Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Citroen met water: is het gezond voor je?

Citroen met water drinken behoort tot de ochtendroutine van veel mensen. Dit zou allerlei gezondheidsvoordelen hebben om de dag fris en fruitig te beginnen. Maar is citroenwater wel echt zo gezond en zo'n wondermiddel als wordt beweerd?

Lees verder onder de afbeelding

Citroen met water: is het gezond voor je?

Onderwerpen in dit artikel

  • Welke voedingsstoffen zitten er in citroen?
  • Wat zijn de voordelen van water met citroen?
  • Wat zijn de nadelen van water met citroensap drinken?
  • Is er een ideaal tijdstip om citroenwater te drinken?
  • Welk effect heeft de watertemperatuur op het drinken van citroensap?
  • Tot slot: maak citroen met water onderdeel van jouw ochtendroutine

Welke voedingsstoffen zitten er in citroen?

Citroenen behoren net als sinaasappels en grapefruit tot de citrusvruchten. Vanwege de zure smaak wordt de citroen niet zo gegeten maar wordt vooral het sap gebruikt als smaakmaker in zoete en hartige gerechten of als verfrissend drankje met water gedronken.

Een citroen bevat wat koolhydraten maar zeer weinig vetten en eiwitten. Daarnaast staat deze vrucht vooral bekend om zijn hoge vitamine C-gehalte. Water met het sap van één citroen zorgt voor ongeveer eenvierde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.1 Ook bevat citroen kleine hoeveelheden:1,2,3

  • Vitaminen: B1, B2, B3, B5, B6, foliumzuur, bèta caroteen en vitamine E.
  • Mineralen en spoorelementen: natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper en zink.
  • Antioxidanten en bioflavonoïden: hespiridine, quercetine, rutine en naringenine.
  • Vezels: de oplosbare vezel pectine wat vocht vasthoudt en de stoelgang versoepelt.
  • Citroenzuur: een organisch zuur en antioxidant dat ook als conserveermiddel wordt gebruikt en de pH waarde of zuurgraad kan verlagen.

Zuur of basisch?

Van nature heeft citroen een zure pH waarde van tussen de 2 en 3 maar tijdens de vertering hiervan komen basische stoffen zoals bicarbonaat vrij. Daarom wordt citroen gezien als basevormende voeding.4 Een juist evenwicht van zuren en basen is belangrijk voor vele lichamelijke functies maar kan per plek in het lichaam verschillen.5 Deze zuur-base balans wordt onder andere gereguleerd door de nieren via de uitscheiding van urine.6

Wat zijn de voordelen van water met citroen?

Hoewel een glas water met citroen je niet van een hoog gehalte nutriënten zal voorzien, is citroenwater wel gezond, laag in calorieën en suiker, en voegt het wat vitamine C toe aan je dagelijkse behoefte. Citroen met water kan daarom bijdragen aan verschillende gezondheidsvoordelen. We bespreken er hier een aantal.

Side note: het wetenschappelijk bewijs is op dit gebied nog niet erg sterk en meer kwalitatief onderzoek is hiervoor nog nodig.

Goed voor de nieren en urinewegen

Naast het vormen van basische stoffen bij de vertering van citroen, bevat citroen voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en kalium die ook basisch zijn. Deze stoffen zorgen voor een verminderde belasting van de nieren omdat de nieren hierdoor minder zuur uit het bloed hoeven te filteren om de pH waarde van het bloed constant te houden.7

Citrusfruit zoals citroensap kan bovendien het citraatgehalte en de pH waarde van de urine verhogen.Ons blog hoe werken urinewegen samen met blaas en nieren gaat dieper in op het functioneren van de urinewegen.

Ondersteunen van het immuunsysteem

Vitamine C heeft een positief effect op het immuunsysteem omdat het de aanmaak van witte bloedcellen, lymfocyten en fagocyten, versterkt.9 Groente- en fruitsoorten die meer vitamine C bevatten dan citroen zijn aardbeien, kiwi en rode paprika. Combineer daarom citroenwater met andere soorten fruit en groente voor een hogere inname van vitamine C.

Meer voordelen van vitamine C lees je ons ander blog.

fruitwater

Bevorderen van de spijsvertering

Kleinschalig onderzoek toonde aan dat het citroenzuur in citroenwater de uitscheiding van maagzuur verhoogt wat helpt om voedsel te verteren.10 Ook zorgt het ervoor dat de maag sneller wordt geleegd dan wanneer er alleen water wordt gedronken, namelijk 1,5 keer sneller. In een andere studie werd gevonden dat het drinken van citroenwater voor de maaltijd de samenstelling van het darmmicrobioom veranderde en de darmperistaltiek stimuleerde.11

Afvallen met citroenwater?

