kant kun je hier ook met je suppletie op inspelen.
Dat is eigenlijk heel simpel: overdag wil je energie hebben. Met concentratie kunnen werken en als het moet door weer en wind kunnen fietsen, zonder angst kou te vatten. Onder andere vitamine C sluit hier naadloos op aan: we noemen het niet voor niets de weerstandsvitamine. Daarnaast zijn alle B-vitamines natuurlijke energieleveranciers, waarbij vitamine B12 de natuurlijke energie in je lichaam activeert. Bovendien zijn dit wateroplosbare vitamines: die kan je lichaam niet opslaan en moeten dus meteen gebruikt worden. Neem deze dus vooral op de momenten dat je ze het meeste nodig hebt.
’s Nachts herstelt het lichaam door o.a. nieuwe cellen en weefsels aan te maken. Daarbij zorgt bijvoorbeeld vitamine A voor het herstellen van de huid, en vitamine D voor het opbouwen van sterke botten. Deze vitamines zijn bovendien vetoplosbaar, waardoor ze wél kunnen worden opgeslagen in het lichaam.6
Helaas is het niet zo gemakkelijk dat je een willekeurige multivitamine uit het schap kunt plukken en vervolgens voorzien bent van alle nutriënten die je lichaam nodig heeft. Onder alle supplementen – en met name multivitamines – is er grote diversiteit wat betreft kwaliteit.
Als je op het etiket kijkt, lijkt de ellelange lijst in eerste instantie best indrukwekkend. Dan oogt een product al snel ‘goed’. Echter is dit niet altijd het geval. Van alle nutriënten die je lichaam nodig heeft, bestaan er namelijk verschillende vormen.
Aan de ene kant heb je de biologisch actieve vorm, die ons lichaam gemakkelijk opneemt. Dit is de vorm die jij in je multivitamine wilt hebben. Aan de andere kant is er ook een synthetische variant, die je gestel juist veel minder goed opneemt.7,8,9
Voor een uitgebreid voorbeeld van hoe dit werkt, lees je ons eerdere blog over hoe je de beste multivitamine herkent.
Mannen zijn doorgaans groter, zwaarder en hebben meer spiermassa dan vrouwen. Dit resulteert in een hogere energiebehoefte, wat betekent dat ze meer calorieën en specifieke voedingsstoffen nodig hebben. Zo hebben mannen bijvoorbeeld een hogere behoefte aan voedingsstoffen zoals vitamine B3, B6 en chroom, omdat deze bijdragen aan de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten.
Daarnaast functioneert het mannelijk voortplantingssysteem anders dan het vrouwelijke, wat specifieke nutriënten vereist. Zink en selenium, vaak aangeduid als de 'mannenmineralen', spelen hierbij een cruciale rol. Deze spoorelementen zijn goed voor de vruchtbaarheid van de man: ze ondersteunen de productie van zaadcellen en de kwaliteit van sperma. Selenium is essentieel voor de beweeglijkheid van zaadcellen, terwijl zink bijdraagt aan het behoud van normale testosteronwaarden in het bloed.
Ben je als man op zoek naar ondersteuning van je lichaam in de vorm van een multivitamine? Dan volstaat het helaas niet om de eerste de beste multi uit het schap van de supermarkt te grissen.
Ten eerste speelt het biologische ritme een rol. Dit hangt namelijk samen met je hormoonhuishouding, wat aan de basis staat van uiteenlopende functies in je lichaam. Daarnaast wil je het liefst de biologisch actieve vormen van nutriënten, en niet de synthetische vormen. Ook zijn er een aantal nutriënten die naadloos aansluiten op de gezondheid van de man. Deze wil je dus terugzien in jouw multivitamine.
Kortom: niet elke multi is even goed. Maar jij weet nu precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een hoogwaardige mannenmulti. Vanaf heden worstel jij je dus eenvoudig door de onoverzichtelijke jungle van multivitamines heen!