Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Bottenbouillon: is het gezond en hoe kan je het maken?

De naam zegt het al een beetje; bottenbouillon is bouillon getrokken uit botten. Het bottensoort dat je hier voor gebruikt kan uiteenlopen van runder-, kippen- tot zelfs schapenbotten. Maar wat moet je doen om bottenbouillon te maken? En is het gezond? We geven antwoord. 

Lees verder onder de afbeelding

Bottenbouillon:  is het gezond en hoe kan je het maken?

Onderwerpen in dit artikel

  • Is bottenbouillon gezond?
  • Bottenbouillon maken: hoe doe je dat?
  • recept: bottenbouillon maken
  • Bottenbouillon en collageen
  • Tot slot

   

Is bottenbouillon gezond?

Neem je botten onder de loep dan tref je tal van belangrijke voedingsstoffen aan zoals de belangrijke eiwitten (aminozuren) collageen en glutamine. Ook zijn botten rijk aan de mineralen ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium, selenium, zink, silicium en zwavel.

Daarnaast zijn ook vitamine K2, A, omega 3 en 6 vetzuren goed vertegenwoordigd. Als klap op de vuurpijl zit er in kraakbeen ook de stof chondroitine, het macromolecuul dat we vooral terug vinden in bindweefsels. Kortom, een warme drank met eiwitten en tal van voedingsstoffen die erg populair is binnen de Paleo-leefstijl (oerdieet bestaande uit puur en onbewerkte voeding).1

In het bijzonder belichten we de aminozuren in bottenbouillon. Glutamine speelt bijvoorbeeld een grote rol in de darmwand. Dit aminozuur zorgt ervoor dat de poortjes in de darmwand bij elkaar blijven, waardoor er geen onverteerd voedsel in je lichaam komt. Daarnaast zijn deze aminozuren erg belangrijk bij het reguleren van het immuunsysteem, het zenuwstelsel en zelfs je bloedsuikerspiegel. Collageen speelt een grote rol als het gaat om bijvoorbeeld de opbouw en onderhoud van bindweefsel.2

Sommige mensen zweren bij dit ‘heilzame’ drankje, en daar valt ook best wat voor te zeggen. Het valt niet te ontkennen dat je via deze bouillon veel voedingsstoffen binnenkrijgt. Bottenbouillon gezond? Echt wel! Voeg dit gerust toe aan je voedingspatroon.  

    

Bottenbouillon maken: hoe doe je dat?

Nu je weet dat bottenbouillon een soort superfood is wil je natuurlijk ook weten hoe je het maakt. En om je gelijk gerust te stellen; het is absoluut niet moeilijk om bottenbouillon te maken!

Als eerst heb je er natuurlijk botten voor nodig, meestal van kip of rund of lam. Wanneer je geen vlees eet kun je overigens ook bouillon trekken van visgraten. Dit gaat sneller dan bij botten, waarbij de graatjes ook vrij snel oplossen in de bouillon. In het recept hieronder is gebruik gemaakt van runderbotten/mergpijpen.  

Naast de botten kun je groenten en verse kruiden gebruiken om smaak toe te voegen. Meestal kiest men voor ui, wortel, knoflook, prei, bleekselderij en laurier. Daarnaast voeg je water toe, wat azijn, en zout. De kunst is vervolgens om de bottenbouillon zo lang mogelijk op laag vuur te laten staan. Hoe langer je het laat staan, hoe meer smaak en collageen erin komt. Hoe lekkerder en hoe hoger de voedingswaarde. Dat is het geheim van bottenbouillon!3

Bottenbouillon:  is het gezond en hoe kan je het maken?

