Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Het ultieme full body workout schema: efficiënt spiermassa opbouwen

Als je op zoek bent naar een effectieve manier om spiermassa op te bouwen, is een full body workout schema precies wat je nodig hebt. Maar wat maakt een full body workout zo bijzonder en waarom zou het een goede keuze kunnen zijn voor jouw trainingsroutine? Lees het in dit blog, mét gratis voorbeeld fitness schema.

Lees verder onder de afbeelding

Het ultieme full body workout schema: efficiënt spiermassa opbouwen

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is een full-body workout schema?
  • Voordelen van een full body workout
  • Voor elk niveau een geschikt workout schema
  • Voorbeeld Full Body Workout schema

Wat is een full-body workout schema?

Een full body workout schema houdt in dat je tijdens elke trainingssessie het hele lichaam traint. Dit betekent dat je oefeningen doet die gericht zijn op zowel de boven- als onderkant van je lichaam. Vaak zijn dit compound oefeningen omdat je daar meerdere spiergroepen tegelijkertijd mee aanspreekt.

Voor mensen die net beginnen kan een full body workout schema helpen om op een gestructureerde manier aan krachttraining te beginnen. Daarnaast zijn er ook full body schema's speciaal ontworpen voor gevorderden en mensen van 50-plus, waarbij rekening wordt gehouden met specifieke behoeften en herstelcapaciteiten.

Het grote voordeel van een full body workout is dat je niet elke dag in de sportschool hoeft te staan om toch alle spiergroepen regelmatig te trainen. Je kunt volstaan met twee tot drie trainingen per week, wat vooral handig is als je een druk schema hebt. Dit maakt het een geschikt full body workout schema voor zowel mannen als vrouwen.

Voordelen van een full body workout

Een full body workout schema biedt tal van voordelen. Het is een efficiënte manier om je hele lichaam te trainen in minder tijd, terwijl je maximale resultaten behaalt. Hieronder bespreken we de belangrijkste redenen waarom een full body workout een uitstekende keuze is voor spiergroei en krachtopbouw.

Tijdbesparing

Een van de grootste voordelen van een full body workout is de tijdbesparing. Omdat je in elke sessie alle spiergroepen aanpakt, hoef je minder vaak te trainen dan bij een splitschema. Dit maakt het ideaal voor mensen die weinig tijd hebben, maar toch maximale resultaten willen behalen. Zo’n schema kan bijvoorbeeld drie dagen per week gevolgd worden.

Verbeterde spiergroei en kracht

Full body schema's zijn bijzonder effectief voor spiergroei en krachtopbouw. Door het gebruik van compound oefeningen, zoals squats en deadlifts, worden meerdere spiergroepen tegelijkertijd geactiveerd. Dit stimuleert niet alleen de spiergroei, maar bevordert ook de afgifte van testosteron, wat essentieel is voor het opbouwen van spiermassa.1 Vrouwen boven de 50 kunnen ook profiteren van een speciaal ontworpen krachttraining schema, waarbij rekening wordt gehouden met hun specifieke behoeften.

man-speelt-met-touwen

Betere herstelmogelijkheden

Aangezien je niet elke dag dezelfde spieren belast, hebben je spieren voldoende tijd om te herstellen tussen de trainingen. Dit vermindert de kans op overtraining en zorgt ervoor dat je elke sessie met maximale intensiteit kunt trainen. Dit is vooral belangrijk bij ouderen, zoals bij een trainingsschema 50 plus, waar rekening wordt gehouden met langere hersteltijden.

Flexibiliteit en aanpasbaarheid

Een full body workout schema is gemakkelijk aan te passen aan je persoonlijke doelen en trainingsniveau. Of je nu thuis traint of in de sportschool, je kunt altijd een schema vinden dat bij je past. Door oefeningen en herhalingen aan te passen, kun je het schema op maat maken om aan jouw behoeften te voldoen.

Voor elk niveau een geschikt workout schema

Of je nu net begint met trainen of al gevorderd bent, een full body workout schema kan worden aangepast aan jouw niveau. Voor beginners is het belangrijk om te starten met lichtere gewichten en te focussen op het beheersen van de juiste techniek. Een full body workout schema beginner bestaat meestal uit compound oefeningen zoals squats en deadlifts, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken. Dit zorgt voor snelle vooruitgang zonder al te veel hersteltijd nodig te hebben.

Gevorderde sporters kunnen hun full body workout schema intensiveren door zwaardere gewichten te gebruiken of meer sets en herhalingen toe te voegen. Ook kan het toevoegen van meer isolatieoefeningen helpen om specifieke spiergroepen verder te ontwikkelen.

Daarnaast kunnen sporters die thuis trainen kiezen voor een full body workout schema thuis waarbij het eigen lichaamsgewicht wordt gebruikt, bijvoorbeeld push-ups, lunges en planks. Dit maakt full body workouts toegankelijk voor iedereen, ongeacht het niveau of de locatie.

