Zwangerschap is een periode van veranderingen en groei, zowel fysiek als emotioneel. Om deze ervaring zo ontspannen en soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om goed voor jezelf en je groeiende baby te zorgen. Een geweldige manier om dit te doen is door zwangerschapsyoga te beoefenen.
Lees verder onder de afbeelding
Onderwerpen in dit artikel
Wat is zwangerschapsyoga?
Voordelen zwangerschapsyoga
Yoga na de bevalling
Tot slot
Wat is zwangerschapsyoga?
Zwangerschapsyoga is een goede manier om fit te blijven tijdens je zwangerschap. Het is een yogavorm aangepast op de behoeften van zwangere vrouwen en combineert ademhalingstechnieken, yogahoudingen en ontspanningstechnieken welke jou fysiek en mentaal voorbereiden op de bevalling.
Benieuwd naar de basisprincipes van yoga? Dit beschrijven we in het blog yoga voor beginners.
Zwangerschapsyoga richt zich bijvoorbeeld op het versterken en stretchen van het lichaam, het verminderen van stress en angst, en het bevorderen van ontspanning en bewustzijn. Het kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit, bloedcirculatie, het verlichten van pijnlijke en gespannen spieren en het bevorderen van een gezonde ademhaling.1
Verschil met zwangerschapspilates
Zwangerschapspilates is gebaseerd op de principes van pilates. Dit is een trainingsmethode gericht op het versterken van de diepe buik- en rugspieren, het verbeteren van de houding en het bevorderen van stabiliteit en flexibiliteit.
Net als bij zwangerschapsyoga worden de pilatesoefeningen aangepast aan de behoeften en fysieke veranderingen van een zwangere vrouw. Het richt zich op het behouden van de kernkracht, het verbeteren van de bekkenbodemfunctie en het verlichten van fysieke ongemakken die gepaard gaan met zwangerschap. Zwangerschapspilates kan helpen bij het verminderen van rugpijn, het behouden van een goede houding en het voorbereiden van het lichaam op de bevalling.
Het belangrijkste verschil tussen zwangerschapspilates en zwangerschapsyoga zit in de oefeningen en de benadering. Pilates legt de nadruk op het versterken van de kernspieren en het verbeteren van de stabiliteit. Yoga zich richt op het versterken en stretchen van het hele lichaam en het bevorderen van ontspanning en ademhaling. Beide vormen kunnen gunstig zijn tijdens de zwangerschap, afhankelijk van jouw behoeften en voorkeuren.
Voordelen zwangerschapsyoga
Zwangerschapsyoga heeft veel voordelen, we bespreken de belangrijkste:1,2,3
Verlichting van fysieke ongemakken – zwangerschap kan gepaard gaan met verschillende fysieke ongemakken, zoals rugpijn, vermoeidheid en zwelling. Zwangerschapsyoga kan helpen deze ongemakken te verminderen door het versterken van je spieren, het verbeteren van je houding en het bevorderen van de bloedcirculatie.
Verbeterde ademhaling – tijdens de zwangerschap verandert je ademhaling doordat je baby steeds meer ruimte inneemt en je longcapaciteit iets beperkter wordt. Met behulp van ademhalingstechnieken die je leert tijdens zwangerschapsyoga, verbeter je je ademhaling en kun je meer zuurstof opnemen voor jezelf en je baby.
Zorgt voor een betere slaapkwaliteit – de rustige yogaoefeningen in combinatie met de ademhalingsoefeningen zorgen dat het zenuwstelsel goed tot rust komt. Hierdoor ontspant jouw lichaam veel makkelijker en dieper wat een diepe en goede slaap mogelijk maakt.
Meer flexibiliteit en kracht – zwangerschapsyoga helpt je lichaam flexibel en sterk te houden, wat vooral belangrijk is tijdens de bevalling. Het beoefenen van yogahoudingen helpt bij het behouden van de flexibiliteit in je spieren en gewrichten, waardoor je je gemakkelijker kunt aanpassen aan de veranderingen die je lichaam doormaakt.
Het kan helpen de bloeddruk te verlagen – onderzoek suggereert een verband tussen zwangerschapsyoga en een lager risico op zwangerschapscomplicaties als gevolg van hoge bloeddruk.4
Stressvermindering – zwangerschap gaat soms gepaard met stress, angst en onzekerheid, vooral als je je zorgen maakt over de bevalling en het ouderschap. Zwangerschapsyoga helpt je ontspannen door middel van de combinatie van beweging en ademhalingsoefeningen. Het helpt ook bij het verminderen van angstgevoelens en bevordert een positieve mindset.
