Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Ons lichaam vaart het beste bij balans. Dat houdt ook in dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft gedurende de dag. Zo blijf je energiek en gefocust. Waarom het precies belangrijk is om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en hoe je dat voor elkaar krijgt, bespreken we in dit blog.
Lees verder onder de afbeelding
Je bloedsuikerspiegel of bloedsuiker is niets meer en niets minder dan de hoeveelheid glucose in je bloed. Glucose halen we voeding, voornamelijk uit koolhydraten, wat het lichaam afbreekt en via de darmen en lever in ons bloed wordt opgenomen. Vervolgens kunnen onze lichaamscellen de glucose toelaten waar het kan worden opgeslagen of verband kan worden waarbij energie vrijkomt. Deze energie dient als primaire brandstof voor het functioneren van onze cellen, spieren en organen.
Lees meer over wat koolhydraten zijn in ons eerder verschenen blog.
De bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd door meerdere hormonen die zorgen dat deze stabiel blijft. De voornaamste twee zijn insuline en glucagon die aangemaakt worden door de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Na het eten van koolhydraten stijgt de bloedsuikerspiegel en komt er insuline vrij om ervoor te zorgen dat onze lichaamscellen het glucose uit het bloed kunnen toelaten. Insuline werkt hierbij als een soort sleutel en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer daalt.
Als cellen verzadigd zijn, kan glucose in de lever of spieren in beperkte mate als glycogeen worden opgeslagen. Is deze voorraad gevuld dan slaat het lichaam de glucose op als vet. Bij een lage bloedsuikerspiegel zorgt glucagon ervoor dat glucose wordt vrijgemaakt uit de glycogeenvoorraad waarna de bloedsuikerspiegel weer stijgt tot een normale waarde.
Het is normaal dat de bloedsuikerspiegel na een maaltijd of door andere dagelijkse gebeurtenissen (onder invloed van het circadiaans ritme) wat stijgt en weer wat daalt. Kleine veranderingen kan het lichaam goed aan. Pas bij aanhoudende grote pieken en dalen wordt het een probleem. We hebben glucose nodig zodat onze hersenen en ons lichaam voldoende energie hebben om optimaal te functioneren maar met mate. Een goede balans is dus van belang.
Maar wanneer is je bloedsuikerwaarde normaal, te laag of juist te hoog?
Bij vermoedens van een afwijkende bloedsuikerwaarde is het verstandig om je bloedsuikerspiegel bij de huisarts te laten te testen. Zowel een te hoge als een te lage bloedsuikerspiegel kan gevaarlijk en schadelijk zijn voor het lichaam.
De bloedsuikerspiegel heeft op vele lichamelijke processen invloed waardoor grote schommelingen hierin het verloop van deze processen kan benadelen. We bespreken een aantal effecten van een schommelende bloedsuikerspiegel hieronder.
Onze hersenen zijn voornamelijk afhankelijk van glucose als energieleverancier en functioneren het beste bij stabiele bloedsuikerwaarden. Zo krijgen de hersenen bij een lage bloedsuikerspiegel te weinig glucose en dus te weinig energie. Dit heeft invloed op het cognitief functioneren.1 Je kunt hierdoor minder goed concentreren, leren en onthouden, en een licht gevoel in je hoofd ervaren. Zelfs op korte termijn kan een lage bloedsuikerspiegel al mogelijk een nadelig effect hebben op verschillende breinfuncties.2
Wanneer onze bloedsuikerspiegel hoge pieken en diepe dalen kent, zorgt dat voor fluctuaties in ons energieniveau. Door de grote schommelingen is er geen optimale energietoevoer naar onze lichaamscellen waardoor we ons moe en futloos kunnen voelen. Zo kan een te hoge bloedsuikerspiegel zorgen voor een nadelig effect op het functioneren van de mitochondriën (de energiefabriekjes van onze cellen) en de productie van ATP (opslag van energie).3,4
Bekijk ook onze andere blogs 5 tips bij oververmoeidheid en 8 tips voor meer energie tijdens de overgang.
Een schommelende bloedsuikerspiegel heeft ook invloed op ons humeur en kan leiden tot stemmingswisselingen.5 Een lage bloedsuikerspiegel kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar, geïrriteerd en nerveus voelt. Bij hoge bloedsuikerwaarden kun je juist boos, angstig of somber voelen.6
Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen onder bepaalde omstandigheden leiden tot gewichtstoename.7 Dit kan bijvoorbeeld invloed hebben op het hongergevoel waardoor overeten op de loer ligt. Ook kunnen hoge bloedsuikerwaarden ertoe leiden dat het teveel aan glucose als vet wordt opgeslagen.
Vaak last van een hongergevoel? Lees ons eerder geschreven blog met 10 tips om je hongergevoel te onderdrukken.
Het regelmatig hebben van grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel en hoge bloedsuikerwaarden kunnen op den duur schade toebrengen aan het lichaam waaronder de hersenen, hart- en bloedvaten. Je lichaamscellen worden ongevoeliger voor insuline waardoor je cellen de glucose uit het bloed minder goed kunnen gebruiken en de bloedsuikerspiegel moeilijk te stabiliseren is. Na verloop van tijd kan dit verschillende gezondheidsproblemen met zich meebrengen.
Verschillende factoren hebben invloed op de regulatie van de bloedsuikerspiegel. We geven je 10 tips om een stabiele bloedsuikerspiegel te ondersteunen:
In het lichaam draait het allemaal om balans. Dat betekent dat het ook belangrijk is om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor een optimale toevoer van energie naar cellen, organen en spieren waardoor we ons fit en gezond voelen. Met onze bovenstaande tips moet het zeker haalbaar zijn om je bloedsuikerspiegel goed in het gareel te houden.