Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Bloedsuikerspiegel stabiel houden: waarom is het belangrijk?

Ons lichaam vaart het beste bij balans. Dat houdt ook in dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft gedurende de dag. Zo blijf je energiek en gefocust. Waarom het precies belangrijk is om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en hoe je dat voor elkaar krijgt, bespreken we in dit blog.

Lees verder onder de afbeelding

Bloedsuikerspiegel stabiel houden: waarom is het belangrijk?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is je bloedsuikerspiegel?
  • Het belang van balans
  • Wat zijn de gevolgen van een schommelende bloedsuikerspiegel?
  • Wat zorgt voor het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel?
  • Tot slot

Wat is je bloedsuikerspiegel?

Je bloedsuikerspiegel of bloedsuiker is niets meer en niets minder dan de hoeveelheid glucose in je bloed. Glucose halen we voeding, voornamelijk uit koolhydraten, wat het lichaam afbreekt en via de darmen en lever in ons bloed wordt opgenomen. Vervolgens kunnen onze lichaamscellen de glucose toelaten waar het kan worden opgeslagen of verband kan worden waarbij energie vrijkomt. Deze energie dient als primaire brandstof voor het functioneren van onze cellen, spieren en organen.

Lees meer over wat koolhydraten zijn in ons eerder verschenen blog.

Hoe werkt de bloedsuikerregulatie?

De bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd door meerdere hormonen die zorgen dat deze stabiel blijft. De voornaamste twee zijn insuline en glucagon die aangemaakt worden door de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Na het eten van koolhydraten stijgt de bloedsuikerspiegel en komt er insuline vrij om ervoor te zorgen dat onze lichaamscellen het glucose uit het bloed kunnen toelaten. Insuline werkt hierbij als een soort sleutel en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer daalt.

Als cellen verzadigd zijn, kan glucose in de lever of spieren in beperkte mate als glycogeen worden opgeslagen. Is deze voorraad gevuld dan slaat het lichaam de glucose op als vet. Bij een lage bloedsuikerspiegel zorgt glucagon ervoor dat glucose wordt vrijgemaakt uit de glycogeenvoorraad waarna de bloedsuikerspiegel weer stijgt tot een normale waarde.

Vrouw neemt hap van broodje

Het belang van balans

Het is normaal dat de bloedsuikerspiegel na een maaltijd of door andere dagelijkse gebeurtenissen (onder invloed van het circadiaans ritme) wat stijgt en weer wat daalt. Kleine veranderingen kan het lichaam goed aan. Pas bij aanhoudende grote pieken en dalen wordt het een probleem. We hebben glucose nodig zodat onze hersenen en ons lichaam voldoende energie hebben om optimaal te functioneren maar met mate. Een goede balans is dus van belang.

Maar wanneer is je bloedsuikerwaarde normaal, te laag of juist te hoog?

  • Normale bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4 en 7,8 mmol/L
  • Lage bloedsuikerwaarde is lager dan 3,5 mmol/L
  • Hoge bloedsuikerwaarde is op nuchtere maag hoger dan 6,1 mmol/L en op niet-nuchtere maag hoger dan 7,8 mmol/L

Bij vermoedens van een afwijkende bloedsuikerwaarde is het verstandig om je bloedsuikerspiegel bij de huisarts te laten te testen. Zowel een te hoge als een te lage bloedsuikerspiegel kan gevaarlijk en schadelijk zijn voor het lichaam.

Wat zijn de gevolgen van een schommelende bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel heeft op vele lichamelijke processen invloed waardoor grote schommelingen hierin het verloop van deze processen kan benadelen. We bespreken een aantal effecten van een schommelende bloedsuikerspiegel hieronder.

