Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Soms komt het voor dat een bepaalde groentesoort van het toneel verdwijnt, en zo als het ware ‘vergeten’ wordt. Hoe dat komt is niet echt duidelijk, maar zonde is het zeker. Deze vergeten groenten zijn namelijk gezond, lekker en geven een nieuw soort smaak aan gerechten. Vergeet de vergeten groenten dus niet!
Lees verder onder de afbeelding
In de term ‘vergeten groenten’ zit ergens een tegenstrijdigheid. Tegenwoordig zijn deze groenten namelijk steeds vaker in de winkels of keukens te vinden en écht vergeten zijn ze dus niet; ze zijn hip! Al klopt het wel dat ze niet gangbaar te noemen zijn. We zijn soms vergeten dat ze bestaan, hoe ze te bereiden én dat ze hartstikke lekker zijn.
Vroeger was dat echt wel andere koek. Van origine at de Nederlander namelijk veel van deze verschillende soorten en was het een standaard onderdeel van ons voedingspatroon. Historische groentesoorten zou je ze kunnen noemen, ze gaan immers al duizenden jaren mee. Moet je nagaan, de Romeinen aten deze groenten al, dat is toch een geweldige gedachte?1
Een reden waarom deze groenten in de vergetelheid zijn geraakt heeft te maken met de lagere opbrengst (commercieel levert het minder op), ze zijn minder lang houdbaar en minder goed bestand tegen ziektes. Daarom kregen andere groenten meer voorrang en raakten deze groenten ‘vergeten’. Maar welke groenten zijn dit precies? Hoewel een officiële definitie van vergeten groenten niet bestaat denken we bij deze soorten toch vooral aan rapen, knollen en kolen.
Enkele voorbeelden zijn: pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, mierikswortel, rammenas, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein. Ook zeekraal en lamsoor zien we als vergeten groenten. Hieronder geven we een vergeten groenten lijst zodat jij ermee kunt gaan experimenteren in de keuken. Bovendien geven we suggesties voor vergeten groenten recepten. Tijd voor iets nieuws op je bord!1
We hebben een lijst gemaakt met onze favoriete vergeten groenten. Zo kun je komende tijd lekker vergeten groenten kopen en experimenteren met wat de natuur ons allemaal te bieden heeft.
De pastinaak kan in dit lijstje absoluut niet ontbreken, deze ‘witte wortel’ heeft een pittige smaak, een beetje anijsachtig en heeft een crème-achtige kleur. Het is familie van de gewone wortel, maar smaakt iets zoeter en is zachter van samenstelling. De pastinaak is een typische wintergroente en kan als vervanger worden gezien van de aardappel. Zo zitten er veel complexe koolhydraten in, voedingsvezels en veel vitamine C, vitamine K en foliumzuur (vitamine B11). De pastinaak is dan ook supergezond!2
Schorseneren zijn lange donkerbruine stengels die je in de herfst tegenkomt bij de groenteboer. Ze worden ook wel de asperges voor de armen genoemd: je moet namelijk door de modder en donkere schil heen, maar daarna heb je ook wat. Een heerlijke licht bittere, nootachtige smaak met mals, sappig vruchtvlees. En nog goedkoop ook.
Wel heeft de bereiding wat aandacht nodig: je moet ze schillen, wassen en de groente verkleurt ontzettend snel. Je doet deze moeite overigens niet voor niks: je krijgt er vezels, ijzer, vitamine C en behoorlijk wat kalium, fosfor, calcium en magnesium mee binnen. Tel uit je winst!2
De aardpeer heeft een bijzondere vorm. Het zijn vrij grillig gevormde knollen omringt met mooie, verschillende kleuren zoals lichtbruin, violet, roze of wit. Ook de bijnamen doen een magische smaak vermoeden: topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemstok. En of ze een magische smaak hebben, de aardpeer is wat zoet en smaakt licht nootachtig, vergelijkbaar met oesters of artisjok. Verse aardperen zijn trouwens rauw te eten, lekker ‘brossig’ en krokant! Qua voedingswaarde bevat het koolhydraten, calcium, ijzer, natrium en inuline (bepaald type vezel).3
De mierikswortel is de witte wortel van de mierik, een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt. Ook deze vergeten groente heeft weer een bijzondere smaak die je écht moet proberen.
Bij de oude Grieken was mierikswortel al een smaakmaker en ook in de Joodse keuken gebruikt men het veel, bijvoorbeeld bij het Paasdiner. De smaak is te vergelijken met mosterd of radijs: heerlijk pittig. En als klap op de vuurpijl, de mierikswortel is een vitamine C-bommetje van jewelste.4
Rammenas is een eetbare knol die nauw verwant is met radijs, rettich en daikon en ook wel winterradijs of zwarte radijs wordt genoemd. In totaal zijn er minimaal zes verschillende soorten, allemaal met een andere smaak. De meeste soorten zijn rond en hebben een zwarte schil met helderwit vruchtvlees.
