Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
De naam zegt het al een beetje; bottenbouillon is bouillon getrokken uit botten. Het bottensoort dat je hier voor gebruikt kan uiteenlopen van runder-, kippen- tot zelfs schapenbotten. Maar wat moet je doen om bottenbouillon te maken? En is het gezond? We geven antwoord.
Lees verder onder de afbeelding
Neem je botten onder de loep dan tref je tal van belangrijke voedingsstoffen aan zoals de belangrijke eiwitten (aminozuren) collageen en glutamine. Ook zijn botten rijk aan de mineralen ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium, selenium, zink, silicium en zwavel.
Daarnaast zijn ook vitamine K2, A, omega 3 en 6 vetzuren goed vertegenwoordigd. Als klap op de vuurpijl zit er in kraakbeen ook de stof chondroitine, het macromolecuul dat we vooral terug vinden in bindweefsels. Kortom, een warme drank met eiwitten en tal van voedingsstoffen die erg populair is binnen de Paleo-leefstijl (oerdieet bestaande uit puur en onbewerkte voeding).1
In het bijzonder belichten we de aminozuren in bottenbouillon. Glutamine speelt bijvoorbeeld een grote rol in de darmwand. Dit aminozuur zorgt ervoor dat de poortjes in de darmwand bij elkaar blijven, waardoor er geen onverteerd voedsel in je lichaam komt. Daarnaast zijn deze aminozuren erg belangrijk bij het reguleren van het immuunsysteem, het zenuwstelsel en zelfs je bloedsuikerspiegel. Collageen speelt een grote rol als het gaat om bijvoorbeeld de opbouw en onderhoud van bindweefsel.2
Sommige mensen zweren bij dit ‘heilzame’ drankje, en daar valt ook best wat voor te zeggen. Het valt niet te ontkennen dat je via deze bouillon veel voedingsstoffen binnenkrijgt. Bottenbouillon gezond? Echt wel! Voeg dit gerust toe aan je voedingspatroon.
Nu je weet dat bottenbouillon een soort superfood is wil je natuurlijk ook weten hoe je het maakt. En om je gelijk gerust te stellen; het is absoluut niet moeilijk om bottenbouillon te maken!
Als eerst heb je er natuurlijk botten voor nodig, meestal van kip of rund of lam. Wanneer je geen vlees eet kun je overigens ook bouillon trekken van visgraten. Dit gaat sneller dan bij botten, waarbij de graatjes ook vrij snel oplossen in de bouillon. In het recept hieronder is gebruik gemaakt van runderbotten/mergpijpen.
Naast de botten kun je groenten en verse kruiden gebruiken om smaak toe te voegen. Meestal kiest men voor ui, wortel, knoflook, prei, bleekselderij en laurier. Daarnaast voeg je water toe, wat azijn, en zout. De kunst is vervolgens om de bottenbouillon zo lang mogelijk op laag vuur te laten staan. Hoe langer je het laat staan, hoe meer smaak en collageen erin komt. Hoe lekkerder en hoe hoger de voedingswaarde. Dat is het geheim van bottenbouillon!3
Bottenbouillon maken doe je dus zo!
Bron: Culinea
Dat bottenbouillon de term superfood draagt heeft in het bijzonder te maken met het eiwit collageen. Dit eiwit is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en heeft hier ook talloze functies. In het lichaam is ongeveer een derde van al het eiwit collageen. Maar niet al het collageen is hetzelfde, er zijn zo’n 28 soorten bekend. Hiervan is het zogenoemde eerste type het meest aanwezig in het lichaam, ongeveer 90 procent.5 De overige 10 procent bestaat uit type II, III en IV collageen.
Collageen zorgt voor structuur, samenhang, elasticiteit en stevigheid van de verschillende soorten bindweefsel, waaronder kraakbeen, botten, pezen, ligamenten (gewrichtsbanden), huid en bloedvaten.5 Het lichaam maakt collageen aan door eiwitten uit voeding af te breken tot aminozuren. Die aminozuren zijn de bouwsteentjes waarmee lichaamseiwit, zoals collageen, vervolgens weer wordt opgebouwd.
Naarmate we ouder worden neemt het collageen in het lichaam af. Dit proces kun je niet voorkomen, maar wel vertragen. Dit doe je algemeen gezegd door gezond en gevarieerd te eten, maar ook verstandig om te gaan met zonuren en niet te roken. In het bijzonder vormt vitamine C een belangrijke stof om collageen te vormen. Je ziet dat een tekort aan deze vitamine ervoor zorgt dat gevormde collageenvezels in het lichaam minder stabiel zijn, uiteenvallen en lichamelijke functies verslechteren.
Naast vitamine C is het aminozuur lysine belangrijk voor collageenvorming. Dit essentiële aminozuur vind je vooral in dierlijke producten en in proline. Het aminozuur proline maakt het lichaam aan uit een ander aminozuur; glutaminezuur. Dit zit dan weer veel in met name kaas en eieren. Ook het mineraal koper is belangrijk voor de collageen-aanmaak. Dit vind je vooral in sesamzaad, cashewnoten, linzen, cacaopoeder en orgaanvlees.4
In dit artikel heb je gelezen dat bottenbouillon rijk is aan tal van voedingstoffen zoals in het bijzonder collageen en glutamine. Waar glutamine belangrijk is voor het reguleren van het immuunsysteem het zenuwstelsel en je bloedsuikerspiegel, zorgt collageen voor structuur, samenhang, elasticiteit en stevigheid van de verschillende soorten bindweefsel. Dat de bottenbouillon de term heilzaam krijgt is dan ook geen verrassing!