Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Stijve lage rug? Met deze 5 stretch oefeningen kun je snel de onderrug stretchen

Rugklachten, we krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Of het nu komt door een slechte zithouding achter je bureau, intensief sporten of het tillen van zware objecten. Rugpijn kan je dagelijkse activiteiten flink in de weg staan. In dit blog ontdek je welke stretchoefeningen effectief zijn om deze klachten te verlichten of zelfs helemaal te voorkomen.

Lees verder onder de afbeelding

Stijve lage rug? Met deze 5 stretch oefeningen kun je snel de onderrug stretchen

De anatomie van de spieren in de lage rug

De lage rug ondersteunt het bovenlichaam ondersteunt en helpt bij bewegingen zoals buigen en tillen. Dit deel van je rug bestaat uit vijf lendenwervels die in tegenstelling tot de hogere rug veel meer bewegingsvrijheid bieden. De spieren in je lage rug zijn verantwoordelijk voor stabiliteit en houding, en ze helpen je bij dagelijkse bewegingen zoals zitten, staan en lopen.

Rugklachten ontstaan vaak door een slechte houding, overbelasting of simpelweg door vermoeidheid van de rugspieren. Langdurig zitten, tillen met een verkeerde techniek of intensieve training zonder voldoende herstel kunnen ervoor zorgen dat de spieren in je lage rug verkrampen of overbelast raken. Het resultaat? Pijn variërend van licht ongemak tot pijn die tot ernstige beperkingen kan leiden.

Stretchoefeningen voor de lage rug richten zich op het verlengen en ontspannen van deze spieren, wat helpt om spanning te verminderen en pijn te verlichten. Daarnaast bevorderen deze oefeningen de flexibiliteit en mobiliteit van je rug, waardoor je minder kans hebt op nieuwe klachten.

Waarom stretch oefeningen effectief zijn

Stretchoefeningen zijn een eenvoudige en effectieve manier om spanning in je lage rug te verminderen en je spieren flexibeler te maken. Maar waarom zijn deze oefeningen zo effectief, vooral bij rugklachten?

Verbeterde mobiliteit en flexibiliteit

Door regelmatig te stretchen, vergroot je de beweeglijkheid van je rug. Dit helpt je niet alleen om dagelijkse bewegingen soepeler uit te voeren, maar vermindert ook de kans op blessures. Flexibele spieren kunnen zich beter aanpassen aan plotselinge bewegingen of zware belasting, waardoor je rug minder snel overbelast raakt.

Spanningsvermindering

Spanning in je spieren is een veelvoorkomende oorzaak van rugpijn. Stretchoefeningen helpen je spieren te ontspannen en te verlengen, waardoor pijnlijke verkrampingen worden verminderd. Dit is vooral nuttig na een lange dag zitten of na intensieve trainingen die veel van je rug vragen.

Voorkomen van blessures

Regelmatig stretchen helpt niet alleen om bestaande klachten te verminderen, maar kan ook preventief werken. Door je spieren en gewrichten flexibel en sterk te houden, verklein je de kans op overbelasting en rugblessures. Dit geldt vooral als je stretchen combineert met krachttraining, wat zorgt voor een goede balans tussen kracht en flexibiliteit.

We schreven eerder ook al eens een blog over het verschil tussen statisch en dynamisch rekken.

De beste stretch oefeningen voor de stijve onderrug

Nu we weten hoe belangrijk het is om je rug soepel en flexibel te houden, is het tijd om te kijken naar enkele effectieve stretchoefeningen. Deze oefeningen zijn gericht op het verlengen van de spieren in je lage rug en het verlichten van spanning. Je kunt ze gemakkelijk thuis, op je werk of in de sportschool uitvoeren.

1. Knieën naar borst

Deze oefening is perfect om de spanning in je onderrug te verminderen. Het stretchen van je lage rug in deze positie helpt om de spieren te ontspannen.

vrouw-strekt-beenHoe voer je het uit?

  • Ga op je rug liggen met je benen gestrekt.
  • Trek één knie naar je borst terwijl je het andere been op de grond houdt.
  • Houd deze positie 20 tot 30 seconden vast en wissel dan van been.

