Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Een goede nachtrust helpt de hersenen ontgiften

We hebben van huis uit een grote passie voor fysieke en mentale gezondheid. Vandaag belichten we een specifiek veld binnen de mentale gezondheid: de hersenen. In de huidige Westerse maatschappij heeft onze kwetsbare grijze massa het namelijk zwaar te verduren. Vervuiling, dieet en een constante stroom van prikkels zijn de voornaamste boosdoeners.

Kijk voor meer informatie op onze gezondheidsdoelpagina nachtrust & ontspanning.

Lees verder onder de afbeelding

Een goede nachtrust helpt de hersenen ontgiften

Onderwerpen in dit artikel

  • Het ontgiften van de hersenen
  • Diepe slaap is belangrijk voor het afvalverwijderingsproces
  • Vijf tips om je slaapkwaliteit te verbeteren

Bovendien blijkt uit onderzoek dat het ontgiften een intrinsiek onderdeel is van de gezondheid van onze hersenen. En om te zorgen dat we later bij het selecte groepje scherpzinnige en gevatte senioren horen, doen we graag ons best om ons geheugen en intellect te ondersteunen. We leggen je graag uit hoe en geven je ook nog vijf tips om dit ontgiftingsproces te ondersteunen.

Het ontgiften van de hersenen

Volgens onderzoek 1, o.a. gepubliceerd in het World Economic Forum, is ontgiften een intrinsiek onderdeel van de gezondheid van onze hersenen. Net als de rest van ons lichaam ontgiften de hersenen zichzelf ook. Onze grijze massa verwijdert gif- en afvalstoffen om haar gezonde functie te behouden. Onderzoekers zeggen dat er een manier is om het ontgiftingsproces van onze hersenen te stimuleren, waardoor we neurologische achteruitgang mogelijk tegenhouden.

Diepe slaap is belangrijk voor het afvalverwijderingsproces

Slaap is de meest voor de hand liggende manier om onze hersenen aan te moedigen neurotoxinen en afvaleiwitten te verwijderen. Het is echter niet zomaar slaap. Met slaap bedoelen de onderzoekers diepe slaap, diepe niet-REM slaap om precies te zijn. Hoofdauteur van de studie, Maiken Nedergaard:

"Slaap is van cruciaal belang voor de functie van het afvalverwijderingssysteem van de hersenen, en deze studie toont aan dat hoe dieper de slaap, hoe beter."

REM staat voor Rapid Eye Movement; het is het slaapstadium waarin we dromen. Non-REM verwijst naar de fase(n) van slaap waarin we níet dromen. Onderzoekers veronderstellen dat dit soort slaap de optimale omgeving biedt om het afvalverwijderingsproces van de hersenen, het zogenoemde glymfatische systeem, te activeren.

Kat in bed

Wanneer we slapen blijken de gliacellen in de hersenen minder ruimte in te nemen doordat ze minder actief zijn. De ruimte tussen de hersencellen die hierdoor ontstaat kan met wel zestig procent toenemen. Het glymfatisch systeem zorgt ervoor dat er hersenvocht door en langs de hersenen gepompt wordt. Wanneer we slapen is dit systeem maar liefst tien keer actiever dan wanneer we wakker zijn. Door het hersenvocht door de hersenen te pompen kunnen alle gedurende de dag opgebouwde neurotoxinen en afvaleiwitten efficiënt afgevoerd worden.

Deze mix van toxines en eiwitafval in ons brein associëren we met bepaalde neurologische aandoeningen 2. Daardoor denken wetenschappers dat voldoende kwalitatieve slaap cognitieve achteruitgang zou kunnen voorkomen.

