Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Blue Monday is een term om de meeste sombere dag van het jaar aan te duiden. De feestdagen zijn voorbij, de dagen zijn donker en koud, de zomer is nog ver weg en je goede voornemens blijken moeilijk vol te houden. Veel mensen ervaren een neerslachtig gevoel in de wintermaanden, de zogenoemde winterdip. Maar bestaat Blue Monday eigenlijk wel? En wat kun je ertegen doen?
Lees verder onder de afbeelding
Er is geen bewijs dat er een specifieke dag in het jaar is waarop mensen zich het meest somber voelen. Blue Monday werd in 2004 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall als onderdeel van een marketingstrategie voor het reisbureau Sky Travel. Hij ontwikkelde een formule om te berekenen wat volgens hem de meest sombere dag van het jaar was om hier vervolgens op in te spelen met aanbiedingen voor vakanties.
Blue Monday is sindsdien een populaire term geworden die door bedrijven wordt gebruikt om de verkoop te stimuleren. Hoewel het voornamelijk een marketingstunt is, zit er ook een kern van waarheid in. De donkere wintermaanden kunnen een negatief effect hebben op onze stemming en energieniveaus, wat ook wel bekend staat als een winterdip of winterblues.
Veel mensen ervaren neerslachtige gevoelens tijdens de wintermaanden. De grootste oorzaak hiervan is een gebrek aan zonlicht, waardoor ons dag- en nachtritme verstoord wordt. De kortere dagen leiden tot een verhoogde productie van het slaaphormoon melatonine, waardoor je meer moeite hebt met wakker worden en je slaperig voelt.
Een hoog melatoninegehalte zorgt bovendien voor een verminderde aanmaak van het gelukshormoon serotonine, wat impact heeft op je stemming, slaap en libido.1 Minder blootstelling aan zonlicht in de winter zorgt daarnaast ook voor een verminderde aanmaak van vitamine D, wat vermoeidheid en lusteloosheid kan veroorzaken.2
Een aantal symptomen zijn kenmerkend voor een winterdip, zowel fysiek als mentaal.
Lees ook ons blog met tips voor het verbeteren van je humeur en het verhogen van je libido.
Gelukkig is er veel te doen om een winterdip tegen te gaan. Wij geven je tips om je lichaam een handje te helpen in de winter.
Tijd doorbrengen in de buitenlucht is super voor het tegengaan van een winterdip. Daglicht ondersteunt het natuurlijke bioritme, doordat het de productie van melatonine remt en serotonine stimuleert. Het beste is om zo vroeg mogelijk naar buiten te gaan, omdat het licht in de ochtend veel blauw licht bevat. Hoe directer het zonlicht op je netvlies valt, hoe beter. Draag dus geen zonnebril als je naar buiten gaat, dat doet het effect teniet.
Voldoende beweging is belangrijk om je hormoonhuishouding op peil te houden. Bewegen stimuleert de aanmaak van endorfine en serotonine en zorgt ervoor dat je in de avond beter slaapt. Dat hoeft niet meteen een heftige sportsessie te zijn, maar yoga of een wandeling in het park is ook al fijn voor je lichaam. Dan krijg je ook meteen een portie daglicht erbij. Win-win!
Gezonde voeding kan op verschillende manieren helpen om de winterdip tegen te gaan. Aangezien ruim 90 procent van de serotonine wordt aangemaakt in je maagdarmstelsel, heeft wat je eet grote impact op hoe je je voelt.3 Je kunt de aanmaak van serotonine stimuleren door voeding te eten dat vitamine B6, magnesium en het aminozuur trypofaan bevat, zoals bananen, pure chocolade en avocado.4 Omega 3-vetzuren uit vette vis stimuleren de aanmaak van serotonine en dopamine in de hersenen. Zorg ook voor voldoende voeding met vitamine D. Dit kun je wederom vinden in vette vis, maar ook in boter, eieren, margarine en kaas.
Het is essentieel om te zorgen voor routine als je te maken hebt met een winterdip, zodat je dag- en nachtritme weer in balans kan komen. Streef ernaar om op vaste tijden naar bed te gaan en probeer op regelmatige momenten te eten. Voor een goede nachtrust is het aan te raden om vóór elf uur 's avonds naar bed te gaan. Tussen elf en twaalf uur 's nachts bevind je je in de diepste slaapfase, waardoor je lichaam en geest optimaal kunnen herstellen.
De kans is groot dat je liever de hele dag op de bank wilt liggen en geen motivatie hebt om dingen te ondernemen. Toch is het belangrijk om eropuit te gaan en dingen in te plannen waar je naar kunt uitkijken. Door iets leuks te gaan doen doorbreek je de negatieve spiraal waar je in kunt belanden en versterk je je geluksgevoel. Bedenk waar jij blij van wordt en kom in actie!
Lichttherapie kan helpen bij de symptomen van een winterdip. Bij deze therapie word je dagelijks tien tot vijftien minuten blootgesteld aan een intense lichtbron. Het licht zorgt ervoor dat je, vergelijkbaar met natuurlijk daglicht, minder melatonine aanmaakt.5 Hierdoor ervaar je een toename in energie en voel je je opgewekter.
Dankbaarheid beoefenen is een krachtige manier om je geluksgevoel te vergroten en neerslachtige gevoelens te verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige dankbaarheidsbeoefening sombere gevoelens zelfs met 35% kan verminderen.6,7 Neem dagelijks de tijd om drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent, zowel klein als groot, en ervaar een echte moodbooster.
Elk seizoen heeft zijn eigen kracht. De winter is een periode van introspectie en rust. Het is oké om soms even niet zo sociaal of energiek te zijn en meer tijd binnen door te brengen. Het kan heel fijn zijn om op Blue Monday onder een dekentje te kruipen, series te kijken en gewoon even een baaldag te hebben. Uiteindelijk draait alles om balans. Neem in de winter de tijd voor jezelf en voel wat jij nodig hebt in deze periode, zodat je weer opgeladen bent wanneer de lente begint, vol nieuwe energie!