2. Kat-koe stretch (Cat-Cow)

Dit is een klassieke oefening die zowel in yoga als fitnessroutines voorkomt. De beweging helpt om de flexibiliteit van je wervelkolom te vergroten en spanning in de lage rug los te maken.

man-doet-cat-cowHoe voer je het uit?

  • Begin op handen en knieën, waarbij je handen onder je schouders en knieën onder je heupen staan.
  • Maak een holle rug door je buik naar de grond te laten zakken en je hoofd omhoog te brengen (koe-positie).
  • Vervolgens maak je je rug bol door je navel naar binnen te trekken en je kin naar je borst te bewegen (kat-positie).
  • Herhaal deze beweging 10 tot 15 keer in een vloeiende beweging.

3. Liggende torsiestretch

Deze oefening is gericht op het losmaken van de spieren in je onderrug en heupen. Het is ook geweldig voor je flexibiliteit.

man-doet-torsiestretchHoe voer je het uit?

  • Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de vloer.
  • Laat je knieën langzaam naar één kant zakken terwijl je je schouders plat op de grond houdt.
  • Houd de positie 20 seconden vast en herhaal aan de andere kant.

4. Kindhouding (Child’s Pose)

Een veelgebruikte yoga-houding die helpt bij het ontspannen van de spieren in je rug. Deze oefening biedt een zachte stretch voor je lage rug en heupen.

vrouw-doet-childpose Hoe voer je het uit?

  • Begin op handen en knieën.
  • Duw je billen naar achteren totdat ze op je hielen rusten en strek je armen naar voren op de grond.
  • Houd je hoofd tussen je armen en adem diep in.
  • Houd dit 30 seconden tot een minuut vast.

5. Staande zijstretch

Deze stretch is ideaal om de zijkant van je rug en je heupen op te rekken.

man-strekt-bovenlichaamHoe voer je het uit?

  • Ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte.
  • Strek één arm boven je hoofd en buig langzaam naar de andere kant.
  • Houd deze positie 20 tot 30 seconden vast en wissel dan van kant.

Stretchen als onderdeel van je dagelijkse routine

Het integreren van stretchoefeningen in je dagelijkse routine kan een groot verschil maken in de gezondheid van je rug. Je hoeft hiervoor niet veel tijd vrij te maken—zelfs enkele minuten per dag kunnen helpen om rugklachten te voorkomen en je flexibiliteit te vergroten.

Hier zijn een paar tips om stretchen een vast onderdeel van je dag te maken:

  1. Start je dag met stretchen: begin je ochtend met een paar minuten rekken om je spieren op te warmen en je rug voor te bereiden op de dag. Dit helpt om stijfheid van de nacht te verlichten en bevordert een goede houding.
  2. Tussen je werk door: als je een zittend beroep hebt, is het belangrijk om regelmatig op te staan en te bewegen. Probeer elk uur even te staan en een paar stretchoefeningen uit te voeren. Dit kan helpen om spanning in je rug te verminderen die ontstaat door langdurig zitten.
  3. Na het sporten: na een intensieve training zijn stretchoefeningen essentieel om je spieren te laten ontspannen en je flexibiliteit te verbeteren. Dit is ook een goed moment om je rug extra aandacht te geven.
  4. Voor het slapengaan: sluit je dag af met een paar rustige stretchoefeningen om spanning los te laten en je rug voor te bereiden op een goede nachtrust. Dit kan ook helpen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Consistentie is de sleutel

Het belangrijkste is dat je stretchoefeningen regelmatig doet. Dit hoeft niet lang te duren, maar door elke dag een paar minuten te stretchen, verbeter je je flexibiliteit en verminder je de kans op rugklachten aanzienlijk.

man-strekt-rug

Wat je hebt geleerd over het stretchen van je onderrug

Stretchoefeningen voor de lage rug zijn een eenvoudige en effectieve manier om rugklachten te verlichten en te voorkomen. Door dagelijks een aantal minuten te stretchen, zorg je ervoor dat je spieren soepel en flexibel blijven, wat belangrijk is voor zowel je dagelijkse bewegingen als je sportprestaties. Combineer stretchen met krachttraining voor de beste resultaten, en vergeet niet om bij aanhoudende klachten altijd advies in te winnen bij een arts of fysiotherapeut.

Meer advies nodig over sporten?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur