Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Van welk eten krijg je energie?

Onze voeding geeft ons de energie om alles uit de dag te halen. En we willen veel op een dag; werken, sporten, naar vrienden, en op pad met de kinderen. Maar waar krijg je energie van? Wat je eet bepaalt voor een groot deel hoe jij je voelt, daarom zoomen we vandaag in op voeding waar je veel energie van krijgt.

Lees verder onder de afbeelding

Van welk eten krijg je energie?

Onderwerpen in dit artikel

  • Oorzaken vermoeidheid
  • Oververmoeidheid
  • Natuurlijke energie
  • Snel energie krijgen
  • Van welk eten krijg je energie?
  • Tot slot

Voeding met veel calorieën bevat veel energie. Maar we hebben ook iets nodig om die voeding om te zetten naar energie; een gezond lichaam. En een gezond lichaam kan niet zonder goede voedingsstoffen. Het is daarom niet alleen belangrijk om calorieën te eten, maar ook om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen om alle ballen in de lucht te houden.

Benieuwd wat energie precies is en hoe je levensstijl een rol kan spelen voor je energieniveau? Bekijk ons gezondheidsdoel energie

Oorzaken vermoeidheid

Niet goed wakker kunnen worden, energiedipjes gedurende de dag, ’s avonds op de bank in slaap vallen, oftewel alledaagse worstelingen wanneer jouw energieniveau niet op peil is. Die vermoeidheid kan allerlei redenen hebben. Een drukke werkweek, intensief sporten of een nachtje slecht slapen. Wat de reden ook is, een voedingspatroon die jou voorziet van de juiste vitamines en mineralen helpt je om fit de dag door te komen.  

Oververmoeidheid

Wanneer vermoeidheid lang aanhoudt spreken we van oververmoeidheid. En dat komt tegenwoordig behoorlijk vaak voor. Bij oververmoeidheid is er meer aan de hand dan een tijdelijk tekort aan energie. Een gezonde maaltijd zal het energieprobleem dan niet direct oplossen. Maar voor een betere gezondheid is een voedingspatroon met veel voedingsstoffen wel altijd een stapje in de goede richting.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Natuurlijke energie

Alles wat we eten geeft ons frisse energie. Toch zijn er slimme én minder slimme keuzes als je lang van die energie wilt profiteren. Een slimme keuze voor een fit lichaam is een voedingspatroon vol natuurlijke, onbewerkte producten welke je langdurige energie geven. Ook dragen ze bij aan een gezond lijf dat goed in staat is om gezonde producten om te zetten in de energie die jij nodig hebt.  

Snel energie krijgen

Een voedingspatroon vol bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en andere snelle koolhydraten is funest voor jouw energieniveau. Ondanks dat deze producten voor een snelle energiepiek zorgen, kleven er voornamelijk nadelen aan. Door de suikers in deze producten stijgt je bloedsuikerspiegel in een rap temp en dat zorgt onvermijdelijk voor een snelle daling, inclusief een flinke dip in je energieniveau.1 Dit noemen we een carb- of sugercrash

Wil je meer lezen over de effecten van snelle koolhydraten? We schreven hierover het blog Wat zijn snelle koolhydraten?  

Van welk eten krijg je energie?

Door het maken van de juiste voedingskeuzes zorg je er zelf voor dat jouw energieniveau op en top is. En dat betekent dat je de hele dag door energie hebt, in plaats van in pieken en dalen. Maar welke voedingsmiddelen dragen voornamelijk bij aan een continue stroom aan energie? Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

Verse groenten en fruit

Verse groenten en fruit eten is de beste manier om alles uit je dag te halen. Zo krijg je veel vezels én voedingsstoffen binnen. Denk aan vitamine C, foliumzuur, de mineralen kalium, fosfor, ijzer en calcium.

Groenten en fruit zijn gezond, geven je langdurige energie en een verzadigd gevoel.2  Het is daarbij belangrijk om te variëren en niet elke dag te kiezen voor jouw favoriet. 

Van welk eten krijg je energie?

Gezonde vetten 

Ongebrande noten, koudgeperste olijfolie, avocado, vette vis: allemaal voorbeelden van gezonde vetten. Deze vetten zijn essentieel voor een gezond lichaam en dragen bij aan een optimale energiehuishouding. Vetzuren zijn namelijk onderdeel van het metabole proces dat energie genereert en omzet tot koolstofdioxide en water. 

Dit zorgt ervoor dat onze cellen voorzien worden van energie. Het duurt in vergelijking met glucose wel iets langer om vetzuren om te zetten naar energie, maar de opbrengst is vele malen hoger. 

Peulvruchten 

In peulvruchten zitten veel eiwitten en vezels. Ze dragen bij aan het behoud van een goede bloedsuikerspiegel en voorkomen een vervelende after-dinner-dip. Naast B-vitamines, ijzer, zink, magnesium en kalium bevatten peulvruchten ook anti-nutriënten, denk aan fytinezuur en lectines. Laat je bonen daarom weken of ontkiemen voordat je ze eet. Lees in dit blog over Waarom je noten en zaden eigenlijk zou moeten laten weken.

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. We hebben het dan over onbewerkte producten rijk aan voedingsstoffen, zoals volkoren granen, zilvervliesrijst, groente, fruit en zuivel. Producten met langzame koolhydraten geven glucose in een rustig tempo af aan het bloed. Het fijne gevolg is dat er een lange periode energie beschikbaar is én dat je verzadigd bent tot je volgende maaltijd.  

Tot slot

Wil je energiek de dag doorkomen? Kies dan voor voedingsmiddelen die jou langdurig energie geven. Laat je niet continu verleiden door snelle suikers die alleen zorgen voor een snelle piek in je energieniveau. Dit voordeel weegt niet op tegen de vele nadelen van een ongezond voedingspatroon. 

Kies voor maaltijden rijk aan gezonde vetten, eiwitten en langzame koolhydraten. Je zal merken dat een volwaardige maaltijd jou eenvoudig kan voorzien in alle energie die jij op een dag nodig hebt zonder lekkere trek tussendoor. 

Advies nodig over eten & energie?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
  1. [...]Fonds. Koolhydraten. (z.d.). 
  2. del Río-Celestino, Mercedes, and Rafael Font. (2020). The health benefits of fruits and vegetables. Foods, 9(3), 369.