Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Voor veel aanstaande mama’s zijn de scherpe reukzin en vlagen van misselijkheid de eerste tekenen dat er een kleine onderweg is. En hoewel misselijkheid tijdens zwangerschap regelmatig voorkomt, maakt het dat niet leuker of gemakkelijker. In dit blog behandelen we alles wat je moet weten over misselijkheid tijdens de zwangerschap en geven we tips hoe je ermee om kunt gaan.
Lees verder onder de afbeelding
Misselijkheid tijdens de zwangerschap komt veel voor en beschouwen we als normaal. Buiten misselijkheid komen ook symptomen als braken en een afkeer voor bepaalde voedingsmiddelen voor. Van de zwangeren meldt tussen de 50 en 80 procent een zekere mate van (extreme) misselijkheid en 50 procent moet ook daadwerkelijk overgeven.1
Ondanks de naam ochtendmisselijkheid kan de misselijkheid op elk moment van de dag voorkomen. Bij 80 procent van de zwangeren komen de symptomen de hele dag voor, minder dan 2 procent ervaart ze alleen in de ochtend.
Symptomen van zwangerschap misselijkheid beginnen meestal tussen week vijf en zes van de zwangerschap en vrijwel altijd vóór week negen. Verlichting komt doorgaans aan het einde van het eerste trimester. Bij ongeveer 90 procent van de zwangeren zijn de symptomen na 20 weken verdwenen.2,3
Een klein percentage van de aanstaande moeders ervaart misselijkheid en braken gedurende de gehele zwangerschap.
Het piek van misselijkheid bij de zwangerschap is voor elke persoon anders. Gemiddeld genomen ligt de piek rond week 9.2
De specifieke oorzaak van ochtendmisselijkheid is onbekend, maar er zijn verschillende theorieën. Aangenomen wordt dat een stijging van zwangerschapshormonen, waaronder humaan choriongonadotrofine (hCG) en oestrogeen, er aan bijdraagt.
In het blog Hormonen & zwangerschap: wat gebeurt er in je lichaam? Lees je alles over wat er in je lichaam gebeurt tijdens zwangerschap.
Hoewel de redenen niet helemaal duidelijk zijn, kunnen de volgende factoren de kans op ochtendmisselijkheid verhogen:4,5
Er is helaas geen one size fits all manier om ochtendmisselijkheid te voorkomen. Dat gezegd hebbende zijn er gelukkig wel genoeg dingen die je kunt doen om eventuele misselijkheid te verminderen.
Dit kun je beter niet doen bij ochtendmisselijkheid:
Tussen de golven van misselijkheid en vreemde cravings in is het genoeg en gezond eten binnenkrijgen soms een uitdaging voor de meeste vrouwen. Toch is het belangrijk dat je voor, tijdens en na je zwangerschap voor gezonde en volwaardige voeding kiest om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. Nutriëntrijke voeding ondersteunt de ontwikkeling van je kindje.
Daarnaast helpt het jou om gezond en met genoeg energie de bevalling en lactatieperiode in te gaan. Qua producten kun je denken aan biologisch grasgevoerd vlees, eieren, vette vis, noten, zaden, en genoeg fruit en groene bladgroenten.
Misselijkheid en andere zwangerschapskwaaltjes zijn niet per se de onderdelen van een zwangerschap waar je naar uitkijkt. Het is dan ook fijn te weten dat het – over het algemeen − van tijdelijke aard is en er genoeg mogelijkheden zijn om klachten te verminderen. Wees altijd voorzichtig tijdens de zwangerschap en neem bij twijfel contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.
We zijn dan ook benieuwd naar jouw ervaringen en tips met betrekking tot misselijkheid bij zwangerschap. Heb jij tips voor aanstaande moeders? Deel ze dan vooral met ons via Instagram of Facebook.