Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Er zijn talloze manieren om snel cholesterol te verlagen. Toch kan cholesterol verlagen op natuurlijke wijze een betere optie zijn met het oog op de toekomst. Zo kun je bijvoorbeeld cholesterol verlagen door voeding. In dit blog geven we 6 x voeding passend binnen een cholesterol verlagend dieet.
Deze pagina is uitsluitend voor informatieve doeleinden. Vitakruid verkoopt geen supplementen tegen deze indicatie.
Lees verder onder de afbeelding
Naar schatting hadden 1,5 miljoen Nederlanders in 2020 een te hoog cholesterol.1 Een zorgwekkend aantal, aangezien een te hoog cholesterol een risicofactor is voor hart- en vaatproblemen.
Cholesterol is een vetachtige substantie die van nature in je lichaam voorkomt en waar het een onmisbare functie heeft. Zo is cholesterol bijvoorbeeld nodig om de wanden van je cellen flexibel te houden en om hormonen en vitamine D aan te maken.
Cholesterol wordt in je lever geproduceerd van waar het in precies de juiste hoeveelheden wordt vrijgegeven. Om te zorgen dat de cholesterol terechtkomt op de plekken waar het nodig is, wordt het verpakt in zogenaamde lipoproteïnen. De twee meest relevante zijn lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) en lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL).
HDL heeft als primaire functie om ongebruikt cholesterol weer terug naar de lever te voeren waar het kan worden hergebruikt of afgebroken. Dit maakt dat HDL beschermt tegen hart- en vaatproblemen. HDL-cholesterol noemen we daarom ook wel ‘goed’ cholesterol.
LDL wordt vaak ‘slecht cholesterol’ genoemd omdat hogere LDL-waardes in verband zijn gebracht met afzettingen op de bloedvatwanden, ook wel plaque genoemd. Deze plaque kan leiden tot verschillende hart- en vaatproblemen.2
Hoewel voedselproducenten vaak reclame maken met ‘light’ producten of producten die ‘goed voor het hart’ zijn, is dit niet altijd het geval. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat cholesterol in voeding eigenlijk maar een verwaarloosbare invloed heeft op de hoeveelheid cholesterol in het lichaam.4
Dit komt omdat de hoeveelheid cholesterol die de lever aanmaakt, afgestemd is op de hoeveelheid cholesterol die je binnenkrijgt via voeding. Dus wanneer je minder cholesterol binnenkrijgt, maakt je lichaam meer aan. Wanneer je veel cholesterol binnenkrijgt, maakt je lichaam minder aan. Daarom hebben voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte – bij de meeste mensen – weinig invloed op het cholesterolgehalte in het bloed.5,6,7,8
Bij sommige mensen verhoogt voeding met een hoog cholesterolgehalte echter wel het cholesterolgehalte. Dit komt door erfelijke factoren en deze mensen worden ook wel 'hyperresponders' genoemd.9,10 Hoewel cholesterol in de voeding het LDL bij deze mensen iets verhoogt, lijkt het hun risico op hart- en vaatproblemen niet te verhogen.11,12,13
Tot slot nemen bij hyperresponders ook de HDL-deeltjes toe. Dit compenseert de toename van LDL doordat overtollig cholesterol terug naar de lever getransporteerd kan worden waar het afgebroken wordt.14
Wanneer er tijdens een gezondheidscontrole een verhoogd cholesterol geconstateerd wordt, zal jouw arts je verschillende opties geven, waaronder:
Hoewel statines als effectief worden geacht voor mensen met een hoog risico, hebben ze niet voor iedereen hetzelfde effect.15 Daarbij komt dat statines vervelende bijwerkingen veroorzaken en eigenlijk slechts symptoombestrijding zijn. Het slikken van statines pakt het onderliggende probleem niet aan.
Een hoog cholesterol is in de meeste gevallen een resultaat van een ongezonde leefstijl, maar kan ook door erfelijke factoren veroorzaakt worden. Wanneer bij jou hoog cholesterol geconstateerd is dan is de kans groot dat je dit kunt verlagen door gezondere keuzes te maken. Het is dus mogelijk om zonder statines grip te krijgen op jouw cholesterol gehalte.
Factoren die jouw cholesterol verlagen:
Hoewel cholesterol in voeding niet zozeer jouw cholesterolspiegel laat stijgen, is cholesterol verlagen met voeding wel degelijk mogelijk. Daarbij zijn er bepaalde eigenschappen van voedingsmiddelen die aangetoond een cholesterol verlagend effect hebben. We geven 6 tips hoe je cholesterol verlagend kunt eten.