 

Recept: bottenbouillon maken

Ingrediënten

  • 1 kg runderbotten/mergpijpen 
  • 2 wortelen
  • 2 uien
  • 5 tenen knoflook
  • 1 preistengel
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel peperkorrels
  • Zout
  • Water

Bereidingswijze

  1. Snijd de wortelen in stukken, de uien met schil in kwarten, plet de knoflooktentjes en snijd de preistengel in stukken. Spoel de prei vooraf even goed schoon.
  2. Leg de botten en de rest van de ingrediënten in een grote soeppan en giet daar nog zo’n 4 liter water bij. Breng het aan de kook en zet daarna het vuur laag.
  3. Laat de bouillon minimaal 2 uur, maar het liefst langer zachtjes trekken tegen de kook aan. Schep het schuim dat komt bovendrijven eraf met een schuimspaan.
  4. Zeef de bouillon en giet het eventueel nog een keer door een schone theedoek in een zeef. Laat de bouillon afkoelen en schep het vet – wat nu hard is geworden – eraf.
  5. Verdeel de bouillon in brandschone glazen potten of in diepvrieszakjes. Leg de zakjes in de vriezer, dan heb je altijd een goede basis voor een soep op voorraad!

Bottenbouillon maken doe je dus zo! 
Bron: Culinea  

 

Bottonbouillon en collageen

Dat bottenbouillon de term superfood draagt heeft in het bijzonder te maken met het eiwit collageen. Dit eiwit is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en heeft hier ook talloze functies. In het lichaam is ongeveer een derde van al het eiwit collageen. Maar niet al het collageen is hetzelfde, er zijn zo’n 28 soorten bekend. Hiervan is het zogenoemde eerste type het meest aanwezig in het lichaam, ongeveer 90 procent.5 De overige 10 procent bestaat uit type II, III en IV collageen. 

Collageen zorgt voor structuur, samenhang, elasticiteit en stevigheid van de verschillende soorten bindweefsel, waaronder kraakbeen, botten, pezen, ligamenten (gewrichtsbanden), huid en bloedvaten.5 Het lichaam maakt collageen aan door eiwitten uit voeding af te breken tot aminozuren. Die aminozuren zijn de bouwsteentjes waarmee lichaamseiwit, zoals collageen, vervolgens weer wordt opgebouwd. 

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Naarmate we ouder worden neemt het collageen in het lichaam af. Dit proces kun je niet voorkomen, maar wel vertragen. Dit doe je algemeen gezegd door gezond en gevarieerd te eten, maar ook verstandig om te gaan met zonuren en niet te roken. In het bijzonder vormt vitamine C een belangrijke stof om collageen te vormen. Je ziet dat een tekort aan deze vitamine ervoor zorgt dat gevormde collageenvezels in het lichaam minder stabiel zijn, uiteenvallen en lichamelijke functies verslechteren. 

Naast vitamine C is het aminozuur lysine belangrijk voor collageenvorming. Dit essentiële aminozuur vind je vooral in dierlijke producten en in proline. Het aminozuur proline maakt het lichaam aan uit een ander aminozuur; glutaminezuur. Dit zit dan weer veel in met name kaas en eieren. Ook het mineraal koper is belangrijk voor de collageen-aanmaak. Dit vind je vooral in sesamzaad, cashewnoten, linzen, cacaopoeder en orgaanvlees.4
 

  
 

 

Tot slot

In dit artikel heb je gelezen dat bottenbouillon rijk is aan tal van voedingstoffen zoals in het bijzonder collageen en glutamine. Waar glutamine belangrijk is voor het reguleren van het immuunsysteem het zenuwstelsel en je bloedsuikerspiegel, zorgt collageen voor structuur, samenhang, elasticiteit en stevigheid van de verschillende soorten bindweefsel. Dat de bottenbouillon de term heilzaam krijgt is dan ook geen verrassing!

Advies nodig over bottenbouillon en collageen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
  1. Healthline. Bone Broth: How to Make It and 6 Reasons Why You Should. (Z.D.). 
  2. InfoNu.nl. Bottenbouillon: voordelen voor de gezondheid en basisrecept. (Z.D.). 
  3. Culinea. Bottenbouillon maken. (Z.D.).
  4. NPO3. Keuringsdienst van waarde. Wat doet collageen precies in het lichaam? (Z.D.). 
  5. Anderson, K. L. (2020). Clinical Evidence [...] of a Collagen Peptide Nutraceutical Drink on the Skin. J [...], 19, s5-s10.