Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

4 goede voornemens voor je gezondheid die je kunt volhouden

Ben je ook klaar met die cyclus van vergeten gezondheidsvoornemens? Bereid je voor op een gezonder jaar met haalbare en impactvolle veranderingen! We vertellen hoe je realistische doelen stelt en ervoor zorgt dat je goede voornemens dit keer wél blijven plakken.

Lees verder onder de afbeelding

4 goede voornemens voor je gezondheid die je kunt volhouden

Onderwerpen in dit artikel

  • De realiteit van goede voornemens
  • Van goed voornemen tot nieuwe gewoonte
  • Wanneer is een doel realistisch?
  • 4 goede voornemens voor je gezondheid
  • Zo houd je je goede voornemens dit jaar wél vol
  • Tot slot: blijf op koers met je voornemens

De realiteit van goede voornemens

De meeste mensen beginnen elk jaar vol beloftes: we nemen ons voor gezonder te eten, meer te bewegen, of eindelijk te stoppen met roken. Maar wist je dat de meeste van ons rond 17 januari (“Quitter’s Day”) de handdoek al in de ring gooien?1 Dit fenomeen laat zien hoe uitdagend het kan zijn om onze goede voornemens vast te houden. Maar waarom is dat dan zo moeilijk?

Vaak zijn onze goede voornemens te ambitieus of te vaag, wat leidt tot ontmoediging en uiteindelijk opgeven. Het is daarom hoogtijd dat we strategieën verkennen om deze cyclus te doorbreken. Zodat we ons kunnen richten op het stellen van realistische, haalbare doelen en het ontwikkelen van nieuwe gewoontes die je gezondheid op lange termijn ondersteunen.

Van goed voornemen tot nieuwe gewoonte

Om een goed voornemen tot een succes te brengen, moeten we het hebben over het aanleren van nieuwe gewoontes. Zo lazen we in een studie dat het gemiddeld wel 66 dagen kan duren voordat een nieuwe gewoonte deel uitmaakt van je dagelijkse routine, hoewel dit van veel factoren afhangt en daardoor sterk kan variëren.2

Een nieuwe gewoonte aanleren vergt consistentie en geduld. In het begin kan het een uitdaging zijn om bijvoorbeeld elke dag te kiezen voor een gezond tussendoortje of te wandelen tijdens de lunch. Echter, na verloop van tijd, beginnen deze acties natuurlijker en minder geforceerd aan te voelen.

Dit proces vraagt om bewuste inspanning en soms zelfs om het herstructureren van je dagelijkse schema. Kleine, haalbare doelen stellen en geleidelijke veranderingen aanbrengen kan helpen deze overgang soepeler te maken. En niet te vergeten: een beloning voor de kleine overwinningen om gemotiveerd te blijven. Elke stap in de goede richting telt.

Wat een gezonde leefstijl precies inhoudt kun je lezen in een eerder geschreven blog.

Wanneer is een doel realistisch?

Om je goede voornemens vol te houden, moet je ze dus kunnen omzetten in effectieve doelen. Maar hoe doe je dat? De volgende criteria helpen je hierbij:

  1. Maak het specifiek: bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen: “ik wil gezonder eten”, kun je stellen “ik eet elke dag twee porties groenten”.
  2. Maak het meetbaar: je moet je voortgang kunnen bijhouden. Bijvoorbeeld, “ik loop elke week drie keer 30 minuten” geeft je een duidelijk meetpunt.
  3. Maak het haalbaar: kies doelen die uitdagend zijn, maar haalbaar. Realistisch binnen je huidige leefstijl en capaciteiten.
  4. Maak het relevant: zorg dat je doel aansluit bij je persoonlijke waarden en langetermijndoelen.
  5. Maak het tijdsgebonden: stel realistische deadlines. Bijvoorbeeld, “ik wil binnen drie maanden 5 kilometer kunnen hardlopen”.

4 goede voornemens voor je gezondheid

Het nieuwe jaar biedt een perfecte kans om realistische en gezonde voornemens te stellen. We geven je vier goede voornemens voor je gezondheid en daarbij een idee hoe je het vertaalt naar een doel:

1. Gezond én lekker eten

Gezond eten draagt niet alleen bij aan je lichamelijke gezondheid, maar kan ook een bron van genot en plezier zijn. Begin door kleine veranderingen aan te brengen, zoals het kiezen voor volkoren producten in plaats van geraffineerde koolhydraten, en het toevoegen van meer fruit en groenten aan je maaltijden. Richt je vooral op kleur en variatie en probeer creatieve recepten om nieuwe smaken te ontdekken die zowel voedzaam als heerlijk zijn.

Lees ook onze blogs over de gezondheid van koolhydraten en de optimale hoeveelheid groenten.

2. Meer (natuurlijke) beweging

Bewegen geeft je niet alleen meer energie, het brengt ook plezier en ontspanning in je leven. Wat dacht je ervan om elke ochtend met een korte wandeling te beginnen? Of misschien is dansen in de woonkamer meer jouw ding. Ook kleine veranderingen, zoals kiezen voor de fiets in plaats van de auto of de trap in plaats van de lift kunnen al een groot verschil maken.

Bekijk ook ons artikel over afvallen door wandelen.

3. Sterker tegen stress

In een wereld die steeds sneller gaat, is het vinden van jouw manier om met stress om te gaan essentieel voor je mentale gezondheid. Dit kan iets eenvoudigs zijn als een dagelijkse wandeling in de natuur, opschrijven waarvoor je dankbaar bent, of de tijd nemen voor diepe ademhalingsoefeningen. Wil je bewuster worden van je stressniveau en -triggers, kan het helpen om een tijdje een dagboek bij te houden.

Hoe ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij stress, lees je in een eerder geschreven blog.

4. Een gezond gewicht

Streven naar een gezond gewicht is meer dan cijfers op de weegschaal; het gaat om het voelen van kracht en vitaliteit. Misschien is het vervangen van een koekje bij de koffie door een stuk fruit een goede start. Of wat dacht je van samen met een vriend of vriendin koken? Houd een dagboek bij van je eet- en beweegpatronen en focus op voedzaam eten en regelmatig bewegen in plaats van snelle oplossingen.

Lees ook waarom snel afvallen niet verstandig is.

Zo houd je je goede voornemens dit jaar wél vol

Hoe voorkom je dat je rond 17 januari al de handdoek in de ring gooit? Hier zijn enkele tips om je motivatie hoog te houden en je goede voornemens voor je gezondheid te volbrengen:

  1. Breek het op in kleinere doelen: dit maakt je doelen overzichtelijk en behapbaar. Bijvoorbeeld in de eerste maand een kilo afvallen of een kilometer achtereen hardlopen.
  2. Zoek een goede voornemens-buddy: denk aan samen koken of samen sporten. Het vinden van een vriend of familielid die dezelfde doelen nastreeft, kan een geweldige bron van motivatie en een stok achter de deur zijn.
  3. Breid je nieuwe routine langzaam uit: zoals eerst elke ochtend gezond ontbijten voordat je aan een compleet nieuw dagmenu begint. Voeg geleidelijk nieuwe gewoontes toe in plaats van je hele routine in één keer te veranderen.
  4. Houd je vooruitgang bij: schrijf je doelen in een dagboek en noteer je uitdagingen en successen. Dit helpt je om te reflecteren op wat werkt en wat niet, en af en toe stil te staan bij wat je al hebt bereikt.
  5. Plan voor de ‘lastige’ momenten: verleidelijke en moeilijke momenten komen er hoe dan ook, zoals verjaardagen, vrijmibo’s op het werk, een vakantie naar Zuid-Frankrijk of een stressvolle deadline. Als je hier op voorhand rekening mee houdt, bijvoorbeeld door een gezonde snack bij de hand te hebben of een ontspannende yogales te plannen, voorkom je dat je terugvalt in oude gewoontes.
  6. Stel herinneringen in: zet bijvoorbeeld een reminder op je telefoon voor je waterinname of om pauzes te nemen van je werk voor korte ontspanningsoefeningen. Dit helpt je consistent te blijven in je gezondheidsroutines.
  7. Beloon jezelf voor kleine overwinningen: trakteer jezelf na een week gezond eten op nieuwe kookgerei of op een gezonde lunch met je goede voornemens-buddy. Dit houdt het leuk en stimulerend!
  8. Blijf flexibel: als je merkt dat je dagelijkse wandeling of activiteiten ter vermindering van stress te ambitieus zijn, pas ze dan aan. Misschien kun je beginnen met kortere sessies of andere activiteiten die beter bij jou of je schema passen.
  9. Visualiseer je succes: stel je voor hoe je je voelt na je eerste 5 kilometer hardlopen, of wanneer een naderende deadline jou niet van je stuk brengt. Visualisaties kunnen je helpen gefocust te blijven op je langetermijndoelen.
  10. Leer van tegenslagen: Als je eens een week niet aan je voedings- of bewegingsdoel voldoet, zie dit niet als reden tot paniek, maar als kans om te leren en te groeien. Reflecteer op wat er gebeurde en hoe je dit in de toekomst anders kunt aanpakken.

Tot slot: blijf op koers met je voornemens

Terwijl je met goede voornemens aan een nieuw jaar begint, houd vast aan een simpel principe: kleine dagelijkse acties leiden tot grote veranderingen op de lange termijn, of het nu gaat om een appel in plaats van een koekje of het pakken van de trap in plaats van de lift. Wees vooral niet te streng voor jezelf en blijf je herinneren waarom je deze voornemens hebt gesteld. En vergeet ook niet: progressie is vrijwel nooit een rechte lijn omhoog.

Advies nodig over een gezonde leefstijl?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Strava. (2019). 2019 Year in Sport Data Report.
  2. Lally, P., Van Jaarsveld, C. H. M., Potts, H. W. W., & Wardle, J. (2009). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European Journal of Social Psychology, 40(6), 998-1009.