"Deze bevindingen dragen ook bij aan het steeds duidelijkere bewijs dat de kwaliteit van slaap of slaaptekort het begin van bepaalde neurologische problemen kan voorspellen."
Maiken Nedergaard.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest
 

Vijf tips om je slaapkwaliteit te verbeteren

Hoewel het onderzoek van Xie et al. uit 2013 1 werd uitgevoerd met muizen in plaats van mensen, zijn de resultaten de moeite waard om in overweging te nemen. De bevindingen versterken namelijk het verband tussen slaapgebrek en de ontwikkeling van neurologische problemen.

Het was voor ons motivatie om onze slaapgewoonten nog eens goed onder de loep te nemen en een gezondere en consistentere avondroutine na te streven.

Naast de bekende tip om je mobiele telefoon en de tv voor het slapen gaan te vermijden, geven we je als afsluiter graag nog een aantal persoonlijke tips die ons helpen ’s avonds zo ontspannen mogelijk naar bed te gaan.

Telefoon voor het slapen gaan

1. Dim de lichten en brand een kaars

Een van onze favoriete manieren om te ontspannen is eenvoudig; een kaars aansteken. Er is iets met de warme gloed van de vlam die ons op ons gemak stelt. Bovendien ondersteunt het dimmen van licht onze melatonine aanmaak, wat ons slaperig maakt.

2. Lees een echt boek

Een goed alternatief voor ‘ah vooruit, nog één aflevering’: lees een boek. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een echt, papieren boek lezen significant beter slapen dan mensen die een E-book lezen. De laatste groep viel in onderzoek tien minuten later in slaap en had een slechtere slaapkwaliteit 3.

3. Maak een planning voor de volgende dag

Wanneer we in bed liggen komen we tot rust. En dat zijn precies de momenten waarop we ons herinneren wat er nog gedaan moet worden. Beslommeringen waarmee je niet bezig wil zijn wanneer je in slaap probeert te vallen. Om dit te voorkomen raden we je aan om voor het slapen een planning te maken voor de volgende dag. Wat moet er nog gedaan worden? Welke afspraken staan er? Zo staat alles op papier en is je hoofd leeg.

4. Aromatherpaie

Druppel wat etherische olie op je hoofdkussen of zet een diffuser in de slaapkamer. Onder andere lavendel, sinaasappel, neroli en salie staan bekend om hun ontspannende en kalmerende werking.

Etherische olie

5. Zorg voor regelmaat – slaap ‘inhalen’ bestaat niet

Of je nu goed of slecht functioneert op weinig slaap, regelmaat is belangrijk. Door iedere avond rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en ’s ochtends rond hetzelfde tijdstip op te staan, zorg je voor een goed slaap-waakritme. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat bijslapen in het weekend helaas niet werkt4.

De hedendaagse literatuur is dus eensgestemd wat betreft slaap en breingezondheid. Met de makkelijk na te leven tips denken we bovendien dat een goede nachtrust voor iedereen binnen handbereik is. Want het zou in de toekomst toch leuk zijn; een verzorgingstehuis vol kwieke breinen!

Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
  1. Xie, L., Kang, H., Xu, Q., Chen, M. J., Liao, Y., Thiyagarajan, M., ... & Takano, T. (2013). Sleep drives metabolite clearance from the adult brain. science, 342(6156), 373-377.
  2. Boland, B., Yu, W. H., Corti, O., Mollereau, B., Henriques, A., Bezard, E., ... & Mallucci, G. R. (2018). Promoting the clearance of neurotoxic proteins in [...] of ageing. Nature reviews Drug discovery, 17(9), 660-688.
  3. Chang, A. M., Aeschbach, D., Duffy, J. F., & Czeisler, C. A. (2015). Evening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertness. Proceedings of the National Academy of Sciences, 112(4), 1232-1237.
  4. Depner, C. M., Melanson, E. L., Eckel, R. H., Snell-Bergeon, J. K., Perreault, L., Bergman, B. C., ... & Wright Jr, K. P. (2019). Ad libitum weekend recovery sleep fails to prevent [...] during a repeating pattern of insufficient sleep and weekend recovery sleep. Current Biology, 29(6), 957-967.