Op verschillende manieren kan citroenwater mogelijk ondersteuning bieden bij gewichtsverlies. Het heeft naast een stimulerende werking op de spijsvertering ook een gunstige invloed op de insulinegevoeligheid van vetcellen.12 Bovendien kan de inname van citroenwater voor de maaltijd ervoor zorgen dat bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten van koolhydraten. Dit effect was groter voor citroenwater dan gewoon water.10

Hoewel het kan helpen, is er vooralsnog geen sterk wetenschappelijk bewijs dat je kunt afvallen met citroenwater en dat het meer voordeel biedt dan alleen water. Het drinken van water een half uur voor de maaltijd kan helpen om de eetlust te beheersen.13

Bekijk ook ons blog kan je met water drinken afvallen.

Bijdragen aan gezonde hart- en bloedvaten

De antioxidanten en bioflavonoïden die in citroen zitten lijken een gunstig effect te hebben op de bloeddruk, het triglyceridengehalte en cholesterolgehalte in het bloed. Ook beschermen deze voedingsstoffen tegen schade van oxidatieve stress.2,3 Of een glas water met citroen hier daadwerkelijk aan bijdraagt is nog een vraag die wetenschappelijk moet worden beantwoord.

Wat zijn de nadelen van water met citroensap drinken?

Naast voordelen kan water met citroensap drinken ook nadelen met zich meebrengen.

Beschadigd het tandglazuur

Citroenwater heeft bij inname een hoog zuurgehalte wat het tandglazuur, het beschermende laag op onze tanden, kan beschadigen.14 Dit leidt tot erosie waardoor je tanden vatbaarder zijn voor tandbederf. Om het risico te verkleinen, drink je water met citroen met een rietje en spoel je je mond erna met water. Ook kun je beter niet je tanden poetsen voor of na het drinken van citroensap met water.

vrouw-poetst-tanden

Maag- en slokdarmproblemen

Het citroenzuur in citroensap zorgt voor een verhoogde aanmaak van maagzuur wat bij sommige mensen kan leiden tot een teveel aan maagzuur. Dit kan problemen van maag en slokdarm geven zoals oprispingen en een branderig gevoel.15

Mogelijke interactie met medicatie

Citrusfruit zoals citroen kan de werking van bepaalde medicijnen mogelijk beïnvloeden.16 Overleg bij medicijngebruik eerst met je arts of er geen nadelige interactie bestaat tussen citroenwater en jouw medicatie.

Is er een ideaal tijdstip om citroenwater te drinken?

In de ochtend of 's avonds water met citroensap drinken, maakt het tijdstip uit? Nee, in feite kun je citroenwater op elk moment van de dag drinken. Wat voor jou een ideaal moment is, ligt aan hoe jij erop reageert en hoe het in jouw dagelijkse routine past. Luister hierbij goed naar je eigen lichaam. Voor sommigen kan het drinken van citroen met water op de nuchtere maag de spijsvertering helpen op gang te brengen terwijl het bij anderen juist leidt tot ongemak. In het laatste geval kun je beter citroenwater na de maaltijd innemen.

Welk effect heeft de watertemperatuur op het drinken van citroensap?

De watertemperatuur kan invloed hebben op het citroensap en de voordelen die citroenwater je kan brengen. Hoewel veel mensen kiezen voor het drinken van lauwwarm water (zo'n 37 graden) met citroensap, kun je dit het beste met water op kamertemperatuur innemen.

Te koud water drinken kan leiden tot vernauwing van de bloedvaten en kan de bloedtoevoer naar de spijvertering verminderen. Ook gaat er meer energie naar het opwarmen van het water. Dit kan de spijsvertering mogelijk vertragen waardoor het spijsverteringsvoordeel van citroen weer teniet wordt gedaan.17 Het effect van koud water lijkt wel per persoon en per situatie te kunnen verschillen.18

Citroen met warm water kan er juist voor zorgen dat de voedingsstoffen zoals vitamine C verloren gaan omdat deze minder goed tegen verhitting kunnen. Bovendien zorgt de warmte van het water voor het versterken van het zuur van de citroen wat de schade aan het tandglazuur kan vergroten.

Lees ook ons ander blog is koud of warm water drinken beter voor je.

