Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Probiotica uit voeding en suppletie zijn bacteriën die we aantreffen in ons microbioom. Maar bestaan er ook probiotica bijwerkingen? En zou je bijvoorbeeld nadelen van probiotica kunnen ervaren wanneer je het consumeert? In dit artikel lees je meer.
Wil je meer weten over probiotica? Bekijk dan onze categoriepagina probiotica.
Lees verder onder de afbeelding
Probiotica zijn levende micro-organismen die van nature in ons lichaam – met name in ons microbioom of flora – voorkomen. Je kunt probiotica als supplement innemen of zorgen dat je een variëteit van gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi binnenkrijgt.
In ons artikel 10 x natuurlijke probiotica in voeding lees je welke voedingsmiddelen rijk zijn aan probiotica.
Van alles wat je consumeert, van voeding, medicatie tot suppletie, kun je in theorie bijwerkingen ervaren. Dit geldt ook wanneer je een probiotica supplement neemt of veel probioticarijke producten consumeert. Hoewel de meeste mensen geen nadelen van probiotica ervaren, hebben sommigen een aanpassingsperiode nodig waarin er sprake kan zijn van milde bijwerkingen. Hieronder lees je daar meer over.
Meer lezen over wat probiotica precies is? Lees dan ons blog De beste probiotica kopen? 4 punten waar je op moet letten
De meest voorkomende bijwerking van probiotica is lichte gasvorming en een opgeblazen gevoel. Dit gebeurt meestal wanneer je voor het eerst begint met het nemen van een probiotica supplement of veel voeding rijk aan probiotica hebt geconsumeerd. Hoewel dit natuurlijk vervelend kan zijn, verdwijnen ze meestal binnen een paar weken van voortgezet gebruik.2
De gasvorming en het opgeblazen gevoel worden in de meeste gevallen veroorzaakt doordat je spijsverteringsstelsel het voedsel niet volledig afbreekt en absorbeert. Het opgeblazen gevoel komt gewoonlijk, omdat je lichaam niet gewend is aan de verhoogde probiotische activiteit. Dit produceert extra gas waar je lichaam niet aan gewend is. Na de beginperiode (binnen een paar dagen tot een week) zal jouw lichaam zich geleidelijk aanpassen.
Probeer in dit geval de probiotica te combineren met bijvoorbeeld spijsverteringsenzymen. Mocht je na twee weken nog steeds ongemak ervaren, dan is de samenstelling van de probiotica mogelijk niet geschikt voor jou. Vraag in dat geval advies op maat aan.
Een trage stoelgang is niet typisch wanneer je probiotica inneemt. Wanneer jij dit wel ervaart dan kan dat een teken zijn dat je niet genoeg vezels eet of te weinig water drinkt. In dat geval raden we je aan om meer vezels te consumeren.
Hoofdpijn kan worden veroorzaakt door het consumeren van probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, kimchi en schimmelkaas.4 Deze producten kunnen biogene aminen bevatten, dit zijn stofjes die van nature in producten worden gevormd naarmate ze verouderen of fermenteren.5
Veelvoorkomende aminen die worden aangetroffen in voedingsmiddelen rijk aan probiotica zijn histamine, tyramine en tryptamine.6 Studies suggereren dat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor amines, omdat ze het centrale zenuwstelsel kunnen prikkelen en hoofdpijn kunnen veroorzaken.7
Bovenstaande stofjes worden over het algemeen uit een kwalitatief probiotica supplement gefilterd. Hoofdpijn is daarom geen veelgehoorde bijwerking bij probiotica suppletie.
De meeste bijwerkingen van probiotica zijn mild en zouden vanzelf moeten verdwijnen zodra je lichaam eraan gewend is. Gun je lichaam deze gewenningsperiode om gebruik te maken van de nuttige bacteriën die van nature voorkomen in ons microbioom. Om de gewenningsperiode gemakkelijker door te komen kun je de volgende dingen doen:
Gehydrateerd blijven is belangrijk, des te meer wanneer je worstelt met bijwerkingen van probiotica zoals een vertraagde stoelgang. Te weinig drinken is een van de belangrijkste oorzaken van harde of trage stoelgang. Het drinken van veel water gedurende de dag kan helpen om de ontlasting te verzachten.
Wanneer je een te zachte stoelgang ervaart is het nóg belangrijker om goed gehydrateerd te blijven. Door water met een snufje (Keltisch) zeezout te drinken hydrateer je snel en zorg je dat je minder snel vocht verliest.
Het nemen van probiotica vlak voor het slapengaan op een lege maag kan helpen om gasvorming en een opgeblazen gevoel te verminderen. Probiotica innemen op een lege maag zorgt ervoor dat de probiotica geen obstakels tegenkomen en zo gemakkelijk in je darmen terechtkomen.
Dit is een goede manier om eventuele bijwerkingen snel te verminderen. Je lichaam raakt namelijk sneller gewend aan een lagere dosering, waarna je kunt opbouwen naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Prebiotische (niet verteerbare) vezels dienen als voeding voor probiotica. Door te zorgen dat goede bacteriën genoeg voeding hebben zorg je voor een goed milieu waarin deze bacteriën sterker zijn en kunnen groeien. De meeste prebiotica zijn samengesteld uit plantaardige vezels die niet kunnen worden opgenomen of verteerd. Het feit dat ze onverteerbaar zijn is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de voedingsvezels relatief intact de dikke darm kunnen bereiken om daar de bacteriën te voeden.
Probiotica spelen een belangrijke rol binnen ons microbioom. Wanneer ons microbioom in balans is dan werken alle bacteriën, gisten en andere micro-organismen samen voor onze gezondheid. Eventuele bijwerkingen van probiotica zijn dan ook van tijdelijke aard. De tips in dit artikel zijn bedoeld om je te helpen deze periode door te komen. Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Neem dan contact op voor een advies op maat.