Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Opneembaarheid van Curcuma

Er bestaan verschillende soorten middelen om curcuma in te nemen. Te beginnen met normaal curcuma poeder, wat te koop is als specerij in de supermarkt. Het percentage werkzame stof in een dergelijk poeder ligt vrij laag. Indien het biologisch is en van de hoogste kwaliteit, dan is dat maximaal 2,4%. 

Kijk voor meer informatie op onze categoriepagina fytotherapie.

Lees verder onder de afbeelding

Opneembaarheid van Curcuma

In voedingssupplementen zijn de curcuminoïden geconcentreerd met vaak een aanwezigheid van 95%. Prasad en Anzari (2015) schreven een artikel over de biologische beschikbaarheid (opneembaarheid) van verschillende soorten curcuma voedingssupplementen. Zij onderzochten hoeveel curcumonoïden uiteindelijk worden opgenomen na inname van verschillende soorten curcuma producten.

Totaal werden er 7 varianten vergeleken, Vitakruid bevat het Curcumin C3 extract in combinatie met Bioperine van de firma Sabinsa (rechterkolom). De complete tabel is te vinden in het artikel. In de tabel hieronder zijn de uitkomsten te zien van het Vitakruid product.

Curcuma C3-2X met Bioperine® van Vitakruid
Capsule/Softgel650
Hoeveelheid curcuminoïden617,5
Biologische beschikbaarheid claim (hogere absorptie dan reguliere vorm van curcuma)20 keer
Vorm van biologische beschikbare Curcumaomvat enkel curcuminoïdes in vrije vorm
Totaal gehalte curcuminoïden x de biologische beschikbaarheid in vergelijking tot standaard curcumine12350 mg
Systeem om absorptie te verbeterenNatuurlijke biologische beschikbaarheid verbeteraar - Bioperine® (95% Piperine) (Self affirmed GRAS) 
GRAS status / Gezondheids waarschuwingenCurcuma C3 Complex® en Bioperine® zijn GRAS affirmed. Curcuma C3 Complex® heeft een "FDA no comment letter" ontvangen. 
Peer reviewed / Onderzochte artikelen~80
Maximaal veilige dosis onderzochtCurcuma C3 Complex 12 gram per persoon per dag (18 capsules)
Houdbaarheid5 jaar

Als beste getest

Onlangs voerde HappyHealthy ook een vergelijkend onderzoek uit tussen de beste curcumine supplementen.  Ook vatte hij zijn onderzoek in onderstaande video samen:

