Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Last van slecht slapen terwijl je zwanger bent? Je verwacht misschien een roze wolk zodra je ontdekt dat je in verwachting bent, maar door de gebroken nachten kan de realiteit tegenvallen. Waar komt deze slapeloosheid vandaan? En wat kun je doen voor een betere nachtrust? Je leest het in dit blog.
Lees verder onder de afbeelding
Je lichaam is moe maar je hoofd doet niet mee. Je wordt steeds wakker, ligt te draaien, of valt pas in slaap als het alweer bijna ochtend is. Slecht slapen terwijl je zwanger bent, kan behoorlijk frustrerend zijn. Vooral als iedereen ook nog zegt dat je wel goed je rust moet pakken. Toch ben je niet de enige, en het zegt niets over hoe goed je voor jezelf zorgt.
Bijna de helft van de zwangeren ervaart een slechte slaapkwaliteit, blijkt uit een meta analyse onder zwangeren.1 Dan hebben we het niet over een paar gebroken nachten, maar over langdurige klachten: moeilijk inslapen, regelmatig ontwaken, of niet uitgerust wakker worden. In sommige onderzoeken lag dit percentage zelfs hoger.
Hormonen spelen hierin een belangrijke rol, net als fysieke ongemakken en mentale druk. Het goede nieuws? Er is wél iets aan te doen.
Het ene moment denk je eindelijk weer prima te kunnen slapen, het volgende lig je toch weer uren wakker zonder duidelijke reden. Dat komt doordat elk trimester zijn eigen uitdagingen meebrengt, denk aan vermoeidheid overdag en veranderingen in je hormoonhuishouding. Je slaap verschuift mee met de fase waarin je zit.
Slecht slapen aan het begin van je zwangerschap? In het eerste trimester kun je overdonderd worden door plotselinge vermoeidheid. Dat komt onder meer door de snelle stijging van het hormoon progesteron. Dit hormoon maakt slaperig, maar verstoort tegelijk je diepe slaap. Je dut overdag sneller weg, maar 's nachts lig je juist vaker wakker. Tegelijkertijd nemen misselijkheid en het vaker moeten plassen je nachtrust makkelijk over.2
Lees ook ons blog over misselijkheid tijdens de zwangerschap.
De meeste zwangeren slapen in het tweede trimester een stuk beter. Je lichaam is wat meer gewend aan de hormonale omslag en je energie keert deels terug. Toch kan slecht slapen in deze fase van je zwangerschap nog voorkomen. Levendige dromen kunnen je slaapritme bijvoorbeeld gaan verstoren.2 En misschien voel je al wat bewegingen van je baby die voor afleiding zorgen tijdens het inslapen, of wordt je gebruikelijke slaaphouding wat minder comfortabel nu je buik zichtbaar groeit.
In de laatste weken van je zwangerschap wordt slapen vaak opnieuw een uitdaging. Je buik zit in de weg, draaien wordt lastiger en je moet nóg vaker plassen. Het risico op slapeloosheid blijkt in deze fase het hoogst met een piek van 40%.4 Daarnaast lijken nachtmerries vaker voor te komen, suggereert een meta-analyse waaraan 406 zwangeren deelnamen.5 Die gingen gepaard met meer gevoelens van angst, mogelijk doordat de bevalling nu echt heel dichtbij komt.
Buiten de normale lichamelijke veranderingen om, zijn er een paar mogelijke risicofactoren voor slecht slapen als je zwanger bent.
Niet iedere slechte nacht heeft directe gevolgen. Maar wanneer de korte nachten zich blijven opstapelen, zijn dit een paar dingen die ermee kunnen samenhangen:2,10
Wil je weten hoe je energiek kunt blijven tijdens de zwangerschap? Lees dan ons blog over vermoeidheid en zwangerschap.
Heb je na het proberen van deze tips nog steeds last van slecht slapen tijdens je zwangerschap? Misschien zijn alternatieve therapieën zoals acupunctuur, zwangerschapsmassages of toepassingen met lavendel (zoals een crème of voetenbad) iets voor jou. Maak je je zorgen over je slapeloosheid? Maak het dan gerust bespreekbaar met je huisarts of verloskundige.
Vooral de laatste weken van je zwangerschap kunnen best onrustig voelen, en soms hoort slecht slapen als je zwanger bent er ook gewoon even bij. Maar dat betekent niet dat je er niks aan kunt doen. Geef jezelf de tijd en ruimte om te ontdekken wat werkt, en vergeet niet: ook kleine aanpassingen kunnen al een wereld van verschil maken.