Hersenen

Onze hersenen zijn voornamelijk afhankelijk van glucose als energieleverancier en functioneren het beste bij stabiele bloedsuikerwaarden. Zo krijgen de hersenen bij een lage bloedsuikerspiegel te weinig glucose en dus te weinig energie. Dit heeft invloed op het cognitief functioneren.1 Je kunt hierdoor minder goed concentreren, leren en onthouden, en een licht gevoel in je hoofd ervaren. Zelfs op korte termijn kan een lage bloedsuikerspiegel al mogelijk een nadelig effect hebben op verschillende breinfuncties.2

Man aan het denken achter zijn computer

Energie

Wanneer onze bloedsuikerspiegel hoge pieken en diepe dalen kent, zorgt dat voor fluctuaties in ons energieniveau. Door de grote schommelingen is er geen optimale energietoevoer naar onze lichaamscellen waardoor we ons moe en futloos kunnen voelen. Zo kan een te hoge bloedsuikerspiegel zorgen voor een nadelig effect op het functioneren van de mitochondriën (de energiefabriekjes van onze cellen) en de productie van ATP (opslag van energie).3,4

Bekijk ook onze andere blogs 5 tips bij oververmoeidheid en 8 tips voor meer energie tijdens de overgang.

Humeur

Een schommelende bloedsuikerspiegel heeft ook invloed op ons humeur en kan leiden tot stemmingswisselingen.5 Een lage bloedsuikerspiegel kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar, geïrriteerd en nerveus voelt. Bij hoge bloedsuikerwaarden kun je juist boos, angstig of somber voelen.6

Gewicht

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen onder bepaalde omstandigheden leiden tot gewichtstoename.7 Dit kan bijvoorbeeld invloed hebben op het hongergevoel waardoor overeten op de loer ligt. Ook kunnen hoge bloedsuikerwaarden ertoe leiden dat het teveel aan glucose als vet wordt opgeslagen.

Vaak last van een hongergevoel? Lees ons eerder geschreven blog met 10 tips om je hongergevoel te onderdrukken.

Gevolgen lange termijn

Het regelmatig hebben van grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel en hoge bloedsuikerwaarden kunnen op den duur schade toebrengen aan het lichaam waaronder de hersenen, hart- en bloedvaten. Je lichaamscellen worden ongevoeliger voor insuline waardoor je cellen de glucose uit het bloed minder goed kunnen gebruiken en de bloedsuikerspiegel moeilijk te stabiliseren is. Na verloop van tijd kan dit verschillende gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Wat zorgt voor het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel?

Verschillende factoren hebben invloed op de regulatie van de bloedsuikerspiegel. We geven je 10 tips om een stabiele bloedsuikerspiegel te ondersteunen:

  1. Ga voor complexe koolhydraten, oftewel kies voor voedingsmiddelen met een lage of gemiddelde glycemische index zoals haver, bonen, linzen, vlees, rood fruit en vele groentesoorten. Dit soort koolhydraten worden langzamer omgezet naar glucose waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Vermijd daarbij zoveel mogelijk snelle suikers die grote pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.
  2. Denk om een goede balans van koolhydraten, eiwitten en vetten tijdens elke maaltijd. Combineer bijvoorbeeld volkorenbrood met ei en avocado.
  3. Kies voor vezelrijke voeding. Vezels verzadigen en zorgen voor een vertraagde opname van koolhydraten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  4. Zorg voor voldoende eetmomenten. Houd het bij 3 tot 4 per dag zodat je bloedsuikerspiegel niet te veel schommelt. Ontbijt op tijd om de energievoorraad weer aan te vullen na een nacht slapen.
  5. Eet magnesiumrijke voeding zoals groene bladgroente, noten, volle granen en pure chocola. Zo speelt magnesium een rol in de bloedsuikerregulatie en wordt een laag magnesiumniveau in verband gebracht met ongunstige effecten op de bloedsuikerspiegel.8,9
  6. Voeg Ceylon kaneel toe aan je maaltijd. Kaneel kan namelijk een matig gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel waarbij het de gevoeligheid van cellen voor insuline kan verhogen en de opname van glucose in lichaamscellen kan ondersteunen.10
  7. Blijf in beweging. Voor beweging verbruiken onze spieren glucose. Door regelmatig te bewegen verlaag je je bloedsuikerspiegel en verhoog je de gevoeligheid van je lichaamscellen voor insuline. Doe ook aan nuchter bewegen en maak een wandeling na de maaltijd. Bekijk ons eerder verschenen blog voor motivatie om meer te bewegen.
  8. Houd je vochtbalans op peil door voldoende water te drinken. Water ondersteunt de nieren met het filteren van te veel glucose uit het bloed. Drink liever geen suikerrijke dranken zoals frisdranken en vruchtendranken.
  9. Verlaag je stressniveau. Stress brengt de bloedsuikerspiegel uit balans en verhoogt deze door de afgifte van de hormonen cortisol en glucagon. Zorg daarom voor voldoende ontspanning gedurende de dag en avond door bijvoorbeeld te mediteren of een wandeling in de buitenlucht te maken.
  10. Verbeter je slaapritme. Hierdoor pak je voldoende nachtrust en slaap je beter. Een goede slaapkwaliteit is belangrijk voor de hormoonhuishouding en de bloedsuikerregulatie.11 Lees meer over de voordelen van een vast slaapritme in ons ander blog.
Boodje met beleg

