Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

8 tips bij wintertenen of winterhanden

Heb jij tijdens de koudere maanden wel eens verkleurde, gezwollen plekjes op je handen of voeten die verschrikkelijk jeuken? Grote kans dat jij te maken hebt met wintertenen of winterhanden. In dit artikel bespreken we wat de oorzaak van wintertenen is, wat je er tegen kunt doen en hoe je wintertenen kunt behandelen.

Lees verder onder de afbeelding

8 tips bij wintertenen of winterhanden

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat zijn wintertenen en winterhanden?
  • Winterhanden of wintertenen symptomen
  • Wat is de oorzaak van winterhanden en wintertenen?
  • Hoe kun je winterhanden en wintertenen behandelen?
  • Tips om wintertenen en winterhanden te voorkomen
  • Tot slot

Wat zijn wintertenen en winterhanden?

Wintervoeten, wintertenen of winterhanden worden veroorzaakt door een natuurlijke reactie van je lichaam op koud, vochtig weer.1 Wanneer de omgevingstemperatuur daalt krimpen en vernauwen de bloedvaatjes in je huid. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om het warme bloed vanuit de huid richting de vitale organen te sturen. Wanneer de temperatuur stijgt verwijden de bloedvaatjes weer. Het warme bloed stroomt daardoor richting de huid zodat de lichaamstemperatuur niet te hoog wordt. 

Bij winterhanden en wintertenen is dit natuurlijke proces verstoord. Bij het opwarmen van de handen of voeten vindt er niet direct een verwijding van de bloedvaten plaats. Hierdoor stroomt het bloed niet goed door waardoor er een ophoping ontstaat en niet genoeg zuurstof de huid bereikt. De huid verkleurt rood of roodblauw en er ontstaat een zwelling met jeuk. 

Ondanks de naam komt een soortgelijke reactie van de huid ook voor op het gezicht, neus en oren, en soms heupen of billen.2,3 Over het algemeen veroorzaken winterhanden of -voeten geen blijvende schade of verkleuring van de huid. In de meeste gevallen verdwijnen de plekjes binnen enkele weken vanzelf.4 

Winterhanden of wintertenen symptomen

Wintertenen of winterhanden symptomen zijn te herkennen aan:5

  • Roodblauwige plekken op vingers en tenen
  • Gezwollen huid
  • Branderig gevoel
  • Pijn of jeuk
  • Blaren, bultjes of wondjes

Wat is de oorzaak van winterhanden en wintertenen?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen worden winterhanden en -voeten voornamelijk veroorzaakt door een reactie van ons lichaam op koud en vochtig weer. En hoewel niet zeker is waarom sommige mensen er wel last van hebben en ander niet, zijn er factoren die het risico kunnen verhogen:1,5

  • Het dragen van strakzittende kleding of schoeisel;
  • Je huid blootstellen aan koude, vochtige omstandigheden;
  • In een koel en vochtig klimaat wonen en/of werken;
  • Roken;
  • Vrouw zijn;
  • Een laag BMI hebben;
  • Een slechte bloedsomloop hebben;
  • Een familiegeschiedenis hebben van wintertenen;
  • Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen het risico op winterhanden en -voeten ook verhogen.

Hoe kun je winterhanden en wintertenen behandelen? 

De beste remedie is voorkomen dat je koude voeten of handen krijgt. Hoewel dat natuurlijke makkelijker gezegd dan gedaan is, zijn er gelukkig ook dingen die je kunt doen om wintertenen te behandelen:

  • Zodra je symptomen opmerkt, warm je voeten of handen dan langzaam op door dikke wollen sokken of handschoenen aan te doen en ze onder een deken te leggen. 
  • Vermijd direct contact met warm water van bijvoorbeeld een voetenbad, omdat het te snel opwarmen de symptomen kan verergeren.
  • Vermijd ook masseren of hard wrijven over het gebied. Hoewel dit misschien een goede manier lijkt om het gebied langzaam op te warmen, kan het irritatie vergroten. 
  • Tot slot kun je op je wintertenen zalf of crème op basis van natuurlijke ingrediënten zoals shea butter, calendula, lavendel essentiële olie en vitamine E aanbrengen. 

Tips om wintertenen en winterhanden te voorkomen

Met deze tips verklein je de kans dat je wintertenen of winterhanden krijgt:

  1. Vermijd blootstelling van de huid aan koud en vochtig weer. Draag bij koud weer een muts, handschoenen, warme sokken en een warme jas tot over je heupen;
  2. Vermijd strakzittende schoenen en draag warme sokken van natuurlijk materiaal zoals schapenwol en katoen;
  3. Draag dikke wollen sokken en pantoffels binnenshuis en vermijd blote voeten op koude vloeren;
  4. Begin je dag met een goede wandeling of workout. Door in beweging te komen verbeter je de bloedcirculatie waardoor je handen en voeten gemakkelijker warm worden (en blijven);
  5. Geen tijd voor een wandeling of training? Doe dan een paar keer per dag een soort snelle warming-up. Probeer bijvoorbeeld ieder uur 20 jumping jacks of air squats (kniebuigingen) te doen om zo je doorbloeding te stimuleren;
  6. Leg een elektrisch kussen of warmwaterkruik tegen je onderrug, dit kan helpen je voeten warm te houden.
  7. Drink veel verwarmende gember thee. Het vasthouden van een warme beker thee is ook een goede manier om koude handen op te warmen.
  8. Tijgerbalsem kan ook een uitkomst zijn om – met name – koude voeten op te warmen. Tijgerbalsem is trouwens relatief makkelijk zelf te maken met 100% natuurlijke ingrediënten en essentiële oliën. Op internet zijn meerdere recepten te vinden.

Lees ook ons blog over het verbeteren van je doorbloeding.

Tot slot

Hoewel wintertenen en -handen geen pretje zijn, is het fenomeen gelukkig onschuldig en verdwijnen klachten vaak binnen afzienbare tijd. Toch is voorkomen altijd beter dan genezen en we hopen dan ook dat bovenstaande tips jou deze winter helpen wintervoeten voor te zijn. Heb jij nog tips om wintertenen te voorkomen? Deel ze dan met ons via Instagram, Facebook of TikTok!

Advies nodig over wintertenen of winterhanden?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Nyssen, A., Benhadou, F., Magnée, M., André, J., Koopmansch, C., & Wautrecht, J. C. (2019). […]. Vasa.
  2. Cappel, J. A., & Wetter, D. A. (2014, February). Clinical characteristics, etiologic associations, laboratory findings, treatment, and proposal of diagnostic criteria of […]. In Mayo Clinic Proceedings (Vol. 89, No. 2, pp. 207-215). Elsevier.
  3. Antonio, A. M., Alves, J., Matos, D., & Coelho, R. (2015). Idiopathic […] of the buttocks and thighs–clinical report. Dermatology Online Journal, 21(1).
  4. Vano-Galvan, S., & Martorell, A. (2012). [...]. CMAJ, 184(1), 67-67.
  5. Külcü Çakmak, S., Gönül, M., Oğuz, I. D., Yayla, D., Gül, Ü., & Köse, K. (2014). Demographical, laboratory and associated findings […]. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 28(7), 891-894.