Voordelen product
  • Kurkuma werkt als antioxidant en helpt de lever gezond te houden**
  • 276 x beter opneembaar dan onbewerkt regulier kurkuma
  • 2X als beste getest door NutraCos en HappyHealthy
Curcuma C3-2X
Curcuma C3-2X 60  vegan capsules
Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
  1. Prasad P., Anzari M., NutraCos. 2015; 14, Vol. 2 ISSN 1720-4011, pp. 2-6
  2. Ganjali S, Sahebkar A, Mahdipour E, Jamialahmadi K, Torabi S, Akhlaghi S, Ferns G, Parizadeh SM, Ghayour-Mobarhan M. The Scientific World Journal 2014; doi 10.1155/2014/898361
  3. Chuengsamarn S, Rattanamongkolgul S, Phonrat B, Tungtrongchitr R, Jirawatnotai S. J. Nutr. Biochem. 2014, 25 (2),144-50. 
  4. Khajehdehi P, Pakfetrat M, Javidnia K, Azad F, Malekmakan L, Nasab MH, Dehghanzadeh G. Scand. J. Urol. Nephrol. 2011, 45 (5), 365-70. 
  5. Nagpal M. Sood S. J. Nat. Sci. Biol. Med. 2013, 4 (1), 3-7. 
  6. Curcuma longa (turmeric). Monograph. Altern. Med. Rev. 2001, 6 Suppl, S62-6.
  7. Lao CD, Ruffin MT 4th, Normolle D, Heath DD, Murray SI, Bailey JM, Boggs ME, Crowell J, Rock CL, Brenner DE. BMC Complement. Altern. Med. 2006, 6, 10.
  8. Dhillon N, Aggarwal BB, Newman RA, Wolff RA, Kunnumakkara AB, Abbruzzese JL, Ng CS, Badmaev V, Kurzrock R. Clin. Cancer Res. 2008, 14 (14), 4491-9.
  9. Pal A, Sung B, Bhanu Prasad BA, Schuber PT Jr, Prasad S, Aggarwal BB, Bornmann WG. Bioorg. Med. Chem. 2014, 22 (1), 435-9.
  10. Hassaninasab A, Hashimoto Y, TomitaYokotani K, Kobayashi M. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 2011, 108 (16), 6615-20. 
  11. Kang N, Wang MM, Wang YH, Zhang ZN, Cao HR, Lv YH, Yang Y, Fan PH, Qiu F, Gao XM. Food Chem. Toxicol. 2014, 67, 193-200. 
  12. Lee SL, Huang WJ, Lin WW, Lee SS, Chen CH. Bioorg. Med. Chem. 2005, 13 (22), 6175-81. 
  13. Calabrese V, Guagliano E, Sapienza M, Panebianco M, Calafato S, Puleo E, Pennisi G, Mancuso C, Butterfield DA, Stella AG. Neurochem. Res. 2007, 32 (4-5), 757-73. 
  14. Chen CY, Yang WL, Kuo SY. Nat. Prod. Commun. 2011, 6 (11), 1671-2. 
  15. Srimuangwong K, Tocharus C, Yoysungnoen Chintana P, Suksamrarn A, Tocharus J. World J. Gastroenterol. 2012, 18 (19), 2383-9. 
  16. Feng Li, Viriya Nitteranon, Xiaozhen Tang, Jin Liang, Guodong Zhang, Kirk L. Parkin, Qiuhui Hu. Food Chemistry 2012, 135 (2), 332-7. 
  17. Dong HP, Yang RC, Chunag IC, Huang LJ, Li HT, Chen HL, Chen CY. Nat. Prod.  ommun. 2012, 7 (7), 883-4. 
  18. Majeed M. The Age of Biotransformation, 2015; Personal communication. 
  19. Funk JL, Oyarzo JN, Frye JB, Chen G, Lantz RC, Jolad SD, Sólyom AM, Timmermann BN. J. Nat. Prod. 2006, 69 (3), 351-5. 
  20. Gupta NK, Dixit VK. J. Pharm. Sci. 2011, 100 (5), 1987-95. 
  21. Rak K, Rader DJ. Nature News and Views 2011, 472, 40-1. 
  22. Wang Z, Klipfell E, Bennett BJ, Koeth R, Levison BS, Dugar B, Feldstein AE, Britt EB, Fu X, Chung YM, Wu Y, Schauer P, Smith JD, Allayee H, Tang WH, DiDonato JA, Lusis AJ, Hazen SL. Nature 2011, 472, 57-63. 
  23. Sasaki H, Sunagawa Y, Takahashi K, Imaizumi A, Fukuda H, Hashimoto T, Wada H, Katanasaka Y, Kakeya H, Fujita M, Hasegawa K, Morimoto T. Biol. Pharm. Bull. 2011, 34 (5), 660-5. 
  24. Cox KH, Pipingas A, Scholey AB. J Psychopharmacol. 2014; pii: 0269881114552744.
  25. Drzewiecka A, Kwiatkowska K, Sobota A. Acta Biochim. Pol. 1999, 46 (1), 107-16. 
  26. Gerloczy A, Hoshino T, Pitha J. J. Pharm. Sci. 1994, 83 (2), 193-6. 
  27. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Planta Med. 1998, 64 (4), 353-6. 
  28. Singh J, Dubey RK, Atal CK. J. Pharmacol. Exp. Ther. 1986, 236 (2), 488-93.
  29. Volak LP, Hanley MJ, Masse G, Hazarika S, Harmatz JS, Badmaev V, Majeed M, Greenblatt DJ, Court MH. Br. J. of Clin. Pharm. 2013, 7592, 450-62. 
  30. Ranjan AP, Mukerjee A, Helson L, Vishwanatha JK. J. Nanobiotechnology 2013, 11, 40; doi: 10.1186/1477-3155-11-40. 
  31. Helson L, Bolger G, Majeed M, Vcelar B, Pucaj K, Matabudul D. Anticancer Res. 2012, 3 (10), 4365-70.