De smaak is licht pittig, iets minder dan de radijs. Ook zijn er langwerpige varianten, zoals een geheel witte die ook wel luistert naar de naam rettich. Wat betreft voedingswaarden heeft deze knol niks te klagen, er zit namelijk veel kalium, calcium, B-vitamines en vitamine C in.5
In vergeten groenten recepten vind je allerlei bereidingswijzen voor deze speciale groentes. Koken is altijd een makkelijke optie. Schillen, in stukken snijden en vervolgens in water met een snufje zout beetgaar koken. Maar er zijn meerdere manieren die we graag met je delen:
Optie 1. Bakken, roerbakken en wokken
Voor een heerlijke bite is dit een ideale bereidingswijze. Snijd de pastinaak in kleine stukjes, verhit wat (wok) olie in de pan en bak, roerbak of wok in circa 10 minuten lichtbruin en beetgaar. Voeg wat knoflook en gember toe en Je hebt een heerlijke frisse, knapperige smaak waarmee de pastinaak erg goed past in bijvoorbeeld een ovenschotel.
Optie 2. Grillen
Hier denk je misschien niet aan, maar ga dit zeker proberen! Hierbij is het belangrijk dat je de pastinaak in dunne plakken snijdt, van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrijk deze plakken met olie en leg ze in de grillpan of (als het zomer is) op de barbecue. Je krijgt de beste smaak door op een gematigde temperatuur te gaan grillen, hiermee krijg je in ongeveer 10 tot 15 minuten plakken die helemaal gaar zijn. Ideaal om te serveren als bijvoorbeeld bijgerecht.2
Optie 1. Bakken
Bakken is echt een geweldig leuke variatie om schorseneren te bereiden. Belangrijk om dit wel op laag vuur te doen, de schorseneren kunnen namelijk snel verbranden voordat ze gaar zijn. Doe lekker wat (olijf)olie of boter in de pan om mee te bakken, reken hier 20 tot 30 minuten voor en maak af met peper, zout en een klein scheutje citroensap. Serveer je dit samen met bijvoorbeeld vis dan is een klein beetje peterselie erdoorheen erg lekker!
Optie 2: stomen
Probeer naast bakken eens om schorseneren te stomen. Waarom? Het is een aanrader vanwege het behoud van smaak en voedingsstoffen. Maar je krijgt er nog een fijne bonus bij: het behoud van de wortels. Dat zit zo: schorseneren zijn nogal teer en wanneer je ze kookt is het lastig om te voorkomen dat de wortels uit elkaar vallen. Bij stomen los je dat probleem op! Reken bij stomen trouwens om een kooktijd van 25 tot 35 minuten.3
Optie 1: in oven bereiden
De beste manier om de aardpeer in de oven te bereiden is door te roosteren. Snijd rauwe aardperen in stukken van gelijke grootte, doe ze in een ovenvaste schaal en hussel ze door elkaar met een scheut (olijf)olie. Bestrooi met wat zout en laat ze 30 tot 45 minuten in de oven goudbruin roosteren (tussentijds husselen) in een voorverwarmde oven op 180 graden. Ideaal!
Optie 2: frituren
Het frituren van aardperen is heel eenvoudig: snijd de rauwe aardpeer in dunne gelijke plakken en frituur ze in ruime olie (180 graden) in enkele minuten goudbruin. Net als normale patat heerlijk met wat mayonaise, eventueel met wat citroensap erdoor om het zoetige van de groente te balanceren!4
Optie: als smaakmaker
Geraspte mierikswortel is echt heerlijk door bijvoorbeeld een yoghurtsaus of (magere) kwark of in salades, bijvoorbeeld met rode biet of aardappels. Maar maak er ook zeker een saus van. Neem bijvoorbeeld 1 eetlepel geraspte mierikswortel en meng deze met 1 eetlepel mosterd, 1 uitje, 2 tenen knoflook, 3 eetlepels mayonaise, 3 eetlepels yoghurt. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.5
Optie 1: rauw door gerechten
Rammenas leent zich goed om rauw gegeten te worden. Het is wel aan te raden (smaakt lekkerder) om het heel fijn te snijden, ofwel te schaven of te raspen. Dat maakt het knapperig en het haalt de ergste pittigheid weg, dit kan in grote hoeveelheid namelijk te sterk zijn. Gebruik het in salades als frisse noot, bijvoorbeeld ter vervanging van radijs of stukjes appel.
Optie 2: stoven
Rauw is een succes maar stoven ook zeker! Hierdoor geef je de rammenas extra smaak. Ook kun je door stoven het frisse, scherpe karakter van deze groente ombuigen naar meer zoetig en mild. Snijd de rammenas in blokjes en bak ze op middelhoog vuur enkele minuten aan in wat (olijf)olie of boter. Blus dat vervolgens weer af met vocht naar keuze; witte wijn, bouillon, room of gewoon water. En laat dit mengsel vervolgens lekker stoven!6
Er is geen enkele reden om vergeten groenten te vergeten. Integendeel zelfs, vergeet ze juist niet. Ze zijn zo ontzettend bijzonder van smaak en ze bevatten – net als andere groenten – ongelooflijk veel nuttige voedingsstoffen. Natuurlijk, je moet even weten hoe ze te bereiden, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt (je weet nu hoe) dan wil je niet anders meer!