Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Borstvoeding geven is belangrijk, maar niet altijd vanzelfsprekend. De melkproductie komt bijvoorbeeld niet goed op gang of loopt terug. Hier kunnen allerlei redenen aan ten grondslag liggen. We geven daarom 9 tips die kunnen helpen om de melkproductie te verhogen.
Lees verder onder de afbeelding
Het geven van borstvoeding heeft vele voordelen voor moeder en kind. Borstvoeding bevat essentiële voedingsstoffen die de groei en ontwikkeling van het pasgeboren kindje ondersteunen. Vooral in de eerste weken bevat moedermelk veel verschillende stoffen die het immuunsysteem versterken.1
Ook is het geven van borstvoeding mogelijk gunstig voor het herstel van de moeder na de bevalling. Zo stimuleert oxytocine, een hormoon dat vrijkomt bij de borstvoeding, de samentrekking van de baarmoeder. Dit kan helpen om bloedverlies na de bevalling te verminderen.2
Lees meer over de voordelen van borstvoeding voor moeder en kind.
Al tijdens de zwangerschap worden de borsten voorbereid op het geven van borstvoeding na de bevalling. Prolactine zorgt samen met andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron voor groei van de melkklieren en melkkanalen in de borsten. De melkproductie wordt onderdrukt tot na de bevalling.
Wanneer het kindje aan de tepel zuigt, wordt een signaal naar de hersenen gestuurd waarna hormonen zoals prolactine en oxytocine vrijkomen. Prolactine zorgt voor een toename in de melkproductie en oxytocine zorgt ervoor dat de moedermelk naar de tepel wordt voortgeduwd, de welbekende toeschietreflex. Op deze manier kan het kindje veel drinken zodat de borst voldoende wordt geleegd en nieuwe moedermelk wordt aangemaakt.
Door je kindje vanaf het prille begin zo vaak mogelijk aan de borst te laten drinken, nemen de prolactinereceptoren in de cellen van de melkklieren toe. Hierdoor kunnen deze cellen beter reageren op prolactine wat de melkproductie bevordert.
Bekijk ook ons blog over hormonen en zwangerschap.
Het geven van borstvoeding verloopt niet altijd even soepel. Als je weinig tot geen melkproductie na de bevalling hebt of later plots minder melkproductie hebt, kan dat erg onzeker maken en frustreren. Er kunnen verschillende redenen zijn voor een verminderde aanmaak van borstvoeding:
Lees ons eerder verschenen blog voor 8 tips om stress te verminderen.
Maak je geen zorgen als je melkproductie wat terugloopt. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de borstvoeding productie te verhogen. We hebben 9 tips voor je op een rij gezet.
Door je kindje vaker aan te leggen en dit consistent te doen, neemt de melkproductie toe. Wanneer je borsten gestimuleerd en leeggedronken worden, krijgt het lichaam het signaal om weer nieuwe moedermelk aan te maken. Voed je kindje zo vaak en zo lang als het nodig heeft, minstens 8 tot 12 voedingsmomenten per dag. Dat betekent ook voeden tijdens de nacht, dan is het prolactinegehalte het hoogst.
Laat je kindje eerst de ene borst goed leegdrinken. Wanneer je baby minder actief drinkt is het tijd om de andere borst aan te bieden. Begin de volgende voeding met de borst waarmee je de vorige keer eindigde.
Lukt het niet om je kindje vaker aan te leggen, dan kun je ook de melkproductie verhogen door te kolven. Ook na elke voeding kun je beter beide borsten tegelijk afkolven zodat de borsten verder geleegd worden en de melkproductie weer wordt gestimuleerd.5 Je baby drinkt namelijk nooit de borst volledig leeg.
Je kunt tijdens het geven van borstvoeding verschillende houdingen aannemen en deze steeds afwisselen. Dit kan ervoor zorgen dat je kindje efficiënter drinkt en je borsten meer leegraken. Ook kun je zo verstopte melkklieren voorkomen. Kijk welke borstvoeding houding voor jou en je kindje het beste is.
Probeer rustig te blijven en vertrouwen te houden, ook als het even niet lukt. Ontspannen zijn tijdens het geven van borstvoeding en het kolven is erg belangrijk. Dit zorgt voor een goede toeschietreflex en een soepeler verloop. Ook je baby is dan rustiger en kan beter drinken.
Zorg voor een rustige omgeving, een ontspannen houding en doe wat jou kalmeert zoals mediteren of het luisteren naar rustgevende muziek. Pak één of twee dagen volledige rust en leg je kindje zo vaak mogelijk aan de borst. Wat quality time met z'n tweeën doet wonderen.
Door te zorgen voor volledige huid-op-huidcontact met je baby komt er oxytocine vrij. Dit hormoon bevordert de melkuitscheiding maar geeft ook een ontspannen gevoel. Hierdoor voelt ook je kindje zich kalm en veilig, en kan daardoor beter drinken.
Je kunt tijdens het borstvoeden en het kolven de melkstroom bevorderen door je borst te masseren met draaiende bewegingen.5,6 Of door borstcompressie toe te passen, oftewel extra druk leggen op de volle plekken in je borst. Zo zorg je ervoor dat de borsten leger raken en meer moedermelk wordt aangemaakt.
Kruiden zoals fenegriek worden steeds vaker ingezet om de borstvoeding te stimuleren. Enkele onderzoeken tonen een toename van de melkproductie na inname van fenegriek in vergelijking met een placebo.7 Dieronderzoek suggereert dat dit effect kan worden toegeschreven aan een toename in prolactine en oxytocine.8
Over het algemeen zijn de onderzoeken naar het effect en de veiligheid van fenegriek nog beperkt, kleinschalig en van laag tot gemiddelde kwaliteit.8 Wees je hier van bewust wanneer je dit wilt proberen.
Zorg goed voor jezelf door voldoende, gezond en gevarieerd te eten. Het geven van borstvoeding kost namelijk aardig wat energie. Ook voldoende water drinken is belangrijk omdat borstvoeding voor een groot deel uit water bestaat.
Welke voeding stimuleert de moedermelk productie? Meerdere onderzoeken onderschrijven een positief effect aan een dagelijkse inname van dadels op de melkproductie.9,10 Ook voedingsmiddelen zoals havermout, eieren, noten, vis, kip en tofu worden onder moeders ingezet om de borstvoeding meer op gang te brengen.
Bekijk ook alle do's en dont's betreft eten tijdens de borstvoeding.
Borstvoeding geven is goed voor jou en je kindje, maar voel je niet schuldig als het niet goed lukt. Het doet niet af aan jouw liefde voor je kindje en je kwaliteiten als moeder. Zoek steun uit je omgeving en vraag om hulp van een deskundige bij eventuele medische problemen, het vinden van de juiste houdingen en het op de juiste manier aanleggen van je kindje.