Voorbeeld Full Body Workout schema

Hieronder vind je een voorbeeld van een full body workout schema dat je drie keer per week kunt volgen, bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag. Dit schema is geschikt voor zowel beginners als gevorderden, afhankelijk van het gewicht dat je kiest en het aantal herhalingen dat je doet.

Opmerkingen:

  • Zorg ervoor dat je de oefeningen uitvoert met de juiste techniek om blessures te voorkomen.
  • Het aantal sets en herhalingen kan aangepast worden op basis van jouw niveau en doelen.
  • Voer een warming-up uit voordat je begint met de workout, en eindig met een cooling-down.
  • Op de rustdagen kun je er natuurlijk voor kiezen helemaal niet aan beweging te doen, maar wij adviseren wel om een vorm van beweging toe te voegen aan elke dag.

Maandag – Full Body Workout

OefeningSetsHerhalingenRust tussen sets (sec.)
Squat38-1090
Bench Press38-1090
Deadlift36-8120
Bent-Over Row38-1090
Overhead Shoulder Press38-1090
Pull-Ups (of Lat Pulldown)36-8 (of 10-12 bij
Lat Pulldown)
90
Plank330-60 sec.60
man-plankt

Dinsdag: rust

Op dinsdag raden we een rustige activiteit zoals wandelen of licht fietsen aan. Een wandeling van 30 tot 60 minuten of een ontspannen fietstocht is een perfecte manier om je bloedsomloop te verbeteren en spierpijn te verminderen zonder je lichaam te veel te belasten. Deze vorm van actieve rust stimuleert de doorbloeding, wat bijdraagt aan het herstel van de spieren na de zware full body workout.

Woensdag – Full Body Workout

OefeningSetsHerhalingenRust tussen sets (sec.)
Lunges310-12 per been90
Incline Dumbbell Press38-1090
Romanian Deadlift38-1090
Seated Row310-1290
Dumbbel Lateral Raise312-1560
Bicep Curl + Tricep Extension Superset310-12 per oefening60
Russian Twist320 (10 per kant)60

Donderdag: rust

Op donderdag kun je kiezen voor een sessie yoga of uitgebreide stretching. Yoga helpt niet alleen je flexibiliteit te verbeteren, maar kan ook je ademhaling en focus versterken. Kies voor een rustige vorm van yoga, zoals yin yoga, of besteed 20 tot 30 minuten aan diepe stretchoefeningen. Dit bevordert spierherstel en helpt je om stijfheid te verminderen, wat je prestaties tijdens de volgende full body workout kan verbeteren.

Vrijdag – Full Body Workout

OefeningSetsHerhalingenRust tussen sets (sec.)
Leg Press38-1090
Push-Up of Dips310-1560-90
Single-Leg Deadlift38-10 per been90
Pull-Down (Wide Grip)310-1290
Arnold Press310-1290
Leg Raise312-1560
Mountain Climbers330-45 sec.60

Zaterdag: rust

Zwemmen is een uitstekende vorm van actieve rust. Het is een low-impact activiteit die je spieren licht traint zonder extra belasting. Een half uur rustig zwemmen helpt om je hele lichaam in beweging te houden en tegelijkertijd je spieren en gewrichten te ontzien. Zwemmen bevordert niet alleen herstel, maar ook je cardiovasculaire gezondheid.

zwemmen

Een goed alternatief is wandelen in de natuur, zo werkt het onder andere rustgevend op je geest. De frisse lucht en natuurlijke omgeving helpen je stressniveaus te verlagen en je humeur te verbeteren. Dit maakt het een ideale activiteit voor zowel lichamelijk als mentaal herstel.

Zondag: rust

Op zondag is het ideaal om volledig te ontspannen en je lichaam rust te geven. Kies bijvoorbeeld voor een ontspannende sessie met ademhalingsoefeningen. Dit helpt je lichaam te herstellen, zonder enige belasting, zodat je helemaal opgeladen bent voor de nieuwe trainingsweek.

Full Body workout schema’s: effectief, flexibel en krachtig voor iedereen

Een full body workout schema biedt een uitstekende balans tussen efficiëntie, flexibiliteit en effectiviteit. Of je nu net begint met krachttraining of al langer bezig bent, het kan een krachtige manier zijn om je spiermassa te vergroten. Door alle belangrijke spiergroepen in één sessie te trainen maximaliseer je je tijd in de sportschool en leg je een solide basis voor verdere spiergroei en kracht.

Meer advies nodig over krachttraining?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Kraemer, W. J., & Ratamess, N. A. (2005). Hormonal responses and adaptations to resistance exercise and training. Sports Medicine, 35(4), 339-361