Tot slot: maak citroen met water onderdeel van jouw dagelijkse routine

Citroen met water bevat veel goede voedingsstoffen maar is op zichzelf geen wondermiddel met grootse effecten voor de gezondheid. Wel kan het een kleine bijdrage leveren aan je dagelijkse nutriënteninname en kan het wat gezondheidsvoordelen opleveren. Het vormt daarom een mooie toevoeging op een algeheel gezond en gevarieerd voedingspatroon mits je er goed op reageert. Drink citroenwater wel altijd met een rietje en zorg dat je het inclusief de pulp drinkt. Zo maak je het drinken van citroensap met water eenvoudig onderdeel van jouw dagelijkse routine.

Meer advies nodig over een gezonde leefstijl?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. USDA Fooddata Central. Nutrients: lemon juice, raw. Geraadpleegd op 6-12-2024.
  2. Mahmoud, A. M., Hernandez Bautista, R. J., Sandhu, M. A., & Hussein, O. E. (2019). Beneficial effects of citrus flavonoids on cardiovascular and metabolic health. Oxidative [...] and Cellular Longevity, 2019(1), 5484138.
  3. Nakamura, K., Suzuki, Y., Goto, K., Yamaguchi, S., & Hiramitsu, M. (2023). [...] and vasorelaxant effects of citric acid and lemon juice in spontaneously [...] rats: in vivo and ex vivo studies. Nutrients, 15(17), 3849.
  4. Siener, R. (2016). Can the manipulation of urinary pH by beverages assist with the prevention of [...] recurrence? [...], 44(1), 51-56.
  5. Hopkins, E., Sanvictores, T., & Sharma, S. (2021). Physiology, acid base balance. StatPearls Publishing.
  6. Sorino, C., Scichilone, N., Pedone, C., et al. (2019). [...]. Journal of […], 32(5), 699-707.
  7. Remer, T., & Manz, F. (1995). Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Journal of the American Dietetic Association, 95(7), 791-797.
  8. Rahman, F., Birowo, P., Widyahening, I. S., & Rasyid, N. (2017). Effect of citrus-based products on urine profile: a systematic review and meta-analysis. F1000Research, 6.
  9. Huijskens, M. J., Walczak, M., Koller, N., et al. (2014). Technical advance: ascorbic acid induces development of double-positive T cells from human hematopoietic stem cells in the absence of stromal cells. Journal of Leukocyte Biology, 96(6), 1165–1175.
  10. Freitas, D., Boué, F., Benallaoua, M., et al. (2022). Glycemic response, satiety, gastric secretions and emptying after bread consumption with water, tea or lemon juice: a randomized crossover intervention using MRI. European Journal of Nutrition, 1-16.
  11. Iida, T., Ishigami, S., Kunishige, M., et al. (2021). Effects of citric acid in lemon water on the human intestinal microbiota: a comparison between pre-meal intake of water and lemon water. International Medical Journal, 28(6).
  12. Tejpal, S., Bastie, C., & Seetharaman, J. K. (2018). Lemon juice: a potential source of Angiotensin Converting Enzyme antagonism for weight loss and [...]. Proceedings of the Nutrition Society, 77(OCE4), E213.
  13. Parretti, H. M., Aveyard, P., Blannin, A., et al. (2015). Efficacy of water preloading before main meals as a strategy for weight loss in primary care patients with [...]: RCT. [...], 23(9), 1785–1791.
  14. Maladkar, S. R., Yadav, P., Muniraja, A. N. A., et al. (2022). Erosive effect of acidic beverages and dietary preservatives on extracted human teeth—an in vitro analysis. European Journal of Dentistry, 16(04), 919-929.
  15. Heidarzadeh-Esfahani, N., Soleimani, D., Hajiahmadi, S., et al. (2021). Dietary intake in relation to the risk of [...]: a systematic review. Preventive Nutrition and Food Science, 26(4), 367.
  16. Petric, Z., Žuntar, I., Putnik, P., & Bursać Kovačević, D. (2020). Food–drug interactions with fruit juices. Foods, 10(1), 33.
  17. Fujihira, K., Hamada, Y., Yanaoka, T., et al. (2020). The effects of water temperature on gastric motility and energy intake in healthy young men. European Journal of Nutrition, 59(1), 103–109.
  18. Lee, J. K., Shirreffs, S. M., & Maughan, R. J. (2008). Cold drink ingestion improves exercise endurance capacity in the heat. Medicine and Science in Sports and Exercise, 40(9), 1637–1644.