Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Honger is een noodzakelijk signaal van het lichaam om te overleven. Maar soms kunnen deze signalen verstoord raken met een constant hongergevoel als gevolg. Welke stoorzenders zijn de boosdoener en hoe kun je het hongergevoel verminderen? We leggen het je uit en geven 10 tips om je hongergevoel te onderdrukken.
Lees verder onder de afbeelding
Honger is een natuurlijk signaal van ons lichaam om aan te geven dat we voedsel nodig hebben. Het zorgt ervoor dat we de energie en voedingsstoffen binnenkrijgen die we nodig hebben om te overleven, optimaal te functioneren en onze dagelijkse bezigheden te volbrengen.
Hoe herken je honger?
Tijdens het eten nemen de hongersignalen geleideljk af. Naarmate je maag vult, ervaar je een gevoel van verzadiging. Dit signaal geeft je lichaam aan dat je genoeg hebt gegeten en dat je kunt stoppen met eten.
Onze eetlust wordt aangestuurd door verschillende hormonen. De meest bekende zijn ghreline en leptine.
Normaal gesproken zijn deze twee hormonen in balans. Naarmate we eten, rekt onze maag zich uit en worden er signalen naar de hypothalamus (het regelcentrum in onze hersenen) gestuurd. Dit stimuleert de afgifte van leptine en remt de productie van ghreline, waardoor we ons voldaan voelen en stoppen met eten. Onder bepaalde omstandigheden raakt dit evenwicht verstoord met een constant hongergevoel en eetbuien als gevolg.
Naast fysieke honger bestaan er ook cravings. Hierbij is er geen sprake van een fysieke behoefte aan voedsel, maar van een bepaald verlangen naar eten. Ze worden vaak geassocieerd met ongezonde voeding zoals zoetwaren, vet voedsel of bewerkte koolhydraten. Oorzaken variëren van emotionele triggers, hormonale schommelingen, sociale invloeden of zelfs gewoonten.
Ben je verzadigd dan kun je weer even door tot de volgende maaltijd. Voor de meesten zijn dit enkele uren voordat de honger weer opkomt, maar anderen hebben altijd honger. Dit kan verschillende redenen hebben.
Mogelijke oorzaken constant hongergevoel:
Om te voorkomen dat je snel weer een hongergevoel krijgt na het eten hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet om je eetlust te verminderen.
Volg geen streng dieet en consumeer dagelijks voldoende calorieën en nutriënten uit vaste voeding om langer verzadigd te blijven. Op vast voedsel kauw je langer waardoor het verzadigingssignaal ruim de tijd heeft om bij de hersenen te komen.
Bereken je caloriebehoefte met onze calorie calculator.
Eiwitten hebben een groter verzadigend effect dan de andere macronutriënten. Ze remmen de aanmaak van ghreline en stabiliseren de bloedsuikerspiegel.7,8 Kies bijvoorbeeld voor een eiwitrijke snack zoals magere kwark of een gekookt ei.
Bekijk ook ons blog over afvallen met eiwitten.
Ook vetten kunnen een verzadigend effect hebben mits je de juiste vetten consumeert. Zo kunnen omega 3-vetzuren bij mensen met overgewicht ervoor zorgen dat het leptineniveau toeneemt.9 Deze vetzuren vind je in vette vis, algen en in kleinere mate in vlees en eieren van grasgevoerde dieren.
Langzame koolhydraten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel in tegenstelling tot geraffineerde of snelle koolhydraten. Volkoren en volle granen, aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten en zuivel zijn goede bronnen van complexe koolhydraten. Vermijd producten waar snelle suikers in zitten zoals snoep, koek en frisdrank.
Vezels zorgen ervoor dat de maag zich vergroot, de maaglediging wordt vertraagd en de afgifte van verzadigingshormonen wordt bevorderd wat een verzadigd gevoel geeft. Bovendien ondersteunen oplosbare vezels het glucosegehalte in het bloed.10
Op zoek naar vezelrijke voeding? Bekijk dan ons blog over voeding met vezels.
Door een pepertje aan je eten toe te voegen kun je mogelijk invloed uitoefenen op je eetlust. Zo werd er 15 minuten na een lunch met capsaïcine een verhoging van het verzadigingshormoon glucagon-like peptide 1 (GLP-1) en een verlaging van ghreline gevonden in vergelijking met een lunch zonder capsaïcine.11
Houd je niet van pittig? Onderzoek suggereert dat ook capsiaat in paprika een soortgelijk effect kan hebben.12
Een hongergevoel kan ook betekenen dat je te weinig hebt gedronken. Daarom is het raadzaam om eerst een glas water te drinken om te kijken of je honger daarna verdwijnt.
In ons eerder verschenen blog lees je hoeveel water je per dag moet drinken
Vanwege de impact van chronische stress op de eetlust is het belangrijk om stress te verminderen en cortisolspiegel te verlagen. Het doen van ademhalingsoefeningen, mediteren en wandelen in de natuur kunnen helpen om de rust op te zoeken.
Bekijk ook ons blog met tips om je cortisol te verlagen
Een goede nachtrust is essentieel om onze hormonen en bloedsuikerspiegel in balans te houden. Zorg voor 7 tot 8 uur kwalitatief goede slaap door in de avond op tijd je rust te pakken en schermen uit te zetten.
Val je 's avonds moeilijk in slaap? Lees onze 10 tips om snel in slaap te vallen.
Veel mensen denken dat je meer honger zal krijgen wanneer je meer beweegt omdat je dan meer calorieën verbrand. Hier is echter nog geen bewijs voor. Het lijkt er op dat regelmatig bewegen juist een positief effect heeft op je hongergevoel.13,14,15
Altijd honger hebben betekent vaak dat je leefstijl en eetgedrag niet op orde zijn waardoor je hormoonbalans en bloedsuikerspiegel uit evenwicht raken. Bovenstaande tips kunnen dit herstellen en je hongergevoel onderdrukken. Daarnaast is met aandacht eten een must om een verzadigd gevoel te creëren. Laat je daarom niet afleiden tijdens het eten. Op die manier geniet je er ook nog eens meer van!