Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Ben je vaak vermoeid? Je bent zeker niet de enige. Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem in de snelle maatschappij waarin we leven. Dus, als je op zoek bent naar manieren om je energieker te voelen, dan ben je hier aan het juiste adres. We hebben enkele praktische en nuttige tips voor je verzameld!
Lees verder onder de afbeelding
Het is niet altijd makkelijk om werk, gezin, sociaal leven en selfcare te combineren. To Do-lijsten zijn lang en we hebben nog wel eens de neiging om een goede nachtrust als een luxe te beschouwen. Deze uitputting leidt uiteindelijk tot overprikkeling, slechte eetgewoonten (moe zijn en koken; geen goede combinatie), en tal van andere ongewenste zaken. Je kunt dit natuurlijk het beste voorkomen, daarom zetten we een aantal tips voor je op een rij.
Regelmatig sporten en bewegen is goed voor je, dat is wel algemeen bekend. Het houdt onze conditie op peil en ons lichaam gezond. Wat minder bekend is; lichaamsbeweging verbetert ook onze slaapkwaliteit. Regelmatig bewegen zorgt er namelijk voor dat we sneller inslapen en dieper slapen.
Een onderzoek uit 2008 wees uit dat regelmatige lichaamsbeweging de uitwerkingen van vermoeidheid kan verminderen. In het onderzoek werden 36 zittende jongvolwassenen gedurende een periode van zes weken ingedeeld in drie groepen.2 De eerste groep sportte drie dagen per week op lage intensiteit (beetje doorwandelen, rustig fietsen), de tweede groep sportte drie dagen per week op matige intensiteit (crosstrainer, rustig joggen, matig door fietsen) en een controle groep die niet sportte. Zowel de lage- als de matige intensiteit groep merkte verbeteringen in energieniveaus.
Door ons drukke leven zijn we snel geneigd het grootste deel van onze tijd binnenshuis door te brengen. En laat dit nu niet bevorderlijk zijn voor ons energieniveau en humeur. We wijzen een combinatie van factoren aan als boosdoener:
Gezonde voeding draagt bij aan een goede gezondheid. Bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en andere snelle koolhydraten staan erom bekend de bloedsuikerspiegel snel te laten stijgen. De daaropvolgende dip in de bloedsuikerspiegel geeft de welkbekende carb- of sugar crash: futloosheid en slechte concentratie na een maaltijd. Wanneer je merkt dat je energie na een maaltijd of tussendoortje keldert, dan kan het helpen je voedingspatroon eens onder de loep te nemen.
Nu zorgt één ongezonde maaltijd natuurlijk niet voor continue futloosheid. Lange tijd geen goede mix van essentiële micronutriënten binnenkrijgen kan hier echter wél voor zorgen.
Ons advies is altijd om een uitgebalanceerd voedingspatroon te volgen waarbij (blad)groenten, fruit, gezonde vetten (noten, olijven), peulvruchten en langzame koolhydraten, zoals volkoren granen, de hoofdrol spelen. Daarbij adviseren we om overbewerkte voedingsmiddelen zoals: snoep, koek, kant-en-klaarmaaltijden, pakjes en zakjes, witbrood, etc. te vermijden.
Koffie geeft je misschien een tijdelijke boost van fysieke en mentale energie, maar je voelt je ook lusteloos op het moment dat het effect verdwijnt. Dat komt omdat cafeïne je geen energie geeft; het maskeert eigenlijk alleen je vermoeidheid. Bij langdurige futloosheid zou je eigenlijk even alle inname van cafeïne moeten schrappen. Dit doe je het beste door gedurende 3-4 weken geleidelijk te stoppen met het drinken van alle cafeïne houdende dranken (koffie, thee, energydrinks, cola). Gevolgd door een maand lang onthouding van cafeïne. Op deze manier kun je goed meten of je je energieker voelt zonder je dagelijkse bakkie pleur.
Realiseer je is dat onze hersenen uit maar liefst 73 procent water bestaan, dan is het geen wonder dat voldoende hydratie belangrijk is1. Te weinig water drinken kan al snel leiden tot een lager energieniveau. Zo bleek uit onderzoek dat het verhogen van de waterinname bij mensen die gewoonlijk niet genoeg water drinken, een gunstig effect had op het energieniveau.3 De respondenten die hun waterinname juist verminderden, waren minder kalm, moeilijker tevreden en ervaarden eerder negatieve emoties. Verhoogde vermoeidheid en traagheid werden ook gerapporteerd in de laatste groep.
Lees ook hoeveel water per dag moet je drinken? & Kun je te veel water drinken?
Alcohol kan ook zorgen voor meer vermoeidheid. Vooral omdat het ons lichaam uitdroogt, brainfog veroorzaakt en de kwaliteit van slaap vermindert. Hoewel dat alcoholroesje aanvoelt alsof je lekker diep zult slapen, gebeurt juist het tegenovergestelde. Alcohol verstoort een diepe en herstellende slaap waardoor we uiteindelijk vermoeider wakker worden. Wanneer je toch alcohol wil drinken, probeer dit dan niet vlak voor het slapengaan te doen.
Het lijkt misschien niet zo moeilijk, maar bewust een moment voor jezelf inplannen voor pure ontspanning is soms lastiger dan gedacht. Een moment waarin je tijd voor jezelf – en alleen jezelf – vrijmaakt. Denk aan lezen, schilderen, sporten, massage krijgen, wandelen, yogaën, mediteren. Het zijn allemaal fijne activiteiten die je kunnen helpen om je meer ontspannen te voelen. En in relaxte staat zul je 's avonds een stuk makkelijker in slaap vallen.
Soms is de onderliggende oorzaak van vermoeidheid niet zo eenvoudig als het hebben van een drukke levensstijl. Wanneer bovenstaande tips niet helpen, en het gevoel van vermoeidheid zonder duidelijke reden aanhoudt, raadpleeg dan een arts. Er zijn verschillende oorzaken die het energieniveau kunnen beïnvloeden. Het is dan ook goed om uit te sluiten dat er iets speelt wat een juiste behandeling vereist.