Terug naar vitakruid.nl

Symptomen van de overgang: wat zijn de signalen?

10 nov 2022Bijgewerkt: 25 mrt 20245 min. leestijd

Wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt, weet je dat er een onvermijdbare periode van veranderingen aan zit te komen. Hoe weet je of het al zo ver is? Dit zijn de belangrijkste symptomen van de overgang!

Lees verder onder de afbeelding. Deze pagina is uitsluitend voor informatieve doeleinden. Vitakruid verkoopt geen geneesmiddelen of medische hulpmiddelen tegen deze indicatie.

Symptomen van de overgang: wat zijn de signalen?

Onderwerpen in dit artikel

  • In het kort: wat is de overgang?
  • Wanneer begint de overgang?
  • Symptomen van de overgang: hoe weet je of je in de overgang bent?
  • Ondersteuning bij overgangssymptomen: 3 tips
  • Tot slot

In het kort: wat is de overgang?

It’s all in the name: de overgang is een overgangsperiode van het vruchtbare leven naar een niet-vruchtbaar leven voor mensen met een baarmoeder. Het is een natuurlijk proces dat uit zichzelf op gang komt wanneer er geen vruchtbare eitjes meer in de eierstokken aanwezig zijn. Dit proces gaat gepaard met veel hormonale veranderingen die de nodige verschijnselen met zich meebrengen, en kan meerdere jaren aanhouden tot er een nieuwe balans ontstaat.

De overgang noemt men ook de menopauze, hoewel dit technisch niet helemaal juist is. De overgang bestaat namelijk uit drie fases:

  • Premenopauze: deze fase breekt enkele jaren voor je laatste menstruatie aan.
  • Menopauze: zodra je een jaar niet meer menstrueert is de menopauze achter de rug. Deze fase duurt dus feitelijk maar een dag.
  • Postmenopauze: gedurende deze fase die enkele jaren kan aanhouden, zoekt het lichaam een nieuwe hormonale balans.

Wanneer begint de overgang?

Bij de één kondigt de overgang zich wat duidelijker aan dan bij de ander, waardoor het niet voor iedereen even duidelijk is. Over het algemeen breekt de eerste fase tussen je 45ste en 55ste levensjaar aan, maar dat kan dus ook eerder of later zijn. Wel lijken genen een rol te spelen, mocht je dit toevallig weten van je moeder of oma.

Naast genen spelen andere factoren echter ook een rol, denk aan roken of het chirurgisch verwijderen van de eierstokken.1 Hierdoor kan een vervroegde overgang optreden.

Symptomen van de overgang: hoe weet je of je in de overgang bent?

Symptomen van de overgang verschillen sterk per persoon, toch zijn er een aantal verschijnselen die we vaak terugzien. Een eerste kenmerk van de overgang is vaak een veranderende menstruatie. Zo kan het ineens vaker komen dan normaal en ervaar je het wat heviger. Op een gegeven moment verruimt de tijd tussen de menstruaties tot deze uiteindelijk niet meer terugkeert.

Heb je een jaar niet gemenstrueerd, dan zit deze fase van de overgang erop.

Gaat een veranderende menstruatie gepaard met andere kenmerken, dan is de kans groot dat je te maken hebt met die onontkoombare overgang.

Symptomen van de overgang kunnen zijn:2

  • Opvliegers: plotselinge aanvallen van warmte en transpiratie.
  • Nachtelijk zweten: overmatige transpiratie gedurende de nacht.
  • Droge huid en slijmvliezen: naast vaginale droogte kan je ook een droge huid, ogen en mond ervaren.
  • Verminderd libido: door de hormonale schommelingen treden er seksuele veranderingen op.
  • Zwakkere bekkenbodemspieren: dit kan klachten van het bekkenbodemgebied veroorzaken.
  • Verminderde slaapkwaliteit: houdt ook verband met het ouder worden, de overgang kan hier een schepje bovenop doen.
  • Stemmingswisselingen of neerslachtigheid: dit kan tevens te maken hebben met de mentale impact van de overgang, een voor veel personen toch wel ingrijpende periode van loslaten. Ook de slaapkwaliteit en omgevingsstressoren kunnen meewegen.

Ondersteuning bij overgangssymptomen: 3 tips

De ernst van de overgangssymptomen verschillen sterk per persoon. Zo heeft de één nergens last van, terwijl ze voor een ander afbreuk doen aan de leefkwaliteit. Hieronder volgen 3 tips die je kunnen helpen om de symptomen van de overgang minder je leven te laten beheersen.

1. Hanteer een gezonde leefstijl

Je kan kenmerken van de overgang heviger ervaren door slechte gewoontes. Zo hebben alcohol en cafeïne invloed op de ernst van opvliegers, en kunnen intensieve workouts deze juist verminderen. Meer fruit en groenten eten kan ook effectief zijn.3,4

2. Kruiden en mineralen

Rode klaver is een plantje met rood-witte, stekelachtige bolletjes en is familie van de vlinderbloemigen. Dit kruid kan ondersteuning bieden tijdens het overgangsproces.

Ook het mineraal magnesium (aanwezig in o.a. spinazie, banaan en paranoten) kan op de juiste manier ondersteuning bieden. Zo helpt het vermoeidheid te verminderen, is het goed voor de spieren en is het gunstig voor het geheugen en de gemoedstoestand.
 

3. Intermittent fasting

Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je periodiek gaat vasten. Het is dan ook geen dieet, waarbij het gaat om wat je eet. Bij intermittent fasting gaat het er namelijk om wannéér je eet. Meestal wordt het 16/8 principe gehanteerd, waarbij je 16 uur per dag in gevaste staat doorbrengt, en 8 uur per dag eet. 16 uur klinkt lang, maar een groot deel hiervan breng je slapend door.

Het populaire fenomeen schijnt op verschillende manieren te ondersteunen bij symptomen van de overgang.

Tot slot

De overgang voorkomen is geen optie. Wel kan je aan de hand van leefstijlkeuzes het heft in eigen handen nemen. Je eetpatroon, fysieke activiteit en gewoontes beïnvloeden de ernst van je overgangsklachten. Staar je daarom niet blind op het herkennen en Googelen van eventuele overgangssymptomen, maar focus op je leefstijl zodat ze jouw leven (in de toekomst) niet beheersen.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan staan uiteraard onze orthomoleculair therapeuten voor je klaar voor gratis advies op maat.

Referenties
  1. Sun, L., Tan, L., Yang, F., Luo, Y., Li, X., Deng, H. W., & Dvornyk, V. (2012). Meta-analysis suggests that smoking is associated with an increased risk of early natural menopause. Menopause (New York, N.Y.), 19(2), 126–132
  2. Santoro, N., Epperson, C. N., & Mathews, S. B. (2015). Menopausal Symptoms and Their Management. Endocrinology and metabolism clinics of North America, 44(3), 497–515. 
  3. Kandiah, J., & Amend, V. (2010). An Exploratory Study on Perceived Relationship of Alcohol, Caffeine and Physical Activity on […] in […] Women. Journal of the American Dietetic Association, 110.
  4. Kroenke, C. H., Caan, B. J., Stefanick, M. L., Anderson, G., Brzyski, R., Johnson, K. C., LeBlanc, E., Lee, C., La Croix, A. Z., Park, H. L., Sims, S. T., Vitolins, M., & Wallace, R. (2012). Effects of a dietary intervention and weight change […] in the Women’s Health Initiative. […]: The Journal of the North American […] Society, 19(9), 980–988