Tot slot

In het lichaam draait het allemaal om balans. Dat betekent dat het ook belangrijk is om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor een optimale toevoer van energie naar cellen, organen en spieren waardoor we ons fit en gezond voelen. Met onze bovenstaande tips moet het zeker haalbaar zijn om je bloedsuikerspiegel goed in het gareel te houden.

Meer advies nodig over je bloedsuikerspiegel?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Xia, W., Luo, Y., Chen, Y. C., et al. (2020). Glucose fluctuations are linked to disrupted brain functional architecture and cognitive impairment. Journal of [...], 74(2), 603-613.
  2. Rosenthal, J. M., Amiel, S. A., Yáguez, L., et al. (2001). The effect of [...] on brain function and activation: a functional magnetic resonance imaging study. [...], 50(7), 1618-1626.
  3. Knudsen, J. G., Hamilton, A., Ramracheya, R., et al. (2019). Dysregulation of glucagon secretion by [...] sodium-dependent reduction of ATP production. Cell Metabolism, 29(2), 430-442.
  4. Czajka, A., & Malik, A. N. (2016). [...] induced damage to mitochondrial respiration in renal mesangial and tubular cells: Implications for [...]. Redox Biology, 10, 100-107.
  5. Penckofer, S., Quinn, L., Byrn, M., et al. (2012). Does glycemic variability impact mood and quality of life? [...] Technology & Therapeutics, 14(4), 303-310.
  6. Gonder-Frederick, L. A., Cox, D. J., Bobbitt, S. A., & Pennebaker, J. W. (1989). Mood changes associated with blood glucose fluctuations in [...]. Health Psychology, 8(1), 45.
  7. Chiu, C. J., Wray, L. A., & Beverly, E. A. (2010). Relationship of glucose regulation to changes in weight: a systematic review and guide to future research. [...]/Metabolism Research and Reviews, 26(5), 323-335.
  8. Barbagallo, M., & Dominguez, L. J. (2015). Magnesium and [...]. World Journal of [...], 6(10), 1152.
  9. Gröber, U., Schmidt, J., & Kisters, K. (2015). Magnesium in prevention and [...]. Nutrients, 7(9), 8199-8226.
  10. Nuffer, W., Tall Bull, S., Bakhach, H., & Nuffer, M. (2023). Sweetly improving sugars? Reviewing cinnamon's effects on blood glucose. Journal of [...] Food, 26(1), 68-73.
  11. Tasali, E., Leproult, R., Ehrmann, D. A., & Van Cauter, E. (2008). Slow-wave sleep and the risk of [...] in humans. Proceedings of the National Academy of Sciences, 105(3), 1044-1049.