Zorgt voor een sneller herstel – een van de grootste voordelen van zwangerschap yoga is het vermogen om het uithoudingsvermogen van het lichaam op te bouwen. Hierdoor helpt je het lichaam sneller te herstellen na de zwangerschap.
Voorbereiding op de bevalling – de yogahoudingen en ademhalingstechnieken leren jou te ontspannen en om te gaan met de pijn tijdens de bevalling. Dit helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen en de bevalling met meer rust en vertrouwen in te gaan.
Verhoogt de band met de baby – zwangerschapsyoga bevat veel spirituele toespelingen via de asana's, ademhalingstechnieken en meditaties. Een beter begrip van het lichaam roept een betere relatie op met de ongeboren baby. Hoe meer ontspannen de moeder, hoe meer ontspannen de baby is.
Steun van mede toekomstige moeders – de yogalessen zijn een fijne manier om morele steun te krijgen en een gemeenschap voor jezelf te creëren. Tijdens de lessen ontmoet je vrouwen die volledig begrijpen waar jij op dat moment doorheen gaat.
Wil jij weten op welke andere manieren je actief kunt blijven tijdens de zwangerschap? Lees dan ons blog over sporten tijdens de zwangerschap.
Yoga na de bevalling
Ook na de bevalling kan yoga jou op verschillende manieren helpen, wel wordt afgeraden om direct weer terug de yogamat op te gaan. Het advies is om jezelf minimaal zes weken hersteltijd te gunnen na een vaginale bevallen en langer na een keizersnede.
Herstel en versterking van het lichaam – yoga kan helpen bij het herstellen en versterken van de buik-, bekken- en rugspieren die tijdens de zwangerschap en bevalling zijn verzwakt. Door specifieke yogahoudingen worden deze spieren geleidelijk aan sterker en kunnen klachten zoals rugpijn verminderen.
Vermindering van stress en angst – na de bevalling kun je als nieuwe moeder last hebben van stress, angst en stemmingswisselingen. Yoga helpt om je geest te kalmeren, stress te verminderen en je algemene welzijn te verbeteren door middel van ademhalingstechnieken en meditatie.
Verbetering van de slaapkwaliteit – gebroken nachten zijn natuurlijk onvermijdelijk als nieuwbakken moeder. Door regelmatig aan yoga te doen, ontspan je je lichaam en geest en bereik je een diepere, meer rustgevende slaap. In ieder geval tot de volgende voeding.
Hormoonregulatie – tijdens de bevalling en de weken na de geboorte treden er grote hormonale veranderingen op. Onder moeders ook wel bekend als ‘ontzwangeren’. Yoga kan helpen bij het reguleren van deze hormonen, met name omdat het stress verlagend werkt.5
Op zoek naar een andere workout in je kraamtijd? Kijk dan eens in ons blog sporten na bevalling.
Tot slot
Het beoefenen van zwangerschapsyoga biedt dus vele voordelen voor jou en je baby tijdens de zwangerschap. Het helpt je om fysiek en mentaal in balans te blijven en bereidt je lichaam voor op de bevalling. Het is echter belangrijk om te onthouden dat zwangerschapsyoga dient te worden beoefend onder begeleiding van een ervaren instructeur die bekend is met de specifieke behoeften van zwangere vrouwen. Zorg goed voor jezelf én voor je baby in deze mooie tijd!
Advies nodig over zwangerschapsyoga?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Kwon, R., Kasper, K., London, S., & Haas, D. M. (2020). A systematic review: The effects of yoga on pregnancy. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 250, 171-177.
Wang, W. L., Chen, K. H., Pan, Y. C., Yang, S. N., & Chan, Y. Y. (2020). The effect of yoga on sleep quality and […]: a systematic review and meta-analysis. BMC Psychiatry, 20(1), 195.
Yekefallah, L., Namdar, P., Dehghankar, L., Golestaneh, F., Taheri, S., & Mohammadkhaniha, F. (2021). The effect of yoga on the delivery and neonatal outcomes in nulliparous pregnant women in Iran: a clinical trial study. BMC Pregnancy and Childbirth, 21(1), 351.
Makhija, A., Khatik, N., & Raghunandan, C. (2021). A randomized control trial to study the effect of integrated yoga on pregnancy outcome in […] of pregnancy. Complementary Therapies in Clinical Practice, 43, 101366.
Ranabir, S., & Reetu, K. (2011). […] and hormones. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, 15(1), 18.