Mensen missen de juiste enzymen om oplosbare vezels af te breken, hierdoor beweegt het door je spijsverteringskanaal waarin het water absorbeert en een dikke pasta vormt. Tijdens het reizen absorberen oplosbare vezels gal. Gal is een stof die vanuit cholesterol wordt gemaakt en door jouw lever wordt geproduceerd om vetten te helpen verteren. Uiteindelijk worden zowel de vezels als de aangehechte gal uitgescheiden via de ontlasting. Wanneer je lever meer gal moet maken, haalt het cholesterol uit je bloedbaan, wat het cholesterolgehalte op natuurlijke wijze verlaagt.25,26
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.25
Kruiden en specerijen zijn echte krachtcentrales boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten.
Zo zijn knoflook, kurkuma en gember vooral effectief in het verlagen van cholesterol wanneer ze regelmatig worden gegeten.27,28,29
Naast het verlagen van cholesterol, bevatten kruiden en specerijen antioxidanten die voorkomen dat LDL-cholesterol oxideert, waardoor de vorming van plaques in bloedvaten wordt verminderd.30
Het eten van minstens vier porties fruit en groenten per dag kan het LDL-cholesterolgehalte al met 6 procent verlagen. Daarnaast helpt de verscheidenheid aan antioxidanten oxidatie van LDL voorkomen, wat het risico op hart- en vaatproblemen kan verminderen.31,32
Hoewel transvetten van nature in kleine hoeveelheden voorkomen in dierlijke producten, krijgen we verreweg de meeste transvetten binnen via bewerkte voedingsmiddelen.33
Transvetten vormen een goedkoop alternatief voor natuurlijke verzadigde vetten en worden veel gebruikt in bewerkte producten. Echter verhoogt het eten van kunstmatige transvetten LDL-cholesterol en verlaagt het HDL-cholesterol. Daarnaast is het in verband gebracht met een 23 procent groter risico op hart- en vaatproblemen.34,35,36
Pas op voor ingrediënten als ‘gedeeltelijk of geheel gehard vet’, of ‘gehydrogeneerd vet’. Deze termen geven aan dat het transvet bevat.
Lees in dit blog meer over hoe het precies zit met gezonde en ongezonde vetten.
Het zijn niet alleen transvetten die het cholesterolgehalte verhogen. Toegevoegde en geraffineerde suikers hebben hetzelfde effect.37 Een onderzoek constateerde een stijging van 17 procent LDL cholesterol onder volwassenen die twee weken lang 25 procent van hun calorieën consumeerden uit dranken met fructose-glucosestroop.38Nog verontrustender is dat fructose het aantal kleine, dichte en geoxideerde LDL-cholesteroldeeltjes verhoogt die bijdragen aan hart- en vaatproblemen.39
Onbewerkte voedingsmiddelen zoals avocado's, olijven, vette vis en noten bevatten veel gezonde onverzadigde vetten. Avocado’s zijn bijvoorbeeld een rijke bron van enkelvoudig onverzadigde vetten en vezels. Twee voedingsstoffen die helpen het ‘slechte’ LDL te verlagen en het ‘goede’ HDL-cholesterol te verhogen.40,41
Zoals met alle voedingsmiddelen kunnen we cholesterolrijke producten onderverdelen in gezond en ongezond. Cholesterolrijke voedingsmiddelen zoals (orgaan)vlees, eieren en volvette zuivel van biologische grasgevoerde dieren zijn bijvoorbeeld enorm nutriëntrijk en voedzaam. Daartegenover staan ongezonde producten die ervoor kunnen zorgen dat jouw LDL cholesterol stijgt:
Hoewel een hoog cholesterol risicofactor is voor gezondheidsproblemen, is het niet de bedoeling dat je cholesterol volledig uit je dieet bant. De slechte reputatie die cholesterol gekregen heeft is wat ons betreft dan ook onterecht, mits we het hier natuurlijk hebben over cholesterol uit onbewerkte producten. Wanneer je een te hoog LDL cholesterol hebt, is dit vaak een resultaat van een ongezonde leefstijl en een ongezond dieet. De beste cholesterol verlagers zijn dan ook gezondere keuzes maken. Beweeg meer, eet onbewerkte, volwaardige producten, verminder je stressniveau en stop met